Leesplezier

Stelling: een beeld zegt meer dan 1000 woorden

MENING

Evelien Pullens (dramadocent, schrijver en leraar intuïtieve ontwikkeling) en Sanne te Loo (prentenboekenmaker en is illustrator) bespreken of een beeld meer dan 1000 woorden zegt.

Tekst: Mirjam de Heer

Evelien Pullens is dramadocent, schrijver en leraar intuïtieve ontwikkeling

Nee. Een woord is niet zomaar een woord, een woord spreekt als er een beeld achter ligt. Je kunt ermee spelen. Woorden zijn een ontdekkingstocht, een puzzel. Woorden leven. Als je als schrijver bereikt dat je de woorden vindt die voor je lezers spreken dan word je daar heel gelukkig van. Maar woorden zijn ook een uitdaging. Wij communiceren met heel veel woorden. Soms levert dat ook spraakverwarring op. Daarom houd ik zo van verhalen. De duizend woorden in een verhaal roepen beelden op en nemen je mee naar andere werelden.

Je kunt een kijkje nemen in de gedachten en gevoelens van andere mensen. Verhalen lezen is een fantastische en heel snelle manier om te leren.

Ja, bij mij wel. Ik begin altijd met een beeld. Dan zie ik ergens een cactus met gaten erin en dan vormt zich in mijn hoofd een verhaal. Dat verhaal wil ik dan heel graag tekenen. Ik vind schrijven lastiger. Er zijn zoveel regels, spelling, grammatica… ik ben bang om fouten te maken. Schrijven is bij mij uit noodzaak geboren. Ik ben illustrator. Ik kan tekenen en schilderen. En ik wilde graag boeken maken.

Maar in Nederland zijn er niet zoveel schrijvers die het leuk vinden om verhalen te maken voor prentenboeken. Dat vraagt van een schrijver toch iets anders: kortere zinnen, eenvoudiger taal. In mijn prentenboeken schrijf ik vooral met beelden.

Leesplezier

In deze Prikkels geven we je een inkijkje in een aantal mooie projecten die kinderen meer plezier in lezen geven. We laten je meelopen met een schoolschrijver. Kinderen vertellen over hun lievelingsboek. En twee dramadocenten laten zien hoe zij leerkrachten voorbereiden op de Kinderboekenweek.

Lees magazine online