Vrij spel

Kinderen die vragen

3 VRAGEN OVER

Tekst: Bert Hagenaars

Misschien ken je de maker van dit kunstwerk wel: Karel Appel. Hij gebruikte veel felle kleuren en simpele vormen, een beetje zoals kinderen tekenen. Dat deed hij expres. Lees verder over deze tekening, de schilder en zijn stijl. Beantwoord daarna de vragen die onder de tekening staan.
Vragende kinderen, Karel Appel (1947)

Vragende kinderen, een tekening van Karel Appel uit 1947. © 2024 Pictoright .

Wie?

Karel Appel schilderde en tekende vaak kinderen, bijvoorbeeld op de tekening die je hier ziet. Deze heet ‘Vragende kinderen’, en heeft hij gemaakt toen hij 26 jaar was. Hij was toen nog niet zo bekend. Een paar jaar later was hij een van de belangrijkste kunstenaars van de groep die Cobra heette. De leden waren best eigenwijs, en wilden laten zien waar de kunst volgens hen begint. Daarom keken ze goed naar hoe kinderen bijvoorbeeld tekenen: met veel kleur en niet te ingewikkeld. Speels, noemen we dat. Daar zit natuurlijk het woord ‘spelen’ in, en dat is precies wat zij ook wilden doen. Ook was het hun bedoeling dat hun kunst de mensen zou aanspreken en gevoelens bij hen zou oproepen. En dat lukte heel goed! Soms werden mensen zelfs boos, zó lelijk vonden ze het.

Wat?

Op een dag, vlak nadat de Tweede Wereldoorlog afgelopen was, zat Karel Appel in een trein die door Duitsland reed. Dat land had de oorlog verloren, en daardoor waren veel mensen erg arm geworden. Ook kinderen. Toen de trein op een station stopte, zag hij een paar kinderen bedelen. Die kinderen zouden moeten spelen in plaats van vragen om geld en eten, dacht Karel. Hij bleef erover nadenken, en thuis ging hij er een aantal kunstwerken over maken, waaronder de tekening die je hierboven ziet.

Prikkels Vrij spel

De mens is een spelend wezen. Door te spelen doen we kennis op en ontwikkelen we onze vaardigheden. De behoefte om te spelen is niet iets van kinderen alleen, ook volwassenen hebben spel nodig.

Cultuuronderwijs is bij uitstek een plek in het rooster waar de ruimte voor spelen ontstaat. Waar je eigenwijs mag zijn en je eigen keuzes mag maken. Waar je aan je eigen ontwikkeling werkt op de manier die past bij jou. Deze Prikkels is een pleidooi voor vrij spel.

Lees Prikkels online