Verhalen kijken
Onder de titel 'Visual Thinking Strategies' ontwikkelden het MoMA en de Harvard University drie vragen die leerkrachten helpen met kinderen naar kunst te kijken. Ontdek drie voorbeelden van hoe je deze methode in de klas kunt toepassen.
Vmbo-netwerk 13 maart
Samen met Filmhub Midden organiseren we een inspirerende sessie over film maken in het vmbo. Van presentatievideo's tot boekverfilmingen, ontdek tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met film in je lessen. Leer van de tutorials van Bekijk ’t en haal nieuwe inspiratie en kennis voor je klas.
Cultuurworkshops
Train je talent en laat je inspireren tijdens de Cultuurworkshops in maart. Kies uit dans, drama, erfgoed, beeldende kunst, taal, mediakunst of muziek en ontdek nieuwe ideeën voor je lessen. Doe mee met een aantal collega's of je hele team!
Masterclass Mieras - De kracht van kunst
Op 4, 6 en 11 februari van 14:00 tot 15:00 organiseren we drie inspirerende (online) masterclasses met wetenschapsjournalist Mark Mieras over de kracht van kunst in het onderwijs. Ook informeren we jullie over deelname aan Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK).
Een boodschap aan de wereld
Groep 7 van KBS Vroonestein in Nieuwegein schrijft een manifest voor de toekomst. Wat is jouw superkracht? Waar strijd je voor en wat bereik je daarmee? Kinderen verwoorden tien leefregels voor een betere wereld.
Creatieve kracht in het S(B)O & VSO
Werk jij in het S(B)O of VSO en wil je cultuuronderwijs een vaste plek geven op jouw school? Laat je inspireren door de aanpak van andere scholen, ontmoet vakgenoten en deel ervaringen.
Subsidieaanvraag goedgekeurd
Goed nieuws! Kunst Centraal blijft partner van de provincie Utrecht! De subsidieaanvraag is goedgekeurd, waardoor we de cultuureducatie in het primair en voortgezet onderwijs de komende periode blijven versterken, met speciale aandacht voor gespecialiseerd onderwijs.
Sound Safari: DJ
Weten jullie wat het geheim is van een goede DJ? DJ, muzikant en producer Joram Kroon laat de fijne kneepjes van het vak zien voor Creatief Digitaal.
Verdieping Design Thinking aan de slag
Na de introductietraining (op 27 maart) voor is het tijd voor de volgende stap. Schrijf je in voor de 'Verdiepingstraining: Design Thinking aan de slag' op 27 mei en leer hoe je als vo-docent Design Thinking vertaalt naar jouw lespraktijk.
Introductietraining Design Thinking in de klas
Ben jij een docent in het voortgezet onderwijs en klaar om jouw lessen een creatieve boost te geven? Doe mee aan onze 'Introductietraining Design Thinking in de klas' op 27 maart en maak kennis met de basisprincipes van deze mensgerichte aanpak.
Biokunst in Prikkels
In de wijde wereld ligt kunst voor het oprapen. Als een kunstenaar het bos in gaat, ziet hij in elk takje, elk steentje, elk blaadje… een potentieel kunstwerk! In deze lessen ga je verzamelen, sorteren en presenteren. Bouw je eigen landschap met deze opdrachten in Prikkels.
De Wijde Wereld Ontdekken
Basisschoolleerlingen ontdekken de wereld via waarneming en verbeelding. Met een betekenisvolle vraag kun je als leerkracht hun fantasie prikkelen en hen op ontdekkingsreis sturen door de wereld om hen heen én in de wereld van hun verbeelding.
Kracht van kunst - Mark Mieras
Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt ons in zijn lezing mee in de werking van de hersenen: Hoe werkt nieuwsgierigheid? Hoe versterk je weerbaarheid en hoop? Meld je aan voor 4, 6 of 11 februari.
Creatieve kracht in het S(B)O & VSO
🎨 22 januari: Creatieve kracht in het S(B)O & VSO! Werk jij in het gespecialiseerd onderwijs (GO) en wil je cultuuronderwijs een vaste plek geven op jouw school? Laat je inspireren door collega’s, breid je netwerk uit en deel ervaringen met vakgenoten.
Training Design Thinking
Aankomend halfjaar organiseren we voor vo-docenten opnieuw de training Design Thinking in samenwerking met Zeewaardig Service Design, dit keer in twee delen!
