Kunst Centraal Instagram

Kunst Centraal versterkt creatieve kracht van leerlingen, leerkrachten en docenten in het primair en voortgezet onderwijs.

Verhalen kijken

Onder de titel 'Visual Thinking Strategies' ontwikkelden het MoMA en de Harvard University drie vragen die leerkrachten helpen met kinderen naar kunst te kijken. Ontdek drie voorbeelden van hoe je deze methode in de klas kunt toepassen.

Vmbo-netwerk 13 maart

Samen met Filmhub Midden organiseren we een inspirerende sessie over film maken in het vmbo. Van presentatievideo's tot boekverfilmingen, ontdek tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met film in je lessen. Leer van de tutorials van Bekijk ’t en haal nieuwe inspiratie en kennis voor je klas.

Cultuurworkshops

Train je talent en laat je inspireren tijdens de Cultuurworkshops in maart. Kies uit dans, drama, erfgoed, beeldende kunst, taal, mediakunst of muziek en ontdek nieuwe ideeën voor je lessen. Doe mee met een aantal collega's of je hele team!

Masterclass Mieras - De kracht van kunst

Op 4, 6 en 11 februari van 14:00 tot 15:00 organiseren we drie inspirerende (online) masterclasses met wetenschapsjournalist Mark Mieras over de kracht van kunst in het onderwijs. Ook informeren we jullie over deelname aan Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK).

Een boodschap aan de wereld

Groep 7 van KBS Vroonestein in Nieuwegein schrijft een manifest voor de toekomst. Wat is jouw superkracht? Waar strijd je voor en wat bereik je daarmee? Kinderen verwoorden tien leefregels voor een betere wereld.

Creatieve kracht in het S(B)O & VSO

Werk jij in het S(B)O of VSO en wil je cultuuronderwijs een vaste plek geven op jouw school? Laat je inspireren door de aanpak van andere scholen, ontmoet vakgenoten en deel ervaringen.

Subsidieaanvraag goedgekeurd

Goed nieuws! Kunst Centraal blijft partner van de provincie Utrecht! De subsidieaanvraag is goedgekeurd, waardoor we de cultuureducatie in het primair en voortgezet onderwijs de komende periode blijven versterken, met speciale aandacht voor gespecialiseerd onderwijs.

Sound Safari: DJ

Weten jullie wat het geheim is van een goede DJ? DJ, muzikant en producer Joram Kroon laat de fijne kneepjes van het vak zien voor Creatief Digitaal.

Verdieping Design Thinking aan de slag

Na de introductietraining (op 27 maart) voor is het tijd voor de volgende stap. Schrijf je in voor de 'Verdiepingstraining: Design Thinking aan de slag' op 27 mei en leer hoe je als vo-docent Design Thinking vertaalt naar jouw lespraktijk.

Introductietraining Design Thinking in de klas

Ben jij een docent in het voortgezet onderwijs en klaar om jouw lessen een creatieve boost te geven? Doe mee aan onze 'Introductietraining Design Thinking in de klas' op 27 maart en maak kennis met de basisprincipes van deze mensgerichte aanpak.

Biokunst in Prikkels

In de wijde wereld ligt kunst voor het oprapen. Als een kunstenaar het bos in gaat, ziet hij in elk takje, elk steentje, elk blaadje… een potentieel kunstwerk! In deze lessen ga je verzamelen, sorteren en presenteren. Bouw je eigen landschap met deze opdrachten in Prikkels.

De Wijde Wereld Ontdekken

Basisschoolleerlingen ontdekken de wereld via waarneming en verbeelding. Met een betekenisvolle vraag kun je als leerkracht hun fantasie prikkelen en hen op ontdekkingsreis sturen door de wereld om hen heen én in de wereld van hun verbeelding.

Kracht van kunst - Mark Mieras

Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt ons in zijn lezing mee in de werking van de hersenen: Hoe werkt nieuwsgierigheid? Hoe versterk je weerbaarheid en hoop? Meld je aan voor 4, 6 of 11 februari.

Creatieve kracht in het S(B)O & VSO

🎨 22 januari: Creatieve kracht in het S(B)O & VSO! Werk jij in het gespecialiseerd onderwijs (GO) en wil je cultuuronderwijs een vaste plek geven op jouw school? Laat je inspireren door collega’s, breid je netwerk uit en deel ervaringen met vakgenoten.

Training Design Thinking

Aankomend halfjaar organiseren we voor vo-docenten opnieuw de training Design Thinking in samenwerking met Zeewaardig Service Design, dit keer in twee delen!

