CultuurKoers

Er is niemand die cultuureducatie in de school zo goed vorm kan geven als de cultuurcoördinatoren van de school. Maar zij hebben gebrek aan tijd! Daarom stelt Kunst Centraal per jaar voor vier scholen uren beschikbaar. De cultuurcoördinator ontvangt 15 uur (€ 1.000,-) om te investeren in de ontwikkeling en versteviging van cultuureducatie. Daarnaast wordt de cultuurcoördinator in dit traject drie keer begeleid door Kunst Centraal.

Hoe doe je mee?

Mail je naam, de school waar je werkzaam bent en een korte motivatie naar vo@kunstcentraal.nl.

Om kansengelijkheid te vergroten richten we ons voornamelijk op gemeente De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Montfoort, IJsselstein, Vijfheerenlanden, Baarn, Bunschoten, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Rhenen.

Hoe loopt het proces?

  1. Ontwikkelgesprek 1 helpt je de huidige stand van zaken in kaart te brengen. Wat is jullie visie? Hoe is het gesteld met het draagvlak in de school? Is er een cultuurplan? Werk je met doorlopende leerlijnen? Hoe is het financieel geregeld?
  2. In ontwikkelgesprek 2 helpt Kunst Centraal je je koers te bepalen. Wat willen jullie bereiken? Welke stappen zijn daarvoor nodig? Welke mensen en middelen helpen daarbij? We helpen je een concrete actie uit het plan uit te kiezen.
  3. De actie draagt bij aan het cultuurplan. Denk bijvoorbeeld aan een docententraining, een project voor leerlingen of hulp bij geldzaken.
  4. In ontwikkelgesprek 3 helpt Kunst Centraal je om de ingezette koers te borgen en verankeren in de school. Zo maak je je investering duurzaam en beklijft de verandering.

Wat kun je van ons verwachten?

  • Kunst Centraal stelt 15 extra uren voor de cultuurcoördinator beschikbaar in de vorm van € 1.000,-. 6 uur daarvan gaan op aan de ontwikkelgesprekken. De resterende 7 uur kun je besteden aan de uitvoering van de ‘actie’. We raden aan dit te verwerken in de baanomvang van de cultuurcoördinator. Lukt dit niet dan zoeken we samen een andere oplossing.
  • Kunst Centraal geeft in 3 ontwikkelgesprekken inhoudelijke begeleiding.

 

Wat verwachten wij van jou?

  • Verwerk de 15 extra uren in de baanomvang van de cultuurcoördinator.
  • De aanwezigheid van de rector in twee van de drie ontwikkelgesprekken.
  • Uit het plan wordt een actie gekozen die de cultuurcoördinator gaat uitvoeren. Die actie betaalt de school zelf. Hieronder vind je suggesties voor wat die actie zou kunnen zijn.

Een project voor leerlingen

(Team)trainingen voor docenten

Bekijk alle teamtrainingen

Een training voor de cultuurcoördinator

Hoe zorg je voor kwalitatief goede kunst- en cultuuronderwijs op je voortgezet onderwijs-school? En hoe krijg je de rest van het schoolteam aan boord zodat het cultuurbeleid breed gedragen wordt? Steeds meer (kunstvak)docenten die het cultuurprogramma op vo-scholen invullen, geven aan behoefte te hebben aan aanvullende training. In oktober start daarom weer de training Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs in verschillende landelijke regio’s.

Bekijk training

Inspiratiemomenten voor docenten

Bekijk agenda