Kunst Centraal Instagram

Kunst Centraal versterkt creatieve kracht van leerlingen, leerkrachten en docenten in het primair en voortgezet onderwijs.

Kalender primair onderwijs 2023-2024

Meld je aan voor alle opleidingen, bijeenkomsten en workshops voor leerkrachten, cultuurcoördinatoren, culturele partners en directeuren op onze website.

Bekijk de agenda

Creatief Digitaal 3 & 4: Superhelden

Floris is docent bij Theatermakerij Storm. Hij neemt leerlingen mee in de superheldenwereld en samen bouwen ze een parcours voor superheldentraining. Zijn jullie er klaar voor? Bekijk de cultuurles op je digibord.

Bekijk de cultuurles

Oeps…Vlekken!

Er staat weer een nieuwe Creatief Digitaal les online: Oeps…Vlekken! Kunstenaar Manja Eland maakt (fantasie)dieren van koude thee, koffie of limonade. Doen jullie met haar mee? Bekijk de twee videos voor groep 1 & 2 (link in bio).
Creatief Digitaal zijn korte creatieve cultuurlessen waarmee leerlingen thuis of zelfstandig in de klas aan de slag kunnen.
Bekijk de cultuurles

Denkers en doeners

Cultuureducatie draagt bij aan een inclusievere samenleving. Leerlingen worden creatieve denkers én doeners die later een actieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Wilma de Boer-Leijsma (statenlid voor de PvdA in provincie Utrecht) en Elizabeth Bronkhorst (directeur van basisschool De Brug in IJsselstein) gaan hierover in gesprek in de nieuwste Prikkels.

Lees het artikel uit Prikkels

Creatieve kracht in het S(B)O en VSO

Hoe geef je als S(B)O- of VSO-school creativiteitsontwikkeling een structureel stevige basis? Kom op 25 mei naar ‘Creatieve kracht in het S(B)O en VSO in Bartiméus Zeist en hoor van andere scholen en professionals hoe zij dit aanpakken.

Meld je gratis aan!

Terugblik ‘Anders kijken’

Cultuureducatie draagt bij aan burgerschap. Op de bijeenkomst ‘Anders kijken’ op woensdag 10 mei namen Monaïm Benrida, Sanne Scholten, Astrid Poot, Atta de tolk en Jo-Anneke van der Molen ons mee in hun visie en ideeën.

Lees de terugblik!

Aanbod voortgezet onderwijs

Kunst Centraal verzorgt ook trainingen voor docenten in het voortgezet onderwijs. Daarnaast ontwikkelen we ontdekprojecten voor leerlingen en verzamelen inspiratie op het gebied van cultuureducatie voor vo-scholen. We gaan graag met je in gesprek.

Bekijk het aanbod

Vacature medewerker planning & organisatie vo

Per september zijn we op zoek naar een Medewerker planning & organisatie voor het voortgezet onderwijs. Ben je een organisatietalent, proactief, enthousiast, flexibel en communicatief sterk? We zoeken jou!

Bekijk de vacature

Is de wereld maakbaar?

In elke Prikkels stellen we vragen bij een actueel kunstwerk. In de editie over Grip nemen we een kijkje in de toekomst op het water van Edwin Zwakman.

Lees het artikel uit Prikkels

Anders kijken

Op 10 mei organiseren we ‘Anders kijken’ voor directeuren en cultuurcoördinatoren van het primair – en voortgezet onderwijs, beleidsmedewerkers én wethouders cultuur en onderwijs, in het Gerrit Rietveld College. O.a. Sanne Scholten neemt ons mee in haar visie en ideeën over cultuureducatie en burgerschap.

Lees verder

Anders kijken

Op 10 mei organiseren we ‘Anders kijken’ voor directeuren en cultuurcoördinatoren van het primair – en voortgezet onderwijs, beleidsmedewerkers én wethouders cultuur en onderwijs, in het Gerrit Rietveld College. O.a. Sanne Scholten neemt ons mee in haar visie en ideeën over cultuureducatie en burgerschap.

Lees verder

Het is feest!

Er valt op school volop te vieren. Pasen, een verjaardag, Suikerfeest of een jubileum. Maar hoe maak je van feestvieren een succesvol kunstproject? De Aventurijn uit Houten en Vroonestein uit Nieuwegein vertellen hoe zij het doen.

Lees het artikel

Week van de Lentekriebels

20 t/m 24 maart is het weer de Week van de Lentekriebels. Met als thema dit jaar ‘Wat vind ik fijn’? In samenwerking met o.a. Kunst Centraal biedt Filmhub Midden kant-en-klaar lesmateriaal aan voor groep 1 t/m groep 8. Lesmateriaal om die week in gesprek te gaan met je leerlingen.

Bekijk de films en kant-en-klare lessen!

CKV vmbo-netwerk 4 april

Tijdens het tweede CKV vmbo-netwerk van dit schooljaar sluiten we aan bij de vo-presentatiedag van impresariaat STT-produkties.

Lees verder

Creatief Digitaal 7 & 8

In “De zin van je leven” geeft schrijver Floor inzicht in het schrijfproces. Zo worden leerlingen stap voor stap meegenomen in het schrijven van een dichtregel. Want wat is poëzie precies?

Bekijk de opdracht

Time to shine

SBO De Kristal in Maarssen is een school met een missie: elke leerling laten shinen! In Cultuureducatie met Kwaliteit vond de school haar vliegwiel om hier met het hele team structureel aan te werken.

Lees het artikel

De Inspiratiedag burgerschap voor het vo

Burgerschapsonderwijs staat hoog op de politieke agenda. Logisch, als je bedenkt dat hoe actiever burgers zijn, hoe beter de samenleving functioneert. Maar hoe draag je als docent hieraan bij? De inspiratiebijeenkomst burgerschap gaf praktische handvatten.

Lees de terugblik!

Spelenderwijs

Hey leerkracht of cultuurcoördinator uit het po! Kom naar de bijeenkomst ‘Spelenderwijs’ op 19 januari en krijg praktische tools over spelend leren. Via een circuit van verschillende workshops doe je ervaring op in verschillende vakgebieden. De workshop ‘muziek & rekenen’ wordt gegeven door artistiek leider, dirigent en componist bij Holland Opera: Niek Idelenburg.

Bekijk bijeenkomst

Agenda po

Bekijk de volledige agenda voor het primair onderwijs op onze website.

Lees verder

Podcast ‘Leer mij denken als een kunstenaar’

Op zoek naar antwoorden op deze en nog veel meer vragen neemt podcastmaker Merel Steinweg je mee naar bijzondere plekken in de provincie Utrecht en ontmoet leerlingen en onderwijsprofessionals.

Beluister, ervaar en deel!

Lees en bekijk de terugblik van het Kinderboekenfeest van 7 september!

Lees verder

Verhalen brengen de lesstof voor je leerlingen tot leven. In de nieuwste Prikkels vertelt Carla Huisman samen met haar collega’s het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Hoe nemen zij kinderen mee? In deze snelcursus storytelling krijg je praktische tips en handige tools waarmee je direct met je eigen lesstof in de klas aan de slag kunt.

Lees het artikel uit Prikkels
cup a soup food for thoughts

Start het nieuwe schooljaar goed en kom naar de (gratis) inspiratiebijeenkomst Food for thoughts op 6 oktober. ‘Hoe kies ik de juiste voorstelling uit voor mijn leerlingen?’ is het vraagstuk dat we theatraal behandelen met DOX en Theater Utrecht.

Kom je ook?