Prikkels

Een wereld vol kunstenaars

Lees verder

“In ieder mens schuilt een kunstenaar. Dat zijn wij vergeten. We hebben het maken van kunst toebedeeld aan een select groepje specialisten. Maar kunst maken is geen specialisme. Het is een lens waardoor we naar de wereld kunnen kijken, een mindset. En die mindset bezit iedereen.”

Nieuws begrijpen met je handen

Type in op Google: ‘De auto van de toekomst bestaat uit twee helften’ en lees het artikel. Beantwoord de vragen en teken, knutsel of beschrijf je eigen Snap of sQuba!

De wereld verkennen

De Koetsveldschool in Amsterdam is een van de scholen voor speciaal onderwijs waar kunstenaar Jaap Velserboer de leerlingen ruimte biedt om te ‘klooien’. De leerlingen maken niet iets met een voorbeeld voor hun neus, maar experimenteren, proberen en verkennen zo de wereld.

Groeien in een andere wereld

Corona heeft ons veel zekerheden ontnomen. Toch bleven wij én onze kinderen zich ontwikkelen. Wat leren mensen van onzekerheid? En hoe heeft dit effect gehad op ons onderwijs? Een leerkracht en onderwijskundige praten over wat onbekend terrein vraagt én wat het biedt.

De Wijde Wereld ontdekken

Basisschoolleerlingen ontdekken de wereld via waarneming en verbeelding. Met een betekenisvolle vraag kun je als leerkracht hun fantasie prikkelen en hen op ontdekkingsreis sturen door de wereld om hen heen én in de wereld van hun verbeelding.

Stelling: kinderen krijgen te weinig gelegenheid om te wereld te ontdekken

Kinderen krijgen te weinig gelegenheid om de wereld te ontdekken. Wat vinden erfgoedspecialist Dorien Wijstma en mediakunstdocente Carlijn Verstappen daarvan?

De Storyscope

De Storyscope is een interactieve, digitale variant van het klassieke schimmenspel. Door met houten blokjes met afbeeldingen, fiducials, over een glasplaat te bewegen brengen leerlingen op het scherm verhalen tot leven.

Natuurkrachten

De natuur geeft ons energie! Ga naast je stoel staan en neem even de tijd voor deze energizers.

Biokunst

In de wijde wereld ligt kunst voor het oprapen. Als een kunstenaar het bos in gaat, ziet hij in elk takje, elk steentje, elk blaadje… een potentieel kunstwerk! In deze lessen ga je verzamelen, sorteren en presenteren.

Klassefoto

Neem een kijkje in het OntdekLab van scholenstichting Trinamiek, waar leerlingen aan de slag gaan met mediakunst.

Van ‘moetje’ naar icoon

Zonder Hanna, geen Prikkels. Sinds de oprichting is zij één van de drijvende krachten achter dit blad. In april nam zij afscheid van Plein C en daarmee ook van Prikkels. Ze vertelt het verhaal achter haar geslaagde missie.

De Wijde Wereld

Corona maakte onze wereld klein. Maar aan de horizon gloort een nieuwe tijd! Een tijd waarin we weer de Wijde Wereld in mogen. Er ontstaat meer ruimte, meer lucht en meer licht! De Prikkels redactie kan niet wachten… Proef vast met ons mee aan allerlei nieuwe ontdekkingen die er in die Wijde Wereld op ons liggen te wachten. Ga aan de slag in het Ontdeklab. Vind de kunstenaar in jezelf en in je leerlingen. Verken de nieuwe ruime die curriculum.nu het cultuuronderwijs kan bieden. Zet je klas weer in haar kracht met aardse energizers en inspirerende biokunstlessen. Of ontwerp de auto van de toekomst! Kijk vooruit, naar buiten, naar de kunst en naar de natuur en geniet!

Lees magazine online