Agenda

2 okt
2023
15:00 - 17:30 Voortgezet onderwijs
CKV vmbo-netwerk: Beeld & Taal
Op 2 oktober organiseren we het eerste CKV vmbo-netwerk van dit schooljaar met het thema 'Beeld & Taal'. Want hoe kun je op creatieve wijze werken aan leesbevordering in jouw lessen? Bibliotheek Eemland, NEOS Cultuuronderwijs, Filmhub Midden en Kunst Centraal slaan de handen ineen om o.a. CKV-docenten op het vmbo te inspireren bij het inzetten van cultuureducatie voor taal- en leesbevordering.
12 okt - 6 jun
2023 - 2024
15:30 - 18:30 Voortgezet onderwijs
Training cultuurcoördinator vo
Opgelet, de training van schooljaar 2023-2024 is vol! Je kunt je vast aanmelden voor volgend schooljaar. Hoe zorg je voor kwalitatief goede kunst- en cultuuronderwijs op je voortgezet onderwijs-school? En hoe krijg je de rest van het schoolteam aan boord zodat het cultuurbeleid breed gedragen wordt? Steeds meer (kunstvak)docenten die het cultuurprogramma op vo-scholen invullen, geven aan behoefte te hebben aan aanvullende training. Schrijf je vast in voor de training van volgend schooljaar:
1 nov
2023
15:00 - 17:30 Voortgezet onderwijs
Ai ai ai: Artificial Intelligence in het kunstonderwijs?!
Wel of geen Artificial Intelligence in je (kunst)les? Het kan een last zijn, maar met alle creatieve mogelijkheden die AI biedt kan het ook een lust zijn. We voeren het gesprek over de mogelijkheden en risico's.
2 nov - 1 feb
2023 - 2024
13:00 - 17:00 Voortgezet onderwijs
Draagvlak vergroten
Hoe betrek je collega’s en directie meer bij jouw cultuureducatieplan? En hoe kun je meer voor elkaar krijgen op school? In deze driedelige training begeleidt organisatieadviseur Ine de Leeuw je bij het beantwoorden van deze en vooral ook eigen leervragen. Want je eigen leervraag en/of schoolsituatie vormen het uitgangspunt.
15 nov
2023
13:30 - 17:30 Voortgezet onderwijs
Design Thinking in de klas
Design Thinking is een methodiek die iedereen kan helpen bij het doen van onderzoek en het bedenken van oplossingen. Het is niet alleen een manier van denken en doen, maar biedt ook een verzameling van tools en werkvormen. Hierbij ligt de nadruk op het proberen te begrijpen van de gebruiker en het vraagstuk. Het helpt om bewust te worden van aannames en deze in twijfel te trekken.
16 jan
2024
10:00 - 12:30 Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs
Maak Kunstmenu mee!
Het is tijd voor de tweede editie van 'Maak Kunstmenu mee'. Want veel Utrechtse gemeentes dragen bij aan Kunstmenu. Wat levert die bijdrage op? Maak dit live mee samen met de leerlingen én met collega-beleidsmedewerkers!
17 jan
2024
15:30 - 17:30 Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs
Creatieve kracht in S(B)O en VSO
Juist voor kinderen en jongeren met een beperking biedt creativiteit kansen. Kansen om zichzelf te zijn en kansen om zichzelf te ontwikkelen. De kracht van kunst en cultuur is dat leren niet moeilijk is, maar spelenderwijs gaat. Maar hoe geef je als S(B)O- of VSO-school creativiteitsontwikkeling een structureel stevige basis? Leer van kunstprofessionals en wissel ervaringen uit met andere deelnemers.
6 feb
2024
14:00 - 17:30 Voortgezet onderwijs
Weerbaar met kunst: mentale kracht door cultuuronderwijs
Tijdens deze inspiratiebijeenkomst gaan we dieper in op de tools van cultuuronderwijs zoals samenwerken, het ontwikkelen van een eigen stem en maatschappijkritisch denken. We geven jullie theoretische en praktische handvatten om cultuuronderwijs actief in te zetten om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen te versterken.
20 mrt
2024
Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs
Anders doen
Wat kun je als directeur, beleidsmedewerker of wethouder doen om cultuurbeleid op jouw school of in je gemeente handen en voeten te geven?
18 apr
2024
15:30 - 17:15 Voortgezet onderwijs
Rijker kijken: denken zichtbaar maken
Visual Thinking Strategies is een bekende methode in de museumwereld waarbij je leert kijken met een open en onbevangen blik. Je staat stil bij wat je ziet, je onderzoekt en denkt hardop en maakt samen met anderen een verhaal bij wat je ziet. In deze digitale inspiratieworkshop ontdek je meerdere van soortgelijke kijk-strategieën die je kunt toepassen bij het kijken naar kunst, (erfgoed)voorwerpen of foto’s.