Prikkels

Het mysterie van het maken

Lees verder

Hoe zet je het creatief proces in in de klas? Wat vraagt dat van leerkrachten? En hoe kunnen kunstenaars helpen? Help leerlingen de maker in zichzelf te ontdekken.

Vier het plezier!

Wetenschapsjournalist en natuurkundige Mark Mieras vertelt over hoe leren werkt, over de essentie van spel en creativiteit, over loslaten en de kracht van het eigen plezier.

Samen voor boeiend onderwijs

Scholenstichting Trinamiek doet met al haar 24 schoollocaties mee aan Cultuureducatie met Kwaliteit. Iedere school koos haar eigen invulling.

De kracht van een methode

Met een goede methode wordt cultuureducatie een stuk overzichtelijker.

CMK in the picture

Hoe laten scholen zien dat ze deelnemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit? Nou, zo dus:

Laat het zien

Het mooie aan cultuureducatie is dat het hele zichtbare resultaten oplevert. Vier scholen laten zien hoe zij cultuureducatie zichtbaar maken.

Feest van herkenning

Hoe goed ken jij je buurt? De leerlingen van de Regenboog in Lopik ontdekten in het project ‘Atelier Erfgoed’ hun omgeving. Deze snelle les is een korte versie van hun project.

Creatieve dingen doen is leuk

Van sushi en patat maken tot het bouwen van een escaperoom of dansles. Drie kinderen aan het woord over een bijzonder project op hun school.

Grote feesten en kleine geluksmomenten

Naast de grote projectafsluitingen zijn de kleine geluksmomenten tijdens de lessen minstens zo waardevol. Voor cultuuraanbieders én kinderen.

Groep 8 neemt afscheid

Groep 8 van de Antonius van Paduaschool in Ronde Venen neemt afscheid van hun basisschool. Met zelfbedachte sketches en liedjes op een geïmproviseerd buitenpodium blikten ze terug.

Het is feest!

Er valt op school volop te vieren. Een verjaardag, Sinterklaas, Midzomernacht, Suikerfeest of een jubileum van de school. Maar, hoe maak je van feestvieren een succesvol kunstproject? Twee voorbeelden.

Prikbord

Talentklassen, inspiratiemomenten, teammomenten, iedere school zoekt naar dat wat hem past. En binnen CMK is daar de ruimte voor.

Met deze Prikkels vieren alle schoolteams en culturele partners* dat de afgelopen jaren ruim 200 scholen in de Provincie Utrecht hebben gewerkt aan Cultuureducatie met Kwaliteit. De scholen geven praktische tips en lessuggesties en delen hun successen. Wij voegen er de mooie woorden van Mark Mieras aan toe over waarom cultuureducatie belangrijk is. En de handzame adviezen van vakdocenten.

Bekijk Prikkels