CmK 2025 - 2028

Vanaf september 2025 kunnen po- en vo-scholen aan de slag met de Route Cultuureducatie. Wil je meer weten? Meld je aan voor een online masterclass op 4, 6 of 11 februari via de link in bio.

Klassefoto

Jozua Douglas schrijft kinderboeken. Naar aanleiding van zijn bezoek vertellen de leerlingen van groep 4 van de Mariaschool in Eemnes over hun lievelingsboek, over lezen en over schrijven.

Creatieve kracht in het S(B)O en VSO

🎭 Creatieve kracht in het gespecialiseerd onderwijs op 22 januari! Werk jij in het S(B)O of VSO en wil je cultuuronderwijs een vaste plek geven op jouw school? Laat je inspireren door de aanpak van andere scholen, ontmoet vakgenoten en deel ervaringen. Mis het niet!

Filmleraar van het jaar 24-25

Wie wordt de Filmleraar van het Jaar '24/25? Stem uiterlijk 19 januari op jouw favoriet! De Filmleraar van het Jaar '24/'25 uit regio Midden is bekend: Paulina Schulp van Werkplaats Kindergemeenschap (Bilthoven). Stem op Paulina via de link.

Creatieve kracht in het S(B)O & VSO

Ben jij werkzaam in het gespecialiseerd onderwijs (GO) en wil je cultuuronderwijs stevig verankeren op jouw school? Ontdek hoe andere GO-scholen dit aanpakken, breid je netwerk uit en deel ervaringen met vakgenoten.

Filmuurtje Burgerschap & Film

Hoe maak ik van mijn leerlingen maatschappijkritische geëngageerde kijkers? In het vo-filmuurtje van Filmhub Midden op 13 december krijg je van van docent Nederlands Caroline Wisse praktische werkvormen waarmee jij direct in jouw les met film aan de slag kunt.

CKV vmbo-netwerk

Tijdens het CKV vmbo-netwerk op 14 januari krijg je praktische tips en tricks over hoe je met leerlingen filmpjes kunt maken, van een simpele presentatievideo tot een reportage of boekverfilming. Dit doen we aan de hand van de tutorials van Bekijk 't, aanbieder van innovatieve cultuureducatie op het vmbo. Doe je mee?

Kunst in tijden van polarisatie

Net als in de samenleving is er ook op scholen een toename merkbaar in extreem gedachtegoed en zwart-witdenken. Gesprekken over gevoelige maatschappelijke onderwerpen kunnen soms heftige emoties oproepen. Kan cultuuronderwijs gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken? En juist empathie en begrip bevorderen?

Creatieve kracht in het S(B)O en VSO

Hoe geef je cultuuronderwijs een stevige basis in het gespecialiseerd onderwijs? En hoe pakken andere GO-scholen dit aan? Laat je inspireren tijdens 'Creatieve kracht in het S(B)O en VSO' op 22 januari.

Post HBO Cultuurbegeleider

Ben jij als ICC-er toe aan de volgende stap? Meld je dan aan voor de opleiding Post HBO Cultuurbegeleider. Heb je meer behoefte aan coachingsvaardigheden en inhoudelijke en theoretische kennis over cultuureducatie? Wil je meer weten over verandermanagement of meer inspiratie voor de cultuurvakken? In de post-hbo-opleiding leer je het allemaal!

Vacature Projectleiders po & vo

We zoeken per 1 januari 2025 twee projectleiders voor Kunst Centraal; een projectleider primair onderwijs (0,6 fte) en een projectleider voor het voortgezet onderwijs (0,6-0,8 fte). Ben jij een goede samenwerker, besluitvaardig en heb je ervaring met cultuureducatie en/of onderwijs? Bekijk de vacature.

Terugblik Kunst in tijden van polarisatie

Het prachtige Eemklooster in Amersfoort is op woensdag 13 november het decor van de bijeenkomst ‘Kunst in tijden van polarisatie’. Een hot topic, want de samenleving lijkt steeds meer verdeeld te raken. We verkennen daarom met een gemêleerd gezelschap hoe kunsteducatie kan helpen om jongeren genuanceerd in gesprek te laten gaan over complexe onderwerpen en taboes.

Mark Mieras over hoopvol onderwijs

Kunst- en cultuuronderwijs creëert hoop door andere vaardigheden aan te spreken dan rekenen en taal, waardoor kansenongelijkheid vermindert. Dat blijkt uit een uitgebreid literatuuronderzoek van Mark Mieras. Francine van der Wiel interviewde de wetenschapsjournalist voor de Cultuurkrant van LKCA.

