Landschap Erfgoed Utrect

Buitenplaatsen

5 lessen

Groep 7

Op onderzoek naar een buitenplaats bij jou in de buurt

 • Projectdoelen
  • Leerlingen kunnen omschrijven wat buitenplaatsen zijn.
  • Leerlingen kunnen uitleggen waarom er zoveel te vinden zijn in Utrecht aan de Vecht.
  • Leerlingen geven betekenis aan cultureel erfgoed in hun eigen omgeving.
  • Leerlingen oefenen in het kijken en analyseren van sporen uit het verleden.
 • Thema's en leergebieden

  Oriëntatie op jezelf en de wereld, Burgerschap

 • 21e eeuwse vaardigheden

  Kritisch denken en samenwerken

Er zijn veel buitenplaatsen in de provincie Utrecht. In dit project maken jullie kennis met een buitenplaats bij jullie in de buurt. Wie woonden hier en wat is hun verhaal? Aan de hand van een probleemstelling onderzoeken jullie wat deze plek voor jullie kan betekenen.

Vind je dat dit monument moet worden bewaard voor de toekomst?

 • Achtergrondinformatie Utrechtse buitenplaatsen

  Ooit kende de provincie Utrecht veel buitenplaatsen (zo’n 650). Daarvan zijn meer dan de helft in de loop der tijd in verval geraakt en afgebroken. Vaak werd de grond opgedeeld en verkocht. Van de opbrengst werden bijvoorbeeld nieuwe huizen of soms compleet nieuwe wijken gebouwd. Toch telt de provincie nog altijd zo’n 283 buitenplaatsen. Dat is veel ten opzichte van andere provincies.

  Bekijk voor meer informatie deze website: utrechtsebuitenplaatsen.nl.

 • Rick en Rosalie

  De les op locatie wordt gegeven door Rick Schellinkhout en Rosalie Welten.

  Rick Schellinkhout studeerde in 2010 af aan de HKU als docerend theatermaker. Sinds die tijd is hij als theaterdocent betrokken geweest bij verschillende projecten van Kunst Centraal. Naast acteerlessen regisseert en speelt hij in verschillende (educatieve) voorstellingen van zijn theatergroep, Heer OTTO.

  Rosalie Welten heeft in 2019 de HKU afgerond. Ze is werkzaam als theatermaker, actrice en dramadocent. Ze geeft les op het Openbaar Lyceum in Zeist. Bij theatergroep Heer OTTO is zij actrice.

   

   

 • Landgoed Eyckenstein

  Even ten oosten van het dorpje Maartensdijk ligt aan de Dorpsweg het oude landhuis Eyckenstein. Het huis is een buitenhuis. Dat is een huis dat is gebouwd als verblijf buiten de stad waar vroeger rijke mensen de zomermaanden doorbrachten.

  Het landgoed beslaat in totaal 375 hectare grond en bestaat uit bossen, een park, bijgebouwen en boerderijen met landbouwgronden. Eyckenstein heeft een rijke geschiedenis van meer dan 400  jaar.

  Omdat het landhuis particulier bewoond wordt, is het niet voor publiek toegankelijk, maar er mag wel gewandeld worden in de uitgestrekte bossen, die deel uitmaken van de Utrechtse Heuvelrug.