CmK 2025 - 2028
Vanaf september 2025 kunnen po- en vo-scholen aan de slag met de Route Cultuureducatie. Wil je meer weten? Meld je aan voor een online masterclass op 4, 6 of 11 februari via de link in bio.
Klassefoto
Jozua Douglas schrijft kinderboeken. Naar aanleiding van zijn bezoek vertellen de leerlingen van groep 4 van de Mariaschool in Eemnes over hun lievelingsboek, over lezen en over schrijven.
Creatieve kracht in het S(B)O en VSO
🎭 Creatieve kracht in het gespecialiseerd onderwijs op 22 januari! Werk jij in het S(B)O of VSO en wil je cultuuronderwijs een vaste plek geven op jouw school? Laat je inspireren door de aanpak van andere scholen, ontmoet vakgenoten en deel ervaringen. Mis het niet!
Filmleraar van het jaar 24-25
Wie wordt de Filmleraar van het Jaar '24/25? Stem uiterlijk 19 januari op jouw favoriet! De Filmleraar van het Jaar '24/'25 uit regio Midden is bekend: Paulina Schulp van Werkplaats Kindergemeenschap (Bilthoven). Stem op Paulina via de link.
Creatieve kracht in het S(B)O & VSO
Ben jij werkzaam in het gespecialiseerd onderwijs (GO) en wil je cultuuronderwijs stevig verankeren op jouw school? Ontdek hoe andere GO-scholen dit aanpakken, breid je netwerk uit en deel ervaringen met vakgenoten.
Filmuurtje Burgerschap & Film
Hoe maak ik van mijn leerlingen maatschappijkritische geëngageerde kijkers? In het vo-filmuurtje van Filmhub Midden op 13 december krijg je van van docent Nederlands Caroline Wisse praktische werkvormen waarmee jij direct in jouw les met film aan de slag kunt.
CKV vmbo-netwerk
Tijdens het CKV vmbo-netwerk op 14 januari krijg je praktische tips en tricks over hoe je met leerlingen filmpjes kunt maken, van een simpele presentatievideo tot een reportage of boekverfilming. Dit doen we aan de hand van de tutorials van Bekijk 't, aanbieder van innovatieve cultuureducatie op het vmbo. Doe je mee?
Kunst in tijden van polarisatie
Net als in de samenleving is er ook op scholen een toename merkbaar in extreem gedachtegoed en zwart-witdenken. Gesprekken over gevoelige maatschappelijke onderwerpen kunnen soms heftige emoties oproepen. Kan cultuuronderwijs gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken? En juist empathie en begrip bevorderen?
Creatieve kracht in het S(B)O en VSO
Hoe geef je cultuuronderwijs een stevige basis in het gespecialiseerd onderwijs? En hoe pakken andere GO-scholen dit aan? Laat je inspireren tijdens 'Creatieve kracht in het S(B)O en VSO' op 22 januari.
Post HBO Cultuurbegeleider
Ben jij als ICC-er toe aan de volgende stap? Meld je dan aan voor de opleiding Post HBO Cultuurbegeleider. Heb je meer behoefte aan coachingsvaardigheden en inhoudelijke en theoretische kennis over cultuureducatie? Wil je meer weten over verandermanagement of meer inspiratie voor de cultuurvakken? In de post-hbo-opleiding leer je het allemaal!
Vacature Projectleiders po & vo
We zoeken per 1 januari 2025 twee projectleiders voor Kunst Centraal; een projectleider primair onderwijs (0,6 fte) en een projectleider voor het voortgezet onderwijs (0,6-0,8 fte). Ben jij een goede samenwerker, besluitvaardig en heb je ervaring met cultuureducatie en/of onderwijs? Bekijk de vacature.
Terugblik Kunst in tijden van polarisatie
Het prachtige Eemklooster in Amersfoort is op woensdag 13 november het decor van de bijeenkomst ‘Kunst in tijden van polarisatie’. Een hot topic, want de samenleving lijkt steeds meer verdeeld te raken. We verkennen daarom met een gemêleerd gezelschap hoe kunsteducatie kan helpen om jongeren genuanceerd in gesprek te laten gaan over complexe onderwerpen en taboes.
