Prikkels

Klassefoto

Lees verder

Klas 5 en 6 van ’t Palet in Maarssen maakte hun eigen fungus kunstwerken op de ramen van de school. Elk kind kreeg een vormpje en een set ontwerpregels. Samen zochten zij hun weg.

In verbinding met jezelf

Kinderen bewuster maken van hun eigen beleving. Dat is één van de doelen van het cultuuronderwijs op OBS de Carrousel en Fonkelsteen in Heerhugowaard. Samen met Cool Kunst & Cultuur geeft de school hier invulling aan met bijvoorbeeld dramalessen.

Laat kinderen bloeien

De Barbaraschool in Bunnik had te maken met kinderen die door Corona een achterstand hadden opgelopen op het gebied van taal. De school bedacht een extra lesprogramma, waarbij bij een klein groepje kinderen taalontwikkeling wordt gestimuleerd door middel van dramalessen. Kinderen bloeien op!

Maak het met Mediakunst

Mediakunst prikkelt kinderen om met nieuwe materialen zoals smartphones, VR-brillen of tablets creatief werk te maken. Kunst Centraal helpt scholen de verbinding te leggen tussen techniek en creativiteit.

Uitvinders

Vind iets uit waarmee je een irritatie oplost. Teken je uitvinding of beeld hem uit. Dat lijkt een complexe vraag aan kinderen. Maar als je hen deze vier filmpjes laat zien gaan ze meteen aan de slag!

Een school vol verhalen

In deze les gaan leerlingen op zoek naar plekken met een verhaal, de boerderij waar in de oorlog onderduikers hebben gezeten, of de kerk waarvan de toren drie keer is afgebrand. Deze verhalen geven de omgeving voor hen betekenis.

Vlog je buurt!

Wist je dat je met vloggen op een leuke manier je eigen omgeving beter leert kennen? Pak een camera of smartphone en ga op pad!

Stip aan de horizon

Margiet Viool is cultuurcoördinator op de Franciscusschool in Bladel en volgt de post-HBO opleiding tot cultuurbegeleider. Zij leerde daar hoe ze haar team kan meenemen in haar cultuurbeleid.

Verbindend communiceren

Hoe kan ik verbinding krijgen met kinderen, collega's en ouders? En hoe breng ik kinderen in verbinding met zichzelf? Verbindend communiceren is een houding die je voor al deze vragen veel kan brengen.

Verbinden

We zaten online met de redactie bij elkaar. Ieder in zijn eigen hokje op het scherm, verlangend naar elkaar te koekeloeren. Wat wilden we graag even knuffelen, even écht voelen hoe het met de ander gaat, er even uit zijn met zijn allen. “Ik heb zo’n behoefte aan verbinding!”, riep Tamara, die kleuterjuf is op een basisschool in Haarlem spontaan uit. En toen wisten we ons thema voor deze  Prikkels. En wat een prachtige, warme en liefdevolle Prikkels is het geworden. Een Prikkels boordevol verbindingen om je hart mee op te halen en je gemoed mee te verlichten.

Lees magazine online