Plaatselijke figuren

Lach eens naar het vogeltje!

50 minuten

  • Lesdoelen
    • Naar aanleiding van een oude portretfoto uit hun eigen woonplaats leren de leerlingen goed observeren en conclusies trekken uit hun observaties.
    • Leerlingen komen meer te weten over hun eigen omgeving en personen uit een andere tijd.
  • Voorbereiding
    • Tijdens de les kiezen de kinderen per tweetal een foto uit. Turf tijdens de les de aantallen die je per werkblad nodig hebt. ( 2A, 2B, 2C, 2D en 2E )
    • Verhaal op schrift

Portretten uit …

Oude portretfoto’s uit je eigen woonplaats kun je terugvinden in het (gemeente)archief of bij de historische vereniging. Jullie gaan er zo een aantal bekijken.

Maak groepjes van twee. Bekijk de 5 foto’s hieronder, en bespreek welke portretfoto jullie beter willen bestuderen. Het geeft niet als meerdere groepjes dezelfde foto kiezen of als sommige foto’s niet gekozen worden.

Leerkracht: Turf welke foto's gekozen zijn, en print de bijbehorende werkbladen uit
  • Werkbladen 2A t/m 2E

    Geef elk groepje het werkblad dat bij de gekozen foto hoort:

    2A, 2B, 2C, 2D en 2E

Hebben jullie alle vragen op je werkblad ingevuld? Dan gaan we nu kijken naar de informatie die we hebben over de mensen op deze oude foto’s. Klopt het een beetje met wat jullie hadden bedacht?

  • Hadden groepjes die dezelfde foto hebben gekozen hetzelfde bedacht bij de foto?

Deze foto is gemaakt in 1908. Links staat mevrouw van Eyndthoven en rechts haar vriendin mevrouw Stuve. De foto is gemaakt bij de dorpspomp op het Hofplein. Die kan je daar nu nog steeds zien. Mevrouw van Eyndthoven vind je vaak terug op foto’s uit die tijd uit Vianen, want zij is de vrouw van de fotograaf. Hij had zijn fotostudio in het centrum van Vianen. Naast waar nu Mama Mia zit. Dat is nu een open plek maar daar was vroeger een gebouw.

Deze foto is in 1925 genomen in de Achterstaat in Vianen. Je ziet meneer Rutgers, de stadsslijper. Een stadsslijper wordt ook wel scharenslijper of scharensliep genoemd. Dat is iemand die langs de deuren ging om scharen en messen te slijpen. Op zijn kar had meneer Rutgers alle gereedschappen die hij nodig had. Het beroep van scharensliep is bijna helemaal verdwenen. Je koopt nu gewoon een nieuwe schaar.

Op deze foto uit 1917 zie je links Adriana Hoogenboom met haar zus Gerrigje. Adriana werd in 1901 geboren in een boerderij in Polsbroek. Haar zus was vier jaar ouder en haar broer Kees één jaar ouder. Toen haar moeder ziek werd en overleed hertrouwde haar vader en kwamen er nog drie broers en drie zussen. Ze waren toen met negen kinderen. Adriana werkte hard op de boerderij, ze maakte kaas en deed de was van het hele gezin met de hand. In 1928 trouwde ze met Teunis en ze kregen drie kinderen. Ze werd 83 jaar.

Op deze foto zien jullie Marrigje Belia van den Heuvel, geboren op 23 juni 1892. Marrigje groeide op in Lexmond. Toen zij 24 jaar oud was trouwde ze met Nijs de Zeeuw. Later verhuisde Marrigje en Nijs samen naar Utrecht. De foto is gemaakt door fotograaf J.C. Goethals. Het lijkt alsof Marrigje in het bos staat maar dat is niet zo. De fotograaf heeft de foto gemaakt in een fotostudio in Gorinchem. Marrigje kwam speciaal naar de studio toe voor een fotoshoot. Zij heeft hiervoor haar mooiste kleren aangetrokken.

Deze foto is genomen bij Torenfort Everdingen. Het fort is tussen 1842-1847 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze beroemde verdedigingslinie in Nederland bestaat uit ongeveer vijftig forten en andere militaire gebouwen. In Everdingen staat dus ook zo’n fort. In tijden van oorlog leefden er soldaten op het fort om Nederland te beschermen. Deze soldaten kwamen vanuit het hele land. Op de foto zien jullie een soldaat. We weten niet wie het meisje met het hondje is. Misschien vond ze het stoer om met een soldaat op de foto te gaan, maar misschien was het wel haar grote broer?