Mark Mieras over hoopvol onderwijs
Kunst- en cultuuronderwijs creëert hoop door andere vaardigheden aan te spreken dan rekenen en taal, waardoor kansenongelijkheid vermindert. Dat blijkt uit een uitgebreid literatuuronderzoek van Mark Mieras. Francine van der Wiel interviewde de wetenschapsjournalist voor de Cultuurkrant van LKCA.
Vacature: Medewerker Marketing & Communicatie 0,8 fte (tijdelijk)
Onze collega gaat met zwangerschapsverlof! Daarom zijn we bij Kunst Centraal per 1 februari 2025 op zoek naar een vervanger. Ben jij enthousiast, proactief en hands on? Een allround communicatiemedewerker met ervaring in het opstellen en uitvoeren van communicatieplannen? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Mark Mieras - Kracht van kunst
Op 4 en 6 februari deelt wetenschapsjournalist Mark Mieras speciaal voor directeuren en leerkrachten uit het po inspirerende inzichten over het belang van cultuuronderwijs tijdens de online bijeenkomst 'De Kracht van kunst'. Want creatief durven dwalen is belangrijker dan ooit voor kinderen: het geeft hen ruimte om te ontdekken, te leren en plezier te hebben. Kunstvakken zijn de perfecte plek om dat te stimuleren.
Nieuwe directeur-bestuurder Kunst Centraal
Marleen Lamers is door de Raad van Toezicht benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder van Kunst Centraal. Zij neemt hiermee per 1 januari 2025 het stokje over van Willy van der Luit, die de afgelopen 9 maanden als interim-bestuurder aan het roer stond van Kunst Centraal.
Alumnibijeenkomst cultuurbegeleider
Op woensdag 13 november organiseerde Kunst Centraal in samenwerking met de HAN Pabo Academy, Cultuur Oost, Marnix Onderwijscentrum, Mocca en Plein C de netwerkbijeenkomst voor cultuurbegeleiders. Met als thema: Cultuuronderwijs in verbinding. Lees over deze inspirerende middag op de website van Cultuur Oost.
Maak het met Mediakunst
Mediakunst prikkelt kinderen om met nieuwe materialen zoals smartphones, VR-brillen of tablets creatief werk te maken. Het project ‘Maak het met Mediakunst’ helpt scholen de verbinding te leggen tussen techniek en creativiteit.
Mark Mieras - Kracht van kunst
Op 11 februari nodigen we ook docenten, cultuurcoördinatoren en directeuren uit het voortgezet onderwijs uit voor de inspirerende online bijeenkomst 'Kracht van kunst'. Deze middag deelt wetenschapsjournalist Mark Mieras inzichten over waarom creativiteit en cultuuronderwijs essentieel zijn voor jongeren. Kunstvakken bieden hen de vrijheid om te experimenteren, ontdekken en groeien – vaardigheden die van onschatbare waarde zijn!
Van lezen naar spelen
Jorn Laponder en Jolijn Zwart zijn theatermaker. Bij Theaterschool Masquerade maken zij theater met kinderen. Daarnaast spelen ze zelf. Maar één keer per jaar, voor de Kinderboekenweek, bedenken zij een theatrale act die niet zij, maar leerkrachten uit kunnen voeren. Spannend én leuk om te doen!
Kunst in tijden van polarisatie
Moet je over alles je mening klaar hebben of is er ook ruimte voor twijfel? @odeaandetwijfel is een kunsteducatief programma voor o.a. het voortgezet onderwijs; het belicht de waarde van twijfel vanuit kunst, filosofie en vanuit de visie van jongeren. Op 13 november tijdens ‘Kunst in tijden van polarisatie’ nemen initiatiefnemers Madelinde Hageman en Saskia van Broekhoven nemen je mee en tonen de waarde van de twijfel met voorbeelden uit de praktijk.
Lees verderTraining cultuucoördinator vo
Op donderdag 10 oktober vond de eerste bijeenkomst van dit jaar van de Training cultuurcoördinator voor het voortgezet onderwijs plaats. De deelnemers bezochten Internationaal Theater Amsterdam (ITA), leerden elkaar kennen, wisselden ideeën uit en spraken o.a. over de waarde van cultuuronderwijs in het vo.
Lees verderMaak Kunstmenu mee!
