Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK)

Kunst Centraal helpt scholen om de kwaliteit van hun cultuureducatie te verbeteren en structureel te verankeren in het curriculum. Het programma 'Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK)' wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Er is aandacht voor de ontwikkeling van leraren, zoals scholing en coaching. Daarnaast is aansluiting bij het onderwijsbeleid van de school een belangrijk speerpunt. Cultuureducatie draagt bij aan de brede ontwikkeling van kinderen. Ze leren op een andere manier naar de wereld kijken. CmK zorgt ervoor dat dit niet incidenteel gebeurt, maar een vast onderdeel wordt van het onderwijs.

Collectief en individueel programma

In negen gemeenten wordt in nauwe samenwerking met lokale culturele instellingen een programma gemaakt voor alle scholen in de gemeente. Scholen in gemeenten waar nog geen vast programma is, SBO-scholen en scholen met een bijzonder onderwijsconcept of denominatie kunnen aansluiten op eigen ontwikkelwensen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: samenhang in het curriculum met thema's als kunst en technologie, cultuureducatie en leesbevordering, burgerschap of maakonderwijs.

Programma's voor extra verdieping in cultuureducatie

Een school die extra verdieping wil in cultuureducatie kan meedoen met Kunstkracht of De Ontdekking. Met Kunstkracht nemen leerlingen een kijkje in de keuken van een professioneel gezelschap. Met De Ontdekking wordt een schoolbreed cultuurproject uitgevoerd.

Teamtrainingen en bijeenkomsten

Bekijk alle teamtrainingen

Ouderavond met Mark Mieras

2 uur Leerkrachten

Samen organiseren we een ouderavond over cultuureducatie. Ouders krijgen een beeld van de visie van de school en de wijze waarop leerkrachten deze visie in praktijk brengen.

Team Talent

2 uur Leerkrachten

Wie in jouw team droomt ervan om ook dansles te geven? En wie heeft affiniteit met erfgoed of audiovisuele vorming? Onderzoek elkaars kwaliteiten en ontdek de talenten in je team.

Zicht op de wereld

2 uur Leerkrachten
Leer hoe je thema's van de vakken 'Burgerschap' en 'Wereldoriëntatie' verbindt aan de cultuurvakken. Je krijgt praktische handvatten en voorbeelden om meteen in de klas te gebruiken.

Beeldtaal – Kijken, denken en verwoorden

2 uur Leerkrachten
Door samen hardop naar foto's, schilderijen, voorwerpen of prenten te kijken ontdek je meer dan wanneer je alleen kijkt. Leer hoe je je leerlingen beter kunt leren kijken en associëren.

Verbind je vakken?

2 uur Leerkrachten
Cultuur leent zich bij uitstek voor verbinding met vakken als geschiedenis en wereldoriëntatie. Breng met cultuur de verhalen uit boeken voor je leerlingen tot leven.

Contactpersonen

Wil jij cultuureducatie op jouw school naar een hoger niveau tillen? Neem contact op!

Angelique Groen

Adviseur / Projectleider

Jos Bol

Adviseur / Projectleider

Ellen Löwik

Adviseur / Projectleider

Alexandra Flohr

Adviseur / Projectleider