Verbinden

Uitvinders

4X VERBINDING

Vind iets uit waarmee je een irritatie oplost. Teken je uitvinding of beeld hem uit. Dat lijkt een complexe vraag aan kinderen. Maar als je hen deze vier filmpjes laat zien gaan ze meteen aan de slag!

Tekst: Mirjam de Heer
Beeld: Marloes Toonen

Het model van authentieke kunsteducatie is ontwikkeld door Emiel Heijnen. De essentie van dit model is dat je in je lessen probeert een verbinding te leggen tussen kunst en wat leerlingen in hun vrije tijd doen.
Meer info

1. Buurman en Buurman

Als er ergens van alles en nog wat mis gaat dan is dat bij Buurman en Buurman… Gelukkig zijn zij supercreatief met wat er in hun buurt te vinden is. Zelfs voor vervelende klusjes als aardbeienjam maken draaien zij hun hand niet om. Ga naar youtube en zoek op ‘Buurman en Buurman aardbeien’.

2. De Keepvogel

De Keepvogel vindt het tijd voor een uitvinding. Hij hangt een wit vel op voor hem zelf en zijn hondje. Maar ze gaan daarbij heel anders te werk. Ga naar youtube en zoek het filmpje ‘De Keepvogel uitvinding’.

3. Daan Roosegaarde

Fietsen in het donker. Superirritant! Is daar niet iets op te vinden? Daan Roosegaarde ontwierp een fietspad dat eruitziet als een sterrenhemel van Vincent van Gogh. Ga naar youtube en zoek het filmpje ‘Fietspad Daan Roosegaarde’.

4. Simone Giertz

Hoe zou het zijn als al je vervelende klusjes door robots zouden worden gedaan? Simone Giertz is een Zweedse uitvinder en kunstenaar. Ze maakt ‘shitty robots’. Ze smeren broodjes, maken je wakker of poetsen je tanden. Maar de techniek is niet volmaakt… Zoek op youtube naar ‘Simone Giertz’.

Verbinden

We zaten online met de redactie bij elkaar. Ieder in zijn eigen hokje op het scherm, verlangend naar elkaar te koekeloeren. Wat wilden we graag even knuffelen, even écht voelen hoe het met de ander gaat, er even uit zijn met zijn allen. “Ik heb zo’n behoefte aan verbinding!”, riep Tamara, die kleuterjuf is op een basisschool in Haarlem spontaan uit. En toen wisten we ons thema voor deze  Prikkels. En wat een prachtige, warme en liefdevolle Prikkels is het geworden. Een Prikkels boordevol verbindingen om je hart mee op te halen en je gemoed mee te verlichten.

Lees magazine online