Het is tijd voor de derde editie van ‘Maak Kunstmenu mee’. Want veel Utrechtse gemeentes dragen bij aan Kunstmenu. Wat levert die bijdrage op? Maak dit live mee samen met de leerlingen én met collega-beleidsmedewerkers/statenleden. Dit jaar zijn we te gast in theater DE KOM en deelt Cindy Bergman (adviseur cultuur en recreatie Gemeente Nieuwegein) de ins en outs van Nieuwegein.
Lees verderBlijf vooral tekenen!
Mylo Freeman houdt van tekenen. Tekenen geeft haar energie! Ze is er als kind mee begonnen en nooit meer opgehouden. Maar pas toen ze zelf een kind kreeg besloot ze: “Ik ga prentenboeken maken.” In dit essay in Prikkels geeft ze een inkijkje in haar tekenkamer. Hoe laat zij haar creativiteit stromen?
Lees het artikelCultuurworkshops
Ben je leerkracht of cultuurcoördinator in het primair onderwijs? Laat je inspireren door erfgoed, dans, drama, beeldende kunst, taalcreativiteit, mediakunst of muziek tijdens de Cultuurworkshops in november en maart. Onze experts delen praktische tips en lessen die je direct in de klas kunt gebruiken.
ICC-cursus
Wat betekent het om cultuurcoördinator te zijn op een basisschool? 🎨✨ Op 13 november start er alweer een nieuwe ICC-cursus. In acht bijeenkomsten krijg je praktische tools, je oefent vaardigheden, je verdiept je kennis en ontwikkelt een cultuurplan voor je school. Geef kunst en cultuur een stevige plek in het onderwijs!
Kunst in tijden van polarisatie
Audiovisueel kleinkunstenaar zoophis neemt je op 13 november mee in haar zoektocht naar wat het betekent om mens te zijn, met bijzondere aandacht voor kwetsbaarheid en authenticiteit. Tijdens de bijeenkomst ‘Kunst in tijden van polarisatie’ daagt ze je uit om met een frisse blik naar de wereld te kijken en je overtuigingen te herzien.
Post HBO Cultuurbegeleider
Heb je als ICC’er meer behoefte aan coachingsvaardigheden en inhoudelijke en theoretische kennis over cultuureducatie? Wil je meer weten over verandermanagement of meer inspiratie voor de cultuurvakken? In de Post HBO opleiding Cultuurbegeleider leer je het allemaal!
Kunst in tijden van polarisatie
Sociale media zetten de verhoudingen tussen verschillende groepen op scherp. Wat doet de online wereld met jongeren? Op 13 november tijdens ‘Kunst in tijden van polarisatie’ werpen we samen met keynote speaker Jacqueline Kleijer een blik op de geschiedenis en de rol van kunst. Wat leert dat ons en hoe kan kunsteducatie bijdragen aan het tegengaan van polarisatie?
Creatieve kracht in het SBO en VSO
Hoe geef je cultuuronderwijs een stevige basis op scholen in het gespecialiseerd onderwijs (GO)? Hoe pakken andere GO scholen dit aan? Laat je inspireren door cultuurcoördinatoren uit verschillende clusters van het gespecialiseerd onderwijs, vergroot je netwerk en wissel ervaringen uit met andere onderwijsprofessionals uit het GO.
Time to shine
SBO De Kristal in Maarssen is een school met een missie: elke leerling laten shinen! In Cultuureducatie met Kwaliteit vond de school haar vliegwiel om hier met het hele team structureel aan te werken
CKV vmbo-netwerk
Op 14 januari organiseren we opnieuw een CKV vmbo-netwerk; dit keer samen met Filmhub Midden. Je krijgt tips en tricks over hoe je met leerlingen aan de slag gaat met film maken. Kom je ook?
Kunst in tijden van polarisatie
Kom op 13 november naar ‘Kunst in tijden van polarisatie’ en leer creativiteit op een kritische manier in te zetten en polarisatie bespreekbaar te maken. Onder andere educatief ontwerper Arida Bandringa laat je deze middag kennismaken met (en het ontwerpen van) Wicked Arts Assignments.
Bekijk het programma en meld je aan!Dierendag 2024
Vandaag is het dierendag! Een perfecte dag om met je leerlingen mee te bewegen met danseres Isis tijdens 'Dans dieren' van Creatief Digitaal. Want een slome slak en haastige haas dansen anders op hun eigen muziek. Hoe bewegen ze? Creatief Digitaal is een online platform voor korte, creatieve kunstlessen. Ze zijn zowel op school als thuis uit te voeren. Zet de video op het scherm en dans met z'n allen mee op dierendag!