Vacature: Medewerker Marketing & Communicatie 0,8 fte (tijdelijk)

Onze collega gaat met zwangerschapsverlof! Daarom zijn we bij Kunst Centraal per 1 februari 2025 op zoek naar een vervanger. Ben jij enthousiast, proactief en hands on? Een allround communicatiemedewerker met ervaring in het opstellen en uitvoeren van communicatieplannen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Mark Mieras - Kracht van kunst

Op 4 en 6 februari deelt wetenschapsjournalist Mark Mieras speciaal voor directeuren en leerkrachten uit het po inspirerende inzichten over het belang van cultuuronderwijs tijdens de online bijeenkomst 'De Kracht van kunst'. Want creatief durven dwalen is belangrijker dan ooit voor kinderen: het geeft hen ruimte om te ontdekken, te leren en plezier te hebben. Kunstvakken zijn de perfecte plek om dat te stimuleren.

Nieuwe directeur-bestuurder Kunst Centraal

Marleen Lamers is door de Raad van Toezicht benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder van Kunst Centraal. Zij neemt hiermee per 1 januari 2025 het stokje over van Willy van der Luit, die de afgelopen 9 maanden als interim-bestuurder aan het roer stond van Kunst Centraal.

Alumnibijeenkomst cultuurbegeleider

Op woensdag 13 november organiseerde Kunst Centraal in samenwerking met de HAN Pabo Academy, Cultuur Oost, Marnix Onderwijscentrum, Mocca en Plein C de netwerkbijeenkomst voor cultuurbegeleiders. Met als thema: Cultuuronderwijs in verbinding. Lees over deze inspirerende middag op de website van Cultuur Oost.

Maak het met Mediakunst

Mediakunst prikkelt kinderen om met nieuwe materialen zoals smartphones, VR-brillen of tablets creatief werk te maken. Het project ‘Maak het met Mediakunst’ helpt scholen de verbinding te leggen tussen techniek en creativiteit.

Mark Mieras - Kracht van kunst

Op 11 februari nodigen we ook docenten, cultuurcoördinatoren en directeuren uit het voortgezet onderwijs uit voor de inspirerende online bijeenkomst 'Kracht van kunst'. Deze middag deelt wetenschapsjournalist Mark Mieras inzichten over waarom creativiteit en cultuuronderwijs essentieel zijn voor jongeren. Kunstvakken bieden hen de vrijheid om te experimenteren, ontdekken en groeien – vaardigheden die van onschatbare waarde zijn!

Van lezen naar spelen

Jorn Laponder en Jolijn Zwart zijn theatermaker. Bij Theaterschool Masquerade maken zij theater met kinderen. Daarnaast spelen ze zelf. Maar één keer per jaar, voor de Kinderboekenweek, bedenken zij een theatrale act die niet zij, maar leerkrachten uit kunnen voeren. Spannend én leuk om te doen!

Kunst in tijden van polarisatie

Moet je over alles je mening klaar hebben of is er ook ruimte voor twijfel? @odeaandetwijfel is een kunsteducatief programma voor o.a. het voortgezet onderwijs; het belicht de waarde van twijfel vanuit kunst, filosofie en vanuit de visie van jongeren. Op 13 november tijdens ‘Kunst in tijden van polarisatie’ nemen initiatiefnemers Madelinde Hageman en Saskia van Broekhoven nemen je mee en tonen de waarde van de twijfel met voorbeelden uit de praktijk.

Lees verder

Training cultuucoördinator vo

Op donderdag 10 oktober vond de eerste bijeenkomst van dit jaar van de Training cultuurcoördinator voor het voortgezet onderwijs plaats. De deelnemers bezochten Internationaal Theater Amsterdam (ITA), leerden elkaar kennen, wisselden ideeën uit en spraken o.a. over de waarde van cultuuronderwijs in het vo.

Lees verder

Maak Kunstmenu mee!

Het is tijd voor de derde editie van ‘Maak Kunstmenu mee’. Want veel Utrechtse gemeentes dragen bij aan Kunstmenu. Wat levert die bijdrage op? Maak dit live mee samen met de leerlingen én met collega-beleidsmedewerkers/statenleden. Dit jaar zijn we te gast in theater DE KOM en deelt Cindy Bergman (adviseur cultuur en recreatie Gemeente Nieuwegein) de ins en outs van Nieuwegein.

Lees verder

Blijf vooral tekenen!

Mylo Freeman houdt van tekenen. Tekenen geeft haar energie! Ze is er als kind mee begonnen en nooit meer opgehouden. Maar pas toen ze zelf een kind kreeg besloot ze: “Ik ga prentenboeken maken.” In dit essay in Prikkels geeft ze een inkijkje in haar tekenkamer. Hoe laat zij haar creativiteit stromen?

