Prikkels

Vrij spel

De mens is een spelend wezen. Door te spelen doen we kennis op en ontwikkelen we onze vaardigheden. De behoefte om te spelen is niet iets van kinderen alleen, ook volwassenen hebben spel nodig.

Jubileumeditie: 10 jaar

Het moment dat er 5.500 jaar geleden een creatief genie besloot om twee wielen aan een as te bevestigen veranderde de hele wereld. En dat is precies waarom we creativiteit moeten blijven stimuleren. En dat is waar Prikkels aan wil bijdragen, nu al 10 jaar lang.

Van taal naar verhaal

Lezen is reizen in je verbeelding. Deze Prikkels staat boordevol tips om met je leerlingen het plezier in lezen opnieuw te ontdekken en te koesteren.

(Re)actie

Want wat jij doet of zegt heeft impact op anderen. Elke actie zorgt voor reacties. Hoe maak je je leerlingen bewust van dit proces? En hoe zet je cultuureducatie daarbij in?

1.001 verhalen

Verhalen vormen het cement van onze samenleving. Via verhalen delen we onze ervaringen met elkaar en geven vorm aan wat we meemaken. Tijd voor een verhalenprikkels!

Grip

Er gebeurt veel in de wereld om ons heen. Hoe zet je cultuureducatie in om je leerlingen te helpen hier grip op te krijgen?

Energie!

Of je nu een probleem oplost of iets moois maakt, je creativiteit gebruiken geeft een goed gevoel. Alsof er een lampje aangaat in je buik. Alsof je de wereld aan kunt. Maken geeft energie!

Kansen zat

Het probleem is niet dat kinderen verschillend zijn, maar dat sommige verschillen het verschil maken en dat niet hoeven te doen. En als je dat beseft blijkt: er zijn kansen zat voor elk kind!

Verbinden

Wat zouden we elkaar weer graag eens knuffelen en live ontmoeten! Na zoveel tijd op afstand van elkaar is het duidelijk: mensen hebben verbinding nodig. En cultuur is de lijm bij uitstek!

CMK Special

Vieren hoort bij het leven. We vieren de grote momenten: geboorte, verjaardag, de liefde. En we vieren successen: een zwemdiploma, de laatste schooldag, een mooi resultaat.

De Wijde Wereld

Corona maakte onze wereld klein. Maar aan de horizon gloort nu een nieuwe tijd, waarin we weer de Wijde Wereld in mogen. Er ontstaat meer ruimte, meer lucht, meer licht én meer cultuur!

Leesplezier

Is er iets heerlijkers dan helemaal verdwijnen in een boek? Dat genoegen gun je elk kind! Binnenkort is het weer kinderboekenweek, een week vol boeken, creativiteit én... leesplezier!

Burgerschap

De leerlingen van nu zijn de burgers van de toekomst. Zij nemen straks de besluiten over problemen als klimaat en migratie. En daar hebben zij hun creativiteit hard voor nodig!

Even niet

We waren even niet op school, even niet op het werk, even niet in de gymzaal en niet in het knutsellokaal. Even was alles anders. Maar... met creativiteit sloegen we ons er glansrijk doorheen!

Mixen mag

Het onderwijs is ingedeeld in keurige hokjes. Maar dat is beslist niet de realiteit. En daarom is het waardevol om bijvoorbeeld cultuurvakken te verbinden met andere vakken. Mixen mag!

Vakwerk

Lang leve de makers met hun vakmanschap, kennis en creativiteit. En lang leve de leerkrachten die hun leerlingen stimuleren hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Vakwerk!

Groen

Het klimaat is hét actuele thema dat jongeren op de been brengt. Daag hen uit om een nieuwe wereld te ontwerpen waarin we anders met de natuur omgaan. Beter, duurzamer, groener!

Beweging

Kinderen houden van vernieuwing, van leren door te doen. Niet aarzelen, maar actie! Daar kunnen wij als volwassenen iets van leren. Dus leerkrachten, aarzel niet en kom in beweging!

Loslaten

Loslaten is durven denken buiten de kaders, buiten de methodes, en soms ook buiten de eisen van de inspectie. In deze Prikkels lees je waarom dat belangrijk is.