Prikkels

Lees je rijk!

Lees verder

Ver voor mensen gingen schrijven, spellen en grammaticaregels opstelden, vertelden ze elkaar al verhalen. Ze zochten woorden en formuleerden zinnen om hun ideeën en gevoelens te delen. Er was geen goed of fout, geen waarheid, alleen plezier en verbinding. Dat is wat verhalen kunnen brengen.

Snelle les

Met de leesbingokaart wordt een nieuw leesboek kiezen een eitje! Heb jij al een gedicht gelezen? En een boek dat is verfilmd? Wie van de klas heeft het eerste zijn hele bingokaart vol?

Door hun ogen

Groep 6 van basisschool Het Kompas in Maarssen bezoekt Fort Maarsseveen, dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Polderwachter vertelt de kinderen alles over dit geheime wapen.

Kunstopjebord

Non-profit stichting Follow a Muse maakt digitale leermiddelen voor cultuuronderwijs. In samenwerking met culturele instellingen. Basisscholen mogen het digitale lesmateriaal GRATIS gebruiken.

Het Medialab

Click F1 experimenteert samen met leerlingen van groep 6-8 van basisschool de Fakkel met nieuwe media. Leerlingen gaan op zoek naar hoe iets werkt. Fouten maken? Geen probleem!

Pictogrammen versterken het taalonderwijs

Helpen pictogrammen in het taalonderwijs om kinderen hun taalvaardigheden te verbreden of kun je beter illustraties en herkenbare afbeeldingen gebruiken met sterke associaties?

Storytelling

Ontdek de verhalenverteller in jezelf met twee eenvoudige digitale tools. De onderbouw maakt zijn eigen Brikkiverhaaltje. En de bovenbouw vertaalt zijn favoriete boek in een boekentrailer.

Houtskool en Oost-Indische inkt

De Piusschool in Abcoude wilde een doorlopende leerlijn beeldend. Samen met Mech Benjaminsen van Creëer en leer gingen leerkrachten Daphne Demarteau en Elly de Valk-Lucassen aan de slag.

De kracht van beeld

Linde Faas (1985) is illustrator, animator van tekenfilms en kunstenares. Sinds een aantal jaar woont zij in het noorden van Noorwegen, een inspiratiebron voor haar werk.

De taal van muziek

Theatermaker Joey Von Grumbkow vertaalde vluchtelingenverhalen van de leden van het Catching Cultures Orchestra naar een muziek- en theatervoorstelling voor de middenbouw.

Shopping

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘bij mij thuis’, een mooie gelegenheid voor leerkrachten om stil te staan bij de diverse achtergronden en thuissituaties van leerlingen.

In gesprek over een boek

In 'Op de rug van Bigi Kayman' zingen Afi en Kofi een liedje terwijl ze op de rug zitten. Lees het boek maar en kijk dan eens naar de vragen die hieronder staan.

Het taalonderwijs in Nederland steekt veel in op technisch lezen, grammatica en spelling. Daardoor raken leesplezier en creativiteit soms wat op de achtergrond. En dat is jammer. Want juist door na te denken over de betekenis van een tekst, te verbeelden, verbanden te leggen met andere teksten en met je eigen leven, maakt lezen je een rijker mens. En juist door uiting te geven aan je eigen ideeën en gevoelens maak je je taal eigen. Deze Prikkels staat boordevol tips om met je leerlingen het plezier in lezen opnieuw te ontdekken en te koesteren.

Lees Prikkels