De Wijde Wereld

Stelling: kinderen krijgen te weinig gelegenheid om te wereld te ontdekken

MENING
Tekst: Mirjam de Heer

Dorien Wijstma is programmamanager erfgoed en onderwijs bij Landschap Erfgoed Utrecht

Ja, doordat kinderen nu door allemaal mooie, digitale verbeeldingswerelden kunnen lopen, gaan ze minder naar buiten om hun werkelijke omgeving te ontdekken. Scholen en ouders hebben hier een uitdaging, want om de wereld te begrijpen en je eigen plek erin te vinden is het belangrijk je te verbinden. Die verbinding ontstaat als je kijkt, je verwondert en de verhalen hoort over de kunst en het erfgoed om je heen. De wijde wereld ontdekken is iets waar je jezelf voortdurend in moet blijven trainen, door je open te stellen en nieuwsgierig te zijn.

Hoe meer je ziet, voelt, ervaart en weet, des te meer betekenis krijgt de wereld om je heen. De natuur en cultuur om je heen maken een rijker mens van je. En die rijkdom gun ik iedereen.

Carlijn Verstappen is vakdocent mediakunst bij Kunstenhuis De Bilt / Zeist

Nee, kinderen van nu groeien op met internet! Daar zitten natuurlijk allerlei risico’s aan, maar… wat een wereld ligt er dan aan je voeten! Games, apps en andere digitale middelen maken het kinderen van nu mogelijk om naast de werkelijke wereld allerlei nieuwe werelden te ontdekken. En ze kunnen ook een eigen wereld scheppen! Je bent niet alleen maar consument, maar ook maker en deelnemer. Want de meeste games stimuleren kinderen juist om op pad te gaan, samen te werken en goed te communiceren. Youtube biedt een rijkdom aan rolmodellen, waar kinderen van kunnen leren.

Mijn nichtje gaat iedere zondag zwerfvuil opruimen omdat ze youtubester volgt. En een neefje heeft zichzelf piano leren spelen met een app. Digitale werelden maken kinderen zelfredzamer, ze moeten hun eigen problemen oplossen en die vaardigheid nemen ze ook mee naar de echte wereld.

De Wijde Wereld

Corona maakte onze wereld klein. Maar aan de horizon gloort een nieuwe tijd! Een tijd waarin we weer de Wijde Wereld in mogen. Er ontstaat meer ruimte, meer lucht en meer licht! De Prikkels redactie kan niet wachten… Proef vast met ons mee aan allerlei nieuwe ontdekkingen die er in die Wijde Wereld op ons liggen te wachten. Ga aan de slag in het Ontdeklab. Vind de kunstenaar in jezelf en in je leerlingen. Verken de nieuwe ruime die curriculum.nu het cultuuronderwijs kan bieden. Zet je klas weer in haar kracht met aardse energizers en inspirerende biokunstlessen. Of ontwerp de auto van de toekomst! Kijk vooruit, naar buiten, naar de kunst en naar de natuur en geniet!

Lees magazine online