Lees het artikel

Kunst in tijden van polarisatie

Kom op 13 november naar ‘Kunst in tijden van polarisatie’ en leer creativiteit op een kritische manier in te zetten en polarisatie bespreekbaar te maken. Onder andere educatief ontwerper Arida Bandringa laat je deze middag kennismaken met (en het ontwerpen van) Wicked Arts Assignments.

Bekijk het programma en meld je aan!

De Cultuurkaart bij jou op school

Afgelopen dinsdag 17 september organiseerden we het ‘Online uurtje CJP’. Tijdens deze bijeenkomst kregen docenten en cultuurcoördinatoren uit het voortgezet onderwijs waardevolle updates over de CJP Cultuurkaart op hun school. Jennet Sintenie van CJP beantwoordde veel vragen van geïnteresseerde deelnemers en gaf praktische informatie. 

Lees de terugblik

Draagvlak vergroten

 

Lees verder

Gemeentelijke cultuurnetwerken

Op de online informatiebijeenkomst ‘Gemeentelijke cultuurnetwerken’ trappen we het nieuwe schooljaar af met jou als cultuurcoördinator van het po. Tijdens de bijeenkomst delen we kennis, kun je inspiratie opdoen en word je bijgepraat over cultuureducatie op jouw school. Voor nieuwe cultuurcoördinatoren organiseren we een speciaal info halfuurtje. We organiseren dit cultuurnetwerk per gemeente.

Lees verder

Klassefoto

“Buitenles voelt vrij!’ De Jan van Rijckenborgschool in Heiloo heeft er een speciaal buitenlokaal voor. Wekelijks hebben de groepen er een uur les. Groep 5 krijgt er een spellingles. 

Bekijk de klassefoto

CultuurKoers

Investeer in cultuureducatie met onze CultuurKoers! Hoe? Ieder jaar stellen we voor vier middelbare scholen in de provincie Utrecht €1000 beschikbaar. Met dat geld word jij als cultuurcoördinator vrijgemaakt om 15 uur te besteden aan de ontwikkeling en versteviging van cultuureducatie binnen jouw school. En wij helpen jou tijdens dit traject met onze kennis en expertise!

Lees verder

Zilveren Krekels 2024

De winnaars van de Zilveren Krekels 2024 zijn bekendgemaakt! Met drie van deze indrukwekkende producties werken we samen in ons Kunstmenu. Bekijk alle winnaars en het juryrapport.

Bekijk de website

Verslag Training cultuurcoördinator vo in STRAAT museum

Begin juni waren we te gast bij het STRAAT museum in Amsterdam, waar dertien deelnemers van de Training cultuurcoördinator vo na hun creatieve eindpresentatie presentatie een certificaat ontvingen. Lees het verslag van de bijzondere middag!

Lees verder

Vacature planning en organisatie po & vo (0,6 fte)

We zoeken per 2 september een medewerker planning en organisatie voor het primair- en voortgezet onderwijs; een organisatietalent met affiniteit voor het onderwijs en de culturele sector. Ben jij proactief, enthousiast, flexibel en communicatief sterk? Hou je van het schakelen tussen operationele en administratieve taken? Dan zoeken we jou!

Bekijk de vacature!

Als handen konden praten…

“Ze zijn er!” De leerlingen van 7-8 van Basisschool St. Victor worden met open handen ontvangen door @hetfiliaaltheatermakers voor een speciaal combinatieprogramma: een schaduwspelworkshop én de voorstelling ‘Talking Hands’.

Lees de Prikkels

Post-hbo Cultuurbegeleider

Met een Cultuurbegeleider op je basisschool zet je cultuureducatie in het hart van het onderwijs! Op vrijdag 4 oktober 2024 start een nieuwe lichting cultuurcoördinatoren aan de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider. In negen studiedagen leren zij hoe ze cultuureducatie handen en voeten kunnen geven. 

Doe je mee?

Breek je Bubbel!

Woon jij in de provincie Utrecht, Flevoland, Overijssel, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland of Limburg? En heb jij een idee waarmee je mensen uit verschillende bubbels verbindt? Doe dan mee met Breek door je Bubbel!

Lees verder

Lid Raad van Toezicht gezocht

We zijn op zoek naar een nieuw lid voor onze Raad van Toezicht (onbezoldigd). Iemand die affiniteit heeft met kunst en cultuur en belang hecht aan goed kunst- en cultuuronderwijs, met kennis van het werkveld, van gemeentelijk beleid en subsidiebeleid.

Bekijk vacature

Training cultuurcoördinator vo

Wil jij ook meedoen aan de training volgend schooljaar? De eerste bijeenkomst vindt plaats op 10 oktober 2024. Lees verder en meld je aan.

klik hier