Vacature: Directeur-bestuurder (0,8 fte)
Kunst Centraal is per 1 januari 2025 op zoek naar een directeur-bestuurder. Ben jij een verbindende en samenwerkende leider met een passie voor cultuur? Wil jij het boegbeeld van onze organisatie zijn met een maatschappelijke missie? Dan nodigen we je graag uit om te reageren!
Dag van de podcast
🎙️ Het is de Dag van de Podcast! Wat is er nu een beter moment om onze podcast 'Leer mij denken als een kunstenaar' te luisteren? In drie afleveringen gaat maker Merel Steinweg op zoek naar de impact van cultuuronderwijs op bijzondere plekken in de provincie Utrecht. Deze podcast maakten we ter ere van 20 jaar Kunst Centraal in 2022.
Kunst in tijden van polarisatie
Hoe zet je film in om gesprekken over beeldvorming en vooroordelen in je klas te starten? Op 13 november nemen filosofiedocent Niels Hexspoor (Filmleraar van het Jaar 2022) en docent Nederlands Caroline Wisse je mee in de wereld van film als krachtig middel voor dialoog, tijdens de inspiratiebijeenkomst 'Kunst in tijden van polarisatie'.
Cultuurworkshops
Train je talent! Laat je als leerkracht of cultuurcoördinator in het primair onderwijs inspireren in erfgoed, dans, drama, beeldend, taalcreativiteit, mediakunst of muziek tijdens de Cultuurworkshops in november en maart. Onze ervaren vakdocenten geven praktische tips en lessuggesties die je meteen kunt toepassen.
Ze had haar passie gevonden
Jenaplanschool Wittevrouwen uit Utrecht werkt met de methode Alles-in-1. Blink in Culemborg geeft vakverbinding zelf vorm met een dagelijks workshopprogramma. Jaap Nelissen (directeur Jenaplan) en Marjon Smits (directeur Blink) gaan met elkaar in gesprek.
Kunst in tijden van polarisatie
Kunnen we jongeren leren open over gevoelige onderwerpen te praten? Op woensdag 13 november verkennen we de kracht van kunsteducatie in het bevorderen van begrip en empathie op school.
ICC-cursus in de praktijk
“Cultuureducatie is voor ons een onderdeel van de ontwikkeling van het kind. Het is niet alleen een op zichzelf staand uurtje knutselen. Het gaat over heel veel meer, van samenwerken tot 21ste-eeuwse vaardigheden.” Lucelle Okoduwan is intern cultuurcoördinator en leerkracht op CBS De Wegwijzer in Zeist.
De Cultuurkaart bij jou op school
Afgelopen dinsdag 17 september organiseerden we het ‘Online uurtje CJP’. Tijdens deze bijeenkomst kregen docenten en cultuurcoördinatoren uit het voortgezet onderwijs waardevolle updates over de CJP Cultuurkaart op hun school. Jennet Sintenie van CJP beantwoordde veel vragen van geïnteresseerde deelnemers en gaf praktische informatie.
Lees de terugblikTraining Cultuurcoördinator vo
Hoe zorg je voor kwalitatief goede kunst- en cultuuronderwijs op jouw voortgezet onderwijs-school? En hoe krijg je de rest aan boord zodat het cultuurbeleid breed gedragen wordt? Op 10 oktober start de nieuwe 'training Cultuurcoördinator vo'
Draagvlak vergroten
Hoe vergroot je het draagvlak voor jouw cultuureducatieplan op school? In de driedelige training 'Draagvlak vergroten' voor cultuurcoördinatoren van het voortgezet onderwijs (op 25 sept, 15 nov, 16 jan) begeleidt organisatieadviseur Ine de Leeuw je bij het versterken van je impact en invloed. Jouw eigen leervragen staan centraal
ICC-cursus
Wat houdt het in om de cultuurcoördinator van een basisschool te zijn? Hoe breng je je eigen passie en plezier op je collega’s over? Vanaf november 2024 start een nieuwe groep cursisten met de ICC-cursus. Krijg in acht bijeenkomsten praktische handvatten, oefen vaardigheden, verrijk je kennis en schrijf een cultuurplan voor je school.
