Leesplezier

Mijn lijf is een letter

SNELLE LES

Maak het alfabet door leerlingen op de grond te laten liggen in de vorm van een letter. Je fotografeert van boven steeds één letter, tot je het hele alfabet hebt. En dan kun je spreuken maken!

Tekst: Mirjam de Heer

Zorg voor een schone en egale ondergrond voor de leerlingen om op te liggen. Verdeel daarna de klas in groepjes van 5-6 leerlingen. Geef elk groepje een aantal letters om uit te beelden. Doe de eerste letter voor. Vraag enkele leerlingen op de grond te gaan liggen en ga zelf op een ladder staan voor het overzicht. Twee leerlingen mogen regisseur zijn en helpen de anderen om op de juiste manier te gaan liggen. Op www.prikkelsonline.nl vind je een voorbeeld ABC als ondersteuning.

Verzamel na afloop van de fotosessie alle foto’s op de computer en geef ieder bestand de letter als naam. Maak de foto’s eventueel recht en snij overtollige achtergrond weg, zodat alle letters ongeveer even groot zijn. Print alle letters nu tien keer uit. Nu kan de klas met haar eigen letters woorden en spreuken maken! Het kan ook online. Gebruik daarvoor het gratis programma PixlR Express.

Leesplezier

In deze Prikkels geven we je een inkijkje in een aantal mooie projecten die kinderen meer plezier in lezen geven. We laten je meelopen met een schoolschrijver. Kinderen vertellen over hun lievelingsboek. En twee dramadocenten laten zien hoe zij leerkrachten voorbereiden op de Kinderboekenweek.

Lees magazine online