Van taal naar verhaal

Kunstopjebord

3x VAN TAAL NAAR VERHAAL

Tekst: Roos Hogervorst-Krimp

Beeld: Follow A Muse

Non-profit stichting Follow a Muse maakt digitale leermiddelen voor cultuuronderwijs. In samenwerking met culturele instellingen. Basisscholen mogen het digitale lesmateriaal GRATIS gebruiken.

 

Beeldend: Grootmeesters

Met deze digibord-app verkennen kinderen een schatkamer vol tekeningen van grootmeesters. Tekenen is een manier om ‘sterke verhalen’ te vertellen.  In ‘De schepping van Adam’ zette Michelangelo ‘de moraal van het verhaal’ centraal. Kinderen praten hierover, ontdekken hoe het werkt in een kunstatelier, ervaren de magie van tekenen met Augmented Reality en bedenken zelf een sterk verhaal.

 

Muziek: Romeo & Julia

Door gezamenlijk naar het geanimeerde muziekverhaal van Romeo & Julia te kijken en te luisteren, duiken de kinderen steeds dieper in het verhaal. De tekst van het verhaal in deze app is geschreven door Pascal Griffioen, de eerste Nederlandstalige rapper, bekend van Osdorp Posse. Kinderen gaan in gesprek over thema’s als liefde, ongehoorzaamheid, ruzie en misverstand. Daarnaast leren ze de muziek van Prokofjev kennen, bodypercussie spelen en hun eigen rap schrijven.

 

Erfgoed: Familiegeschiedenis

Met het lesmateriaal in deze digibord-app kun je het op een speelse manier met de kinderen hebben over familiegeschiedenis en identiteit. Kinderen krijgen tools aangereikt om door middel van interviews op zoek te gaan naar de verhalen in hun familie. Ze beschrijven hun familiegeschiedenis in briefvorm en leren het verband te zien tussen hun persoonlijke familiegeschiedenis en de grote geschiedenis. Daarnaast ontdekken ze dat identiteit gevisualiseerd kan worden met behulp van kleuren en symbolen in een hoogstpersoonlijk blazoen.

Bekijk het gehele aanbod op followamuse.nl

Het taalonderwijs in Nederland steekt veel in op technisch lezen, grammatica en spelling. Daardoor raken leesplezier en creativiteit soms wat op de achtergrond. En dat is jammer. Want juist door na te denken over de betekenis van een tekst, te verbeelden, verbanden te leggen met andere teksten en met je eigen leven, maakt lezen je een rijker mens. En juist door uiting te geven aan je eigen ideeën en gevoelens maak je je taal eigen. Deze Prikkels staat boordevol tips om met je leerlingen het plezier in lezen opnieuw te ontdekken en te koesteren.

Lees Prikkels