Ontdekken met leerlingen

Aanvullend op wat lokale culturele instellingen aan de scholen aanbieden, ontwikkelt Kunst Centraal activiteiten voor leerlingen. Het idee is dat Kunst Centraal lokaal een nieuwe format introduceert. Dat format kan vervolgens ingezet worden in alle gemeenten in de provincie Utrecht. We ontwikkelen de formats voor en met leerlingen, zodat deze aansluiten bij hun behoefte, vragen en interesse.

 

De twee projectenformats waarmee we zijn begonnen zijn Kijkje achter de schermen en Klasse-Labs. Lijkt het je leuk een van deze projecten als pilot te ervaren met jouw klas? Laat het ons weten! Stuur een mail naar mdwit@kunstcentraal.nl.
 

 

Kijkje achter de schermen

Veel leerlingen vinden de techniek in een theater net zo interessant als wat er op het podium gebeurt. Bij Kijkje achter de schermen maken leerlingen uit het vmbo kennis met beroepen achter de schermen bij culturele instellingen. Ze ontdekken daar ook plekken waar je als bezoeker niet zo snel komt, zoals de kleedkamers.

Er zijn twee versies van Kijkje achter de schermen: ‘live’ en online versie.
Beide versies sluiten aan bij CKV en LOB op het vmbo.

Voor: 3 vmbo-leerlingen

Kijkje achter de schermen live

Voor de live versie gaan de leerlingen naar culturele instellingen. Het live-programma bestaat uit een kennismaking met een medewerker op school, een escapespel in zijn/haar instelling en een actieve workshop door studenten van een creatieve MBO-opleiding. De workshop kan ook in een andere culturele instelling plaatsvinden.

Duur: totaalprogramma 3 uur, inclusief pauze

 • Programma Kijkje achter de schermen live
  • Kennismaking op school met een medewerker achter de schermen.
  • Bezoek aan een culturele instelling in de vorm van een escapespel.
  • Workshop van studenten van een creatieve MBO-opleiding.

Ben je geïnteresseerd in deze live versie? Neem contact op met Irene de Jong.

Ik had verwacht dat we een rondleiding kregen, maar dit spel is veel leuker!

Kijkje achter de schermen online

De online versie wordt gespeeld op school. De leerlingen spelen op hun telefoon een escapespel. Via QR-codes krijgen ze 360 graden video’s te zien. Hierin neemt een host ze mee naar verschillende ruimtes in het Beatrix Theater in Utrecht zoals de kap- en grimeruimte. Daar ontmoeten ze medewerkers die vertellen over hun werk.

Duur: 1 uur
Kosten: geen

 • Programma Kijkje achter de schermen online
  • Een interactief spel waarbij de leerlingen een medewerker van een culturele instelling moeten vinden.
  • De leerlingen op school zoeken aanwijzingen en scannen de QR-codes.
  • Op hun telefoon bekijken ze 360 graden video’s en ontdekken zo verschillende ruimtes in de culturele instelling. En de mensen die daar werken.
  • Het team dat als eerste de medewerker vindt wint!

Bekijk het lesmateriaal van het Beatrix Theater op deze projectpagina. Het lesmateriaal voor Kinepolis Utrecht is in ontwikkeling.

Ben je geïnteresseerd om mee te doen aan deze online versie? Neem contact op met Irene de Jong

Kijkje achter de schermen Live is ontwikkeld met Stadsschouwburg Utrecht, Museum Catharijneconvent, Centraal Museum en TivoliVredenburg, Nimeto, Herman Brood Academie en Creative College. Het online format is ontwikkeld met Beatrix Theater en Kinepolis Utrecht.

Kleine groepjes leerlingen hebben meegedaan met een pilot van Kijkje achter de schermen. Benieuwd hoe het was?

Lees de terugblik!

Klasse-Labs

Tijdens het project Klasse-Labs vertaalt een Creatieve Denktank van kunstenaars en educatoren de ideeën van leerlingen in een kunstproject van vier lessen.

 

Voor: alle schooltypes en leerjaren
Duur: 2 voorbereidende lessen van 90 minuten op school, 1 of 2 dagdelen uitvoering op school en/of op locatie
Kosten: geen

De vraag van de leerlingen staat centraal. Wat is kunst voor hen? Waarom is het belangrijk? Als zij mogen kiezen, wat willen ze dan onderzoeken?

 

Het project start met een filosofisch gesprek onder leiding van een labdocent. Daarna kiezen de leerlingen samen een onderzoeksvraag. Bijvoorbeeld: kun je kunst maken met lucht? Hoe werken optische illusies precies? En welke kunst kun je met metaal maken?

 

Een denktank van kunstenaars werkt de vraag uit in een aantal creatieve activiteiten. Tijdens deze activiteiten onderzoeken de leerlingen zelf deze vraag.

Tijdens de pilot in juni 2021 was de onderzoeksvraag van de vmbo leerlingen van het Rientjes mavo uit Maarssen: Kun je kunst maken met lucht?

Lees de terugblik!