De Wijde Wereld

De Storyscope

UITGELICHT

De Storyscope is een interactieve, digitale variant van het klassieke schimmenspel. Door met houten blokjes met afbeeldingen, fiducials, over een glasplaat te bewegen brengen leerlingen op het scherm verhalen tot leven.

Tekst: Mirjam de Heer
Beeld: Saris & den Engelsman

De Wondertafel

De Storyscope begon haar leven als Wondertafel op festivals. Kinderen vlogen erop af. Kunst Centraal zag mogelijkheden voor gebruik in het onderwijs. Met Sebastiaan Hensen, de bedenker, en zijn praktijkbegeleider, Ramon Verberne, maakte Kunst Centraal het project geschikt voor de bovenbouw. Fonds 21, VSB Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds maakten die ontwikkeling mede mogelijk.

Schimmenspel

Sebastiaan Hensen ontwikkelde de Wondertafel voor zijn afstuderen aan de HKU: “Ik wilde het klassieke schimmenspel interactief maken. Het schimmenspel gebruikt een simpele beeldtaal in zwart en wit. De vormen zijn gestileerd en daardoor kan het publiek details zelf invullen. Dat triggert hun fantasie.” Kunst Centraal voegde aan zijn ontwerpen de mogelijkheid toe om zelf vormen te ontwerpen.

Storyscope

Zo werd de Wondertafel een Storyscope. De Storyscope is een solide rolkast met daarin de installatie en bovenop een glasplaat. Daarop leggen kinderen houten blokjes met fiducials, zwarte beeldjes, die fungeren als QR-code. Op het scherm wordt de code een figuurtje. Door te schuiven met het blokje beweegt de figuur. Zo laat je de zon onder gaan, het water stijgen, het riet wuiven en maak je van een rups een vlinder.

Van fiducial naar verhaal

Om kinderen te helpen met de Storyscope ook echte verhalen te vertellen komt er in de klas een verhalenverteller. Die helpt bij het bedenken van een plot en het presenteren daarvan. Leerlingen leren stapsgewijs denken: wat heb ik nodig in mijn verhaal en welk beeld past op welk moment? Zo werkt dit project niet alleen aan creativiteit, maar ook aan een andere 21e eeuwse vaardigheid: programmeren!

Benieuwd naar het project?
Kijk de trailer

De Wijde Wereld

Corona maakte onze wereld klein. Maar aan de horizon gloort een nieuwe tijd! Een tijd waarin we weer de Wijde Wereld in mogen. Er ontstaat meer ruimte, meer lucht en meer licht! De Prikkels redactie kan niet wachten… Proef vast met ons mee aan allerlei nieuwe ontdekkingen die er in die Wijde Wereld op ons liggen te wachten. Ga aan de slag in het Ontdeklab. Vind de kunstenaar in jezelf en in je leerlingen. Verken de nieuwe ruime die curriculum.nu het cultuuronderwijs kan bieden. Zet je klas weer in haar kracht met aardse energizers en inspirerende biokunstlessen. Of ontwerp de auto van de toekomst! Kijk vooruit, naar buiten, naar de kunst en naar de natuur en geniet!

Lees magazine online