Online uurtje CJP
Sluit op 17 september aan bij het ‘Online uurtje CJP’, waar we jou als docent in het voortgezet onderwijs bijpraten voor een vliegende start van het nieuwe schooljaar!
Publieksbegeleiders gezocht
Houd je van jeugdvoorstellingen en -concerten? En van kinderen? Dan is publieksbegeleider worden echt iets voor jou! Kunst Centraal organiseert voorstellingen en concerten voor leerlingen van het primair onderwijs uit de provincie Utrecht. Om deze bezoeken soepel te laten verlopen zetten we publieksbegeleiders in. Klinkt dit als muziek in je oren? Bekijk de vacature.
Vacature Projectleider Voortgezet Onderwijs
Per 1 november zoeken we een daadkrachtige projectleider die bekend is met het voortgezet onderwijs (vo) en ervaring en affiniteit heeft met cultuureducatie. Een resultaatgerichte verbinder, met ervaring in projectmatig werken. Iemand die onze vo-projecten verder ontwikkelt en bijdraagt aan een stevige verankering van cultuureducatie op school.
Informatiebijeenkomst nieuwe cultuurcoördinatoren
Ben je net begonnen als cultuurcoördinator in het primair onderwijs? Voor jou organiseren we een speciaal (online) info half uurtje op 16 september en 15 oktober, waarin we kennis maken en delen wat we voor je kunnen betekenen als Kunst Centraal.
Kinderboekenfeest 2024
Kunst Centraal trapt het nieuwe schooljaar traditioneel af met het Kinderboekenfeest! Op 4 september gingen enthousiaste leerkrachten op de Camminghaschool in Bunnik aan de slag met frisse ideeën en workshops om een groot succes van de Kinderboekenweek te maken!
Draagvlak vergroten
Hoe vergroot je de betrokkenheid bij jouw cultuurplan? En hoe kun je meer voor elkaar krijgen op school? Op 25 september, 15 november en 16 januari organiseren we opnieuw 'Draagvlak vergroten' voor (kunstvak)docenten, cultuurcoördinatoren en directie van het voortgezet onderwijs.
Duurzame Dinsdag
Vandaag is het 'Duurzame Dinsdag'! Sinds 1997 vieren we deze dag op de eerste dinsdag van september. Is jouw school ook duurzaam? Of kan het nog beter? Lees de 'Stapjes naar duurzaamheid' Prikkels' Groen.
vo aanbod 24-25
We hebben opnieuw een gevarieerd aanbod voorbereid voor het komende schooljaar, speciaal voor docenten en cultuurcoördinatoren in het voortgezet onderwijs. Ontvang praktische tips voor het aanvragen van een CJP-pas, vergroot je draagvlak met een driedelige training en ontdek de kracht van kunst bij het bevorderen van onderling begrip en empathie op school.
Nieuwe cultuurcoördinatoren po
Ben je net begonnen als po-cultuurcoördinator? Speciaal voor jou organiseren we een (online) info half uurtje op 16 september en 15 oktober. In dit halfuurtje maken we kennis en delen we wat we voor je kunnen betekenen als Kunst Centraal.
Gemeentelijke cultuurnetwerken
Op de online informatiebijeenkomst ‘Gemeentelijke cultuurnetwerken’ trappen we het nieuwe schooljaar af met jou als cultuurcoördinator van het po. Tijdens de bijeenkomst delen we kennis, kun je inspiratie opdoen en word je bijgepraat over cultuureducatie op jouw school. Voor nieuwe cultuurcoördinatoren organiseren we een speciaal info halfuurtje. We organiseren dit cultuurnetwerk per gemeente.
Lees verderSchooljaar 2024-2025
Kunst Centraal wenst alle leerkrachten, docenten en leerlingen een creatief nieuw schooljaar toe! ? Maar liefst 352 basisscholen en 60 middelbare scholen in de provincie en stad Utrecht gaan via onze programma’s actief aan de slag met kunst en cultuur. Daarnaast verzorgen we trainingen, bijeenkomsten en de nodige inspiratie voor cultuurcoördinatoren, leerkrachten, docenten en directie van po en vo. Doe je mee?
Training cultuurcoördinator vo
Hoe zorg je voor kwalitatief goede kunst- en cultuuronderwijs op je voortgezet onderwijs-school? En hoe krijg je de rest van het schoolteam aan boord zodat het cultuurbeleid breed gedragen wordt? Meld je aan en doe mee met de Training cultuurcoördinator van aankomend schooljaar! De eerste bijeenkomst vindt plaats op 10 oktober 2024.
