Prikkels

Lang leve het ambacht!

Lees verder

In elke mens schuilt een maker. Het is jouw uitdaging als leerkracht om die maker te laten ontwaken. In dit artikel vind je praktische handvatten uit de praktijk.

De wilg in beeld

Wat kun je allemaal maken met wilgentenen? De prachtigste landart!

Klassefoto

Groep 6 van de Egbertusschool in Vianen mocht ‘geluiden jagen’ met de bijzondere instrumenten die geluidskunstenaar en instrumentenmaker Fedde ten Berge maakte.

Leren kijken met je handen

Om vraagstukken rondom duurzaamheid, milieu en participatie op te lossen hebben we creatieve denkers nodig. Tjip de Jong doet een pleidooi voor het experiment!

Hoe ging het met mijn project en wat kan ik verbeteren?

Basisschool De Lindenboom in Koog aan de Zaan maakt gebruik van een reflectietool waarmee kinderen meer grip kunnen krijgen op hun leerproces.

Tegeltjeswijsheid

Speel lingo met handbeschilderde tegeltjes met oude ambachten!

Stelling: zonder techniek geen kunst

Zonder techniek geen kunst. Wat vinden algemeen directeur van Dans Instituut Jos Dolstra Dominique Dolstra en dansconsulent en docent Eva Smits daarvan?

Vakmanschap vormen

Luisteren naar de vragen van kinderen, meegaan in hun verwondering en zelf ook vragen stellen.

Tekentechnieken

Onderbouw: Kijken, kijken, kijken! & Bovenbouw: maak je eigen snowboard

Neem je talent of beroep mee de school in!

Midden in de Utrechtse polder, in het dorp Werkhoven, staat de Delteykschool. Op deze school zijn Jesse Smale en Astrid Miltenburg cultuurcoördinator. Jaarlijks organiseren zij een talentendag.

3 x een maker

Hoe zorg je kinderen dat aan het maken gaan? Laat ze eens starten vanuit drie verschillende rollen: als kunstenaar, ontwerper of ambachtsman.

Vakwerk

In de meeste scholen is tegenwoordig geen handvaardigheidlokaal meer te vinden. Handvaardigheid moet passen binnen de reguliere leslokalen. Daardoor verschraalt het aanbod. Deze Prikkels gaat over een herwaardering van vakwerk, van handwerk en technieken. Omdat we veel talent te kort doen als we kinderen niet laten ontdekken wat ze met hun handen kunnen.

Lees magazine online