Vakwerk

De wilg in beeld

UITGELICHT

Overal in de Hollandse polders zie je wilgen groeien. Hele gewone bomen, met hele bijzondere mogelijkheden. In dit project leert groep 5-6 over het polderlandschap en maken zij met een mandenmaker land art van wilgentenen.

Tekst: Mirjam de Heer
Beeld: Jörgen Hulst en Bert van der Horst

Wilgen

Als je wilgen niet snoeit, dan worden ze ziek. Dus moet je iedere drie tot vier jaar de wilgen knotten.  Met de geknotte wilgentenen kun je de mooiste dingen maken: bloemenmanden, designerstoelen of een grote gloeilamp.

Fons de Mandenmaker

De leerlingen gaan op bezoek bij Fons in de Broedkorf in Oudewater. Fons is mandenmaker, net als zijn opa en zijn oom. Hij vertelt de leerlingen over de verschillende wilgensoorten en laat zien wat je allemaal van wilgentenen maken kunt. Ook geeft hij een demonstratie van zijn ambacht.

Vlechtwerk

Geïnspireerd door Fons’ mandenkunst gaan de leerlingen vervolgens zelf aan de slag. Zij maken van verse wilgentenen een vlechtwerkje. Gelukkig hebben ze met papieren stroken het vlechten al een keer geoefend, want makkelijk is het niet!

Land art

Fons voegt alle bouwwerkjes samen tot één groot kunstwerk in het Broeckerpark, nabij het Cultuurhuis in Oudewater. Je noemt dit soort kunstwerken ‘Land art’. Dat is kunst op een plek in het landschap. Het is gemaakt van het materiaal dat dat landschap zelf heeft voortgebracht en wordt ook weer in het landschap opgenomen. Doordat de wilgentenen nog uitlopen ontstond er een levende Land art. Regelmatig zie je in Oudewater kinderen bij het kunstwerk, op zoek naar hun eigen vlechtwerk in het grote geheel.

Vakwerk

In de meeste scholen is tegenwoordig geen handvaardigheidlokaal meer te vinden. Handvaardigheid moet passen binnen de reguliere leslokalen. Daardoor verschraalt het aanbod. Deze Prikkels gaat over een herwaardering van vakwerk, van handwerk en technieken. Omdat we veel talent te kort doen als we kinderen niet laten ontdekken wat ze met hun handen kunnen.

Lees magazine online