Mixen mag

Mixen met erfgoed

3X ERFGOED

Erfgoed leent zich uitstekend voor koppeling met andere vakken. Drie tips voor een erfgoedmix!

Tekst: Jolanda Konings

1. Begin je rekenles met erfgoed

Wil je kinderen leren rekenen met kilo’s en grammen? Begin dan met een