Grip

Robotjes

3X GRIP

Tekst: Mirjam de Heer
Beeld en idee: Niels de Neef

Als je om je heen kijkt zie je dat alles in elkaar grijpt. Met schroefjes, spijkers, touw, touwtjes, nietjes, lijm, drukkertjes, knopen, elastiekjes, tie wraps  en ritsen maken we allerlei materialen aan elkaar vast. Maak een robotje met drie verschillende materialen en drie verschillende verbindingen. Drie tips!

Materialen

Afval bestaat niet. Alles kan basismateriaal zijn voor robots! Stukjes, blokken of vormpjes van hout. Metalen scharniertjes, klemmen, veertjes of haken. Golfkarton of kartonnen vormpjes. Kunststof ringen, buizen en voorwerpen. Knopen, textiel en wol.

Vast en los

Met spijkertjes, nietjes, tie wraps en lijm maak je vaste verbindingen. Alleen met geweld kun je wat je zo aan elkaar hebt verbonden weer los maken. Met drukkertjes, touwtjes en schroefjes maak je losse verbindingen die je makkelijk ook weer uit elkaar kunt halen.

Vormverbindingen

Een puzzel, een rits, klittenband, veters, een knoop, maar ook een lamp in een fitting zijn bijzondere verbindingen. Ze maken van twee delen één geheel. Met vormverbindingen kun je je robot beweging geven.

Grip

Na onduidelijke tijden hebben wij als mens steeds meer behoefte aan grip. De oorlog in de Oekraïne, de energiecrisis, corona en het klimaatvraagstuk maken de wereld voor kinderen tot een onbegrijpelijke plek. Ze krijgen er bewust of onbewust van alles over mee, maar kunnen moeite hebben om er grip op te krijgen. Wat betekent het voor hen? Cultuur, kunst, zelf iets maken, hun talenten ontdekken, het kan hen daarbij allemaal helpen. Met deze Prikkels staan de kinderen weer zelf aan het roer en heb jij als leerkracht handvatten hoe je hen daarbij kunt begeleiden.

Lees hier