Missie geslaagd
Als afsluiting van het schooljaar geen musical, maar een heuse eindfilm? Lilian Pruis, ICC-er op de Antoniusschool voor speciaal onderwijs in Schagen, kreeg het met haar team en de leerlingen uit groep 7 en 8 voor elkaar!
Post HBO Cultuurbegeleider
Met een Cultuurbegeleider op je basisschool zet je cultuureducatie in het hart van het onderwijs! Op vrijdag 4 oktober 2024 start een nieuwe lichting cultuurcoördinatoren aan de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider. In negen studiedagen leren zij hoe ze cultuureducatie handen en voeten kunnen geven. Ben jij er ook bij?
Mening over cultuuronderwijs
Begint cultuuronderwijs bij kinderen thuis? Cultuurcoördinator Lida en -begeleider Esmee geven hun mening in Prikkels.
Kinderen die vragen
Misschien ken je de maker van dit kunstwerk wel; Karel Appel. Hij gebruikte veel felle kleuren en simpele vormen, een beetje zoals kinderen tekenen. Dat deed hij expres. Lees verder over deze tekening, de schilder en zijn stijl in Prikkels en beantwoord de vragen in de les.
Vo aanbod 24-25
We hebben opnieuw een gevarieerd aanbod voorbereid voor het komende schooljaar, speciaal voor docenten en cultuurcoördinatoren in het voortgezet onderwijs. Ontvang praktische tips voor het aanvragen van een CJP-pas, vergroot je draagvlak met een driedelige training en ontdek de kracht van kunst bij het bevorderen van onderling begrip en empathie op school.
De wereld verkennen
De Koetsveldschool in Amsterdam is een van de scholen voor speciaal onderwijs waar kunstenaar Jaap Velserboer de leerlingen ruimte biedt om te ‘klooien’. Ze maken niet iets met een voorbeeld voor hun neus, maar experimenteren, proberen en verkennen zo de wereld.
Leer mij denken als een kunstenaar
Op welke manieren kunnen kinderen en jongeren kunst beleven? Hoe breng je kunst en cultuur dichtbij? Wat kun je leren van kunst en cultuur en waarom is dat nou belangrijk? In de podcast ‘Leer mij denken als een kunstenaar’ gaat maker Merel Steinweg op zoek naar de waarde van cultuuronderwijs op bijzondere plekken in de provincie Utrecht, met leerlingen en onderwijsprofessionals.
Kunst in tijden van polarisatie
Kan cultuuronderwijs gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken? En juist empathie en begrip bevorderen? We verkennen het samen op woensdag 13 november tijdens de bijeenkomst ‘Kunst in tijden van polarisatie’.
Creatief Digitaal
Ken jij Creatief Digitaal al? Het zijn video’s gemaakt met kunstenaars die je laat zien in de klas, waarna leerlingen uit het primair onderwijs direct creatief aan de slag kunnen gaan. Veel maakplezier!
De liefde voor verhalen
Brede school Omnibus is een kleine, multiculturele school in Amstelveen. Vanwege de vele nationaliteiten koos de school ervoor haar taalonderwijs te verrijken en met kunst te koppelen. Stichting Taalvorming helpt hen daarbij. Cultuurcoördinator Annelies Mekel en Mirjam Zaat van de stichting gaan in gesprek in ‘De liefde voor verhalen’.
Cultuurworkshops
Raak weer geïnspireerd in erfgoed, dans, drama, beeldend, creatief met taal, mediakunst of muziek tijdens de Cultuurworkshops in november en/of maart. Doe mee met een aantal collega's of je hele team!
Training cultuurcoördinator vo
Anna Kok is naast mentor, muziekdocent en sectieleider ook cultuurcoördinator op het Niftarlake College in Maarssen. Ze volgde als een van de eersten de Training cultuurcoördinator vo.
Theaterfestival De Parade
Kom naar Theaterfestival de Parade, tussen 26 juli en 11 augustus in Utrecht! Dit rondreizende festival biedt een geweldige mix van (kinder)theater, dans en muziek. In ons Kunstmenu werken we samen met o.a. Theatergroep Oortwolk en Dear T,. Tips uit het hoofdprogramma zijn ISH Dance Collective en De Dansers.
