Vakwerk

Stelling: zonder techniek geen kunst

MENING
Tekst: Mirjam de Heer

Dominique Dolstra is algemeen directeur van Dans Instituut Jos Dolstra in IJsselstein

Ja. Techniek is de basis. Door je bijvoorbeeld de ballettechniek eigen te maken, kun je jezelf als danser én als dansdocent beter ontwikkelen. Techniek leert je begrijpen waar de dans vandaan komt, maar laat je ook beheersing, lenigheid en kracht opbouwen. Bovendien is bewustwording van techniek belangrijk voor het behoud van je lichaam. Techniek is het verschil tussen dansjes leren en leren dansen. Het legt het fundament voor het uitoefenen van kunst. Door gevoel en uitstraling toe te voegen breng je je dans uiteindelijk op het podium tot leven.

Eva Smits werkte bij Kunst Centraal als dansconsulent en gaf lessen aan leerlingen en leerkrachten

Nee. Dansen begint niet met techniek, maar met dansplezier en het ontwikkelen van vaardigheden. Vaardigheden ontwikkelen is je bewust worden van de mogelijkheden van je lichaam en deze vergroten. Je lichaam heeft het in zich om te springen, te reiken, te draaien en jij kunt dat sturen. De verwondering, het plezier, de ontdekking en de ontwikkeling van vaardigheden is de eerste stap naar dans, techniek de tweede. Techniek vervolmaakt en perfectioneert de dansbeweging

Vakwerk

In de meeste scholen is tegenwoordig geen handvaardigheidlokaal meer te vinden. Handvaardigheid moet passen binnen de reguliere leslokalen. Daardoor verschraalt het aanbod. Deze Prikkels gaat over een herwaardering van vakwerk, van handwerk en technieken. Omdat we veel talent te kort doen als we kinderen niet laten ontdekken wat ze met hun handen kunnen.

Lees magazine online