Grip

Afrikaanse dans

KLASSEFOTO

Tekst: Marjolein Hovius
Beeld: Wiebke Wilting

Afrikaans dansen doe je met je voeten stevig op de aarde, in contact met ‘mother nature’. Het is energiek, expressief en bovenal aanstekelijk. Elke donderdag komen zes enthousiaste leerlingen naar Dansschool EDC in Kunstenhuis Idea in Zeist voor de dansles van Eva Scherpenisse van Eva Aya Dance.

Madelief

“Afro dans is heel druk. Je moet veel springen en maakt veel grote en snelle passen. Ik ging een keer mee met mijn moeder en mijn zus en toen wilde ik er ook op. En nu zit mijn vriendin Anouk er ook. Ik doe mee met haar dansles en zij doet mee met Afrikaanse dans.”

Anouk

“Ik zit ook op Jazz dans. Dat is ook leuk, maar jazz is wat strakker. De passen liggen meer vast. Afrikaanse dans is wat losser. Je mag meer doen waar je zelf zin in hebt.”

Zakiya

“De pasjes zijn best moeilijk om te leren, omdat het heel snel gaat. Je doet heel veel met je voeten en je blijft wat lager bij de grond. Eva helpt ons. Dan houdt ze bijvoorbeeld je arm en je been vast en zet die in de juiste houding. Het is heel leuk om te leren hoe je kan bewegen. Je kunt hier heel veel leren.”

Lieve

“Ik wordt superblij van deze les en Eva is ook superleuk. Ze doet een pasje voor en dan nog een pasje en dan herhalen we dat een paar keer. En dan doet ze de volgende pasjes. Zo leren we een dans. Moeilijke bewegingen oefen ik ook thuis. Ik zou ook wel eens keer naar Afrika willen.”

Valérie

“Ik vind de muziek heel leuk. Altijd als ik Afrikaanse muziek hoor, ga ik bewegen. Eva kwam bij ons op school. Ze gaf een paar weken lang Afrikaanse dansles. Aan het einde gaven we een optreden. Ik vond het zo leuk, toen wilde ik er op. In een jaar maken we meerdere dansen. Die gaan in een schatkist en dan kiezen we daar aan het eind een paar uit voor de uitvoering.”

Naghina

“Eva is heel aardig. Ze geeft heel goed les en ze kan het ook goed uitleggen. Als je iets moeilijk vindt, dan kun je het gewoon vragen. Dan doet zij het voor en dan moet jij het nadoen.”