Prikkels

Wij zijn van nature doeners

Lees verder

De Mokum Maakcoalitie en Fix Maakonderwijs geloven in vakoverstijgend werken en brengen kunst, techniek en burgerschap samen.

Afrikaanse dans

Eva Scherpenisse laat leerlingen van Dansschool EDC kennis maken met Afrikaans dans: je voeten stevig op de aarde, energiek, expressief en bovenal aanstekelijk!

Time to Shine

SBO De Kristal in Maarssen wil elke leerling laten shinen! In Cultuureducatie met Kwaliteit vond de school haar vliegwiel om hier met het hele team structureel aan te werken.

Durven dromen

In ‘Droom en daad’ verbindt het Teylers Museum cultureel erfgoed aan burgerschapsvorming. Groep 7 van de Bornwaterschool uit Bloemendaal ontdekte zo wat idealen zijn.

Experimenteren geeft grip

Helpt experimenteren leerlingen om grip te krijgen op hun maakproces? Een vakleerkracht muziek en beeldend geven hun mening hierover.

Samen eten, samen leven

Mustapha Khaddari is adjunct-directeur van De Indische Buurt School. Hij vertelt hoe op zijn school de ouders grip kregen op het verbinden van de school met de buurt.

Leerlingen aan het stuur

Wat hebben kinderen nodig om de wereld te begrijpen? En speelt cultuureducatie daarin een rol? Een gesprek over weerbaarheid en de eigen leefwereld van kinderen.

Grip op de wereld

Met Pokémon Go zie je digitale figuurtjes in onze echte wereld. Deze techniek heet augmented reality. Wist je dat er apps en technieken zijn waarmee je leerlingen dit zelf kunnen maken?

Is de wereld maakbaar?

Elke Prikkels stellen we drie vragen bij een actueel kunstwerk. In deze editie een interactieve kijkje in de toekomst op het water van Edwin Zwakman.

Robotjes

Met schroefjes, spijkers, touw, touwtjes, nietjes, lijm, drukkertjes, knopen, elastiekjes, tie wraps en ritsen maken we allerlei materialen aan elkaar vast!

De ankers van een kunstenaar

Waarmee houdt een kunstenaar zich staande op de woelige golven van het leven in een tijd van oorlog en crisis? Lonneke Gordijn van DRIFT vertelt hoe zij dat doet.

Mijn paraplu in de storm

Een paraplu houdt regen tegen of storm, maar kan je ook helpen in andere stormen. Kies je eigen paraplu en laat zien tegen welke storm je hem wilt gebruiken.

Grip

Na onduidelijke tijden hebben wij als mens steeds meer behoefte aan grip. De oorlog in de Oekraïne, de energiecrisis, corona en het klimaatvraagstuk maken de wereld voor kinderen tot een onbegrijpelijke plek. Ze krijgen er bewust of onbewust van alles over mee, maar kunnen moeite hebben om er grip op te krijgen. Wat betekent het voor hen? Cultuur, kunst, zelf iets maken, hun talenten ontdekken, het kan hen daarbij allemaal helpen. Met deze Prikkels staan de kinderen weer zelf aan het roer en heb jij als leerkracht handvatten hoe je hen daarbij kunt begeleiden.

Lees hier