De Digitale Tekendoos
De bieb is allang niet meer alleen een plek waar je boeken kunt lenen. In het FabLab van Bibliotheek Veenendaal werken kinderen aan digitale geletterdheid, zoals ontwerpen en programmeren. Groep 7b van de Grondtoon ontwierp een nieuw plein voor de bieb.
Klassefoto
“Buitenles voelt vrij!’ De Jan van Rijckenborgschool in Heiloo heeft er een speciaal buitenlokaal voor. Wekelijks hebben de groepen er een uur les. Groep 5 krijgt er een spellingles.
Bekijk de klassefotoCultuurKoers
Investeer in cultuureducatie met onze CultuurKoers! Hoe? Ieder jaar stellen we voor vier middelbare scholen in de provincie Utrecht €1000 beschikbaar. Met dat geld word jij als cultuurcoördinator vrijgemaakt om 15 uur te besteden aan de ontwikkeling en versteviging van cultuureducatie binnen jouw school. En wij helpen jou tijdens dit traject met onze kennis en expertise!
Lees verderAanbod primair onderwijs 24-25
Laat je inspireren en maak je klaar voor een jaar vol leren en creativiteit! Bekijk ons aanbod.
Cultuurworkshops
Komend schooljaar organiseren we opnieuw Cultuurworkshops in november en maart. Meld je aan en doe mee!
ICC-cursus
De volgende ICC-cursus start op 13 november 2024. Ook meedoen? Check onze website en schrijf je in.
Keti Koti = Utrecht
De campagne ‘Keti Koti = Utrecht’ laat zien dat er ruimte is voor verschillende belevingen: herdenking, bewustwording, maar ook heling en viering. Bekijk het volledige programma van 30 juni en 1 juli.
Zilveren Krekels 2024
De winnaars van de Zilveren Krekels 2024 zijn bekendgemaakt! Met drie van deze indrukwekkende producties werken we samen in ons Kunstmenu. Bekijk alle winnaars en het juryrapport.
Bekijk de websiteVerslag Training cultuurcoördinator vo in STRAAT museum
Begin juni waren we te gast bij het STRAAT museum in Amsterdam, waar dertien deelnemers van de Training cultuurcoördinator vo na hun creatieve eindpresentatie presentatie een certificaat ontvingen. Lees het verslag van de bijzondere middag!
Lees verderVacature planning en organisatie po & vo (0,6 fte)
We zoeken per 2 september een medewerker planning en organisatie voor het primair- en voortgezet onderwijs; een organisatietalent met affiniteit voor het onderwijs en de culturele sector. Ben jij proactief, enthousiast, flexibel en communicatief sterk? Hou je van het schakelen tussen operationele en administratieve taken? Dan zoeken we jou!
Bekijk de vacature!Als handen konden praten…
“Ze zijn er!” De leerlingen van 7-8 van Basisschool St. Victor worden met open handen ontvangen door @hetfiliaaltheatermakers voor een speciaal combinatieprogramma: een schaduwspelworkshop én de voorstelling ‘Talking Hands’.
Lees de PrikkelsPost-hbo Cultuurbegeleider
Met een Cultuurbegeleider op je basisschool zet je cultuureducatie in het hart van het onderwijs! Op vrijdag 4 oktober 2024 start een nieuwe lichting cultuurcoördinatoren aan de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider. In negen studiedagen leren zij hoe ze cultuureducatie handen en voeten kunnen geven.
Doe je mee?Breek je Bubbel!
Woon jij in de provincie Utrecht, Flevoland, Overijssel, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland of Limburg? En heb jij een idee waarmee je mensen uit verschillende bubbels verbindt? Doe dan mee met Breek door je Bubbel!
Lees verderLid Raad van Toezicht gezocht
We zijn op zoek naar een nieuw lid voor onze Raad van Toezicht (onbezoldigd). Iemand die affiniteit heeft met kunst en cultuur en belang hecht aan goed kunst- en cultuuronderwijs, met kennis van het werkveld, van gemeentelijk beleid en subsidiebeleid.
Bekijk vacatureTraining cultuurcoördinator vo
Wil jij ook meedoen aan de training volgend schooljaar? De eerste bijeenkomst vindt plaats op 10 oktober 2024. Lees verder en meld je aan.
klik hier