Kunst Centraal Instagram

Kunst Centraal versterkt creatieve kracht van leerlingen, leerkrachten en docenten in het primair en voortgezet onderwijs.

Tips slavernijverleden

Speciaal voor leerkrachten, en voor iedereen met interesse, zetten we met Landschap Erfgoed Utrecht lessuggesties, voorstellingen, lees- en kijktips op een rij in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Bekijk alles op onze website (link in bio).

Bekijk de tips

Weerbaar met kunst

In een snel veranderende samenleving biedt cultuuronderwijs waardevolle tools om de mentale weerbaarheid van jongeren in het voortgezet onderwijs te versterken. Op 6 februari bespreken we essentiële tools zoals samenwerken, het ontwikkelen van een eigen stem en maatschappijkritisch denken. Vo-(kunst)vakdocenten en -cultuurcoördinatoren ontvangen theoretische en praktische handvatten om cultuuronderwijs actief in te zetten voor het versterken van de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Mis deze kans niet om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling en mentale kracht van jouw leerlingen!

Lees verder en meld je aan!

Proeflokaal 1: Te gast in de klas

Ben jij een gastdocent of culturele partner en sta je voor de klas? Het is de laatste week dat je je kunst aanmelden voor Proeflokaal 1 op 12 december! Ontdek deze middag op Landgoed Oostbroek hoe je, ondanks onverwachte situaties, met de juiste houding en voorbereiding invloed kunt uitoefenen op het succes van je les, met inzicht in leerstijlen, betekenisvol leren, en de kracht van een creatief proces. Geef je gastles een boost!

Lees verder en meld je aan

Post hbo Cultuurbegeleider

Heb jij de ICC-cursus afgerond? Meld je aan voor de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider die start op 12 januari 2024, meteen na de kerstvakantie. In negen studiedagen zijn praktisch opgezet en je koppelt theorie aan de praktijk; denk aan coachingsvaardigheden, verandermanagement en inspiratie. De vier thema’s zijn Inhoud en samenhang cultuuronderwijs, Randvoorwaarden en verandermanagement, Leerlijnen en vakintegratie en Plan van aanpak.

Lees verder en doe mee!

Peter peper in Bunnik

Of ze volgend jaar weer mag komen, vraagt Bunnikse wethouder Julie d’Hondt. Vorige week was ze uitgenodigfd om de voorstelling ‘Peter Peper’ bij te wonen, samen met leerlingen van groep 7 & 8 van de Bunnikse scholen. Vooral de bijzondere vorm waarin de geschiedenis de kinderen bereikt, sprak haar aan.

Lees verder

Training cultuurcoördinator vo

Hoe kan je het beste een verandering teweegbrengen bij jou op school? Wat is jouw invloed en hoe kan je die vergroten? Dit zijn een aantal vragen die we hebben behandeld tijdens de tweede bijeenkomst van de training cultuurcoördinator vo. Hilde Tuinstra, educatiemaker bij Dox, heeft uitgebreid verteld over de samenwerking met vo-scholen en hun educatieprogramma.
Wil jij volgend jaar ook meedoen met de Training cultuurcoördinator vo? 
Schrijf je in!

Debatbijeenkomst ‘Ai ai ai!’ op 1 november

Hoe zit het met AI – Artificial Intelligence – de technologie die zich op dit moment als een razende ontwikkelt? Óf we er op school mee moeten leren leven is niet zozeer de vraag, maar hóé. Dat werd woensdag 1 november al snel duidelijk tijdens de debatbijeenkomst in theater Aan de Slinger in Houten.

Lees de terugblik

Tip november Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Speciaal voor leerkrachten, en voor iedereen met interesse, zetten we met Landschap Erfgoed Utrecht lessuggesties, voorstellingen, lees- en kijktips op een rij in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Check de tips

Training cultuurcoördinator vo

Half oktober trapten 15 deelnemers de ‘Training cultuurcoördinator vo’ af, bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA). In zes bijeenkomsten leren deelnemers van alles over de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van een cultuurcoördinator, ze verdiepen zich in het maken en uitdragen van cultuurbeleid op school en ontwikkelen een product waarmee ze aan de slag gaan.
“Mijn horizon wordt verbreed” zei een van de deelnemers na de eerste bijeenkomst.
Meld je aan voor volgend schooljaar

Filmlessen Kinderboekenweek

Woensdag 4 oktober begint de Kinderboekenweek! Ben je nog op zoek naar een creatieve invulling? O.a. Filmhub Zuid-Holland heeft een pakket met filmsnacks samengesteld; gratis filmlessen met een korte film en pakkende vragen om het thema ‘Bij mij thuis’ in de klas verder uit te werken.

Bekijk het lesmateriaal

Een duwtje in de rug

Goed nieuws: het K.F. Hein Fonds heeft €10.000 toegezegd voor de TheaterBus!

Lees verder

Training Draagvlak vergroten

Op vrijdag 29 september beginnen we met de driedelige training Draagvlak vergroten voor kunstvakdocenten, cultuurcoördinatoren en directie van het voortgezet onderwijs. Want hoe betrek je collega’s en directie meer bij jouw cultuureducatieplan? En hoe kan je team effectieve functioneren?

