Prikkels

Taal + Cultuur = Lezen + plezier!

Lees verder

Leesbevordering en cultuur versterken elkaar. De leerkracht die dat beseft kan projecten ontwerpen die bijdragen aan zowel taal- als cultuurdoelen.

Van lezen naar spelen

Jorn Laponder en Jolijn Zwart maken theater met en voor kinderen. Maar één keer per jaar bedenken zij een act die leerkrachten gaan spelen op hun school.

De juf is een schrijver!

Stichting De Schoolschrijver heeft als doel kinderen taalsterk te maken. Schoolschrijvers laten kinderen schrijf- en leesplezier ervaren. Simone Arts publiceert kinderboeken en is het afgelopen halfjaar Schoolschrijver geweest op OBS Delfshaven in Rotterdam.

Vertel en verstrip je favoriete boek

Hoe vertaal je een verhaal? Van tekst naar beeld of andersom; leerlingen vertellen in hun eigen woorden of tekeningen wat de essentie is van (een deel van) een verhaal.

Klassefoto

Jozua Douglas schrijft kinderboeken. Naar aanleiding van zijn bezoek vertellen de leerlingen van groep 4 van de Mariaschool in Eemnes over hun lievelingsboek, over lezen en over schrijven.

Stelling: een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Evelien Pullens (dramadocent, schrijver en leraar intuïtieve ontwikkeling) en Sanne te Loo (prentenboekenmaker en is illustrator) bespreken of een beeld meer dan 1000 woorden zegt.

De liefde voor verhalen

Brede school Omnibus is een kleine, multiculturele school in Amstelveen. Vanwege de vele nationaliteiten koos de school ervoor haar taalonderwijs te verrijken en met kunst te koppelen. Stichting Taalvorming helpt hen daarbij.

Mijn lijf is een letter

Maak het alfabet door leerlingen op de grond te laten liggen in de vorm van een letter. Je fotografeert van boven steeds één letter, tot je het hele alfabet hebt. En dan kun je spreuken maken!

Leesplezier

In deze Prikkels geven we je een inkijkje in een aantal mooie projecten die kinderen meer plezier in lezen geven. We laten je meelopen met een schoolschrijver. Kinderen vertellen over hun lievelingsboek. En twee dramadocenten laten zien hoe zij leerkrachten voorbereiden op de Kinderboekenweek.

Lees magazine online