Bekijk de agenda

Schooljaar 2023-2024

We verzorgen trainingen, bijeenkomsten en de nodige inspiratie voor cultuurcoördinatoren, leerkrachten, docenten en directie van po en vo. Doe je mee?

Bekijk onze agenda

Tentoonstelling ‘Kleurrijke buren’

De tentoonstelling ‘Kleurrijke buren’ is geopend in activiteitencentrum Kijkoor! Ruim vierhonderd kunstwerken (gemaakt door groep 7 & 8 leerlingen i.s.m. mensen met een beperking) hangen, staan en liggen op de tentoonstelling, die afgelopen week officieel is geopend in het bijzijn van o.a. de Bunschoter wethouder Peter van Asselt.

Lees verder

Online uurtje CJP en financiën

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de CJP-kaart? Tijdens dit online uurtje stippen we verschillende mogelijkheden aan en helpen we je op weg naar een grotere portemonnee.

Meld je aan

Keti Koti

Vandaag is het Keti Koti, vanaf 1863 een feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. Samen met Landschap Erfgoed Utrecht hebben we een overzichtelijke site gemaakt met lesmateriaal rondom dit thema voor groep 1 t/m 8 en het voortgezet onderwijs.  Laat je informeren en inspireren, en ontdek praktische lessuggesties, boekentips en voorstellingen die aansluiten op dit thema.

Lees verder

Vacature: stagiaire assistent applicatiebeheer

Ken jij Microsoft SharePoint apps op je duimpje en heb je een oog voor structuren en databases? Dan zoeken wij jou!

Bekijk de vacature

Actie & Reactie

Door goed kijken en luisteren naar elkaar en voort te bouwen op wat een ander doet, kunnen jullie samen iets creëren. Bekijk de drie tips van Jolanda Konings in Prikkels!

Lees Prikkels

Vo aanbod 2023-2024

Bekijk ons volledige aanbod voor het voortgezet onderwijs op onze agenda en meld je aan!

Ga verder

De vuilnisophalers van Nieuwegein

“Zet de bakken en de zakken vol met rommel aan de straat. Schiet nou op, daar komt de wagen, anders ben je nog te laat!” Het Vuilnismannenlied is een vast onderdeel van het klassenproject ‘Zooi! Mooi?’. O.a. de Nieuwegeinse wethouder John van Engelen en beleidsadviseur Cindy Bergman waren aanwezig als toeschouwer op 8 juni.

Lees de terugblik

Creatief Digitaal 3 & 4: Superhelden

Floris is docent bij Theatermakerij Storm. Hij neemt leerlingen mee in de superheldenwereld en samen bouwen ze een parcours voor superheldentraining. Zijn jullie er klaar voor? Bekijk de cultuurles op je digibord.

Bekijk de cultuurles

Oeps…Vlekken!

Er staat weer een nieuwe Creatief Digitaal les online: Oeps…Vlekken! Kunstenaar Manja Eland maakt (fantasie)dieren van koude thee, koffie of limonade. Doen jullie met haar mee? Bekijk de twee videos voor groep 1 & 2 (link in bio).
Creatief Digitaal zijn korte creatieve cultuurlessen waarmee leerlingen thuis of zelfstandig in de klas aan de slag kunnen.
Bekijk de cultuurles

Denkers en doeners

Cultuureducatie draagt bij aan een inclusievere samenleving. Leerlingen worden creatieve denkers én doeners die later een actieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Wilma de Boer-Leijsma (statenlid voor de PvdA in provincie Utrecht) en Elizabeth Bronkhorst (directeur van basisschool De Brug in IJsselstein) gaan hierover in gesprek in de nieuwste Prikkels.

Lees het artikel uit Prikkels

Creatieve kracht in het S(B)O en VSO

Hoe geef je als S(B)O- of VSO-school creativiteitsontwikkeling een structureel stevige basis? Kom op 25 mei naar ‘Creatieve kracht in het S(B)O en VSO in Bartiméus Zeist en hoor van andere scholen en professionals hoe zij dit aanpakken.

Meld je gratis aan!

Terugblik ‘Anders kijken’

Cultuureducatie draagt bij aan burgerschap. Op de bijeenkomst ‘Anders kijken’ op woensdag 10 mei namen Monaïm Benrida, Sanne Scholten, Astrid Poot, Atta de tolk en Jo-Anneke van der Molen ons mee in hun visie en ideeën.

Lees de terugblik!

Aanbod voortgezet onderwijs

Kunst Centraal verzorgt ook trainingen voor docenten in het voortgezet onderwijs. Daarnaast ontwikkelen we ontdekprojecten voor leerlingen en verzamelen inspiratie op het gebied van cultuureducatie voor vo-scholen. We gaan graag met je in gesprek.

Bekijk het aanbod

Vacature medewerker planning & organisatie vo

Per september zijn we op zoek naar een Medewerker planning & organisatie voor het voortgezet onderwijs. Ben je een organisatietalent, proactief, enthousiast, flexibel en communicatief sterk? We zoeken jou!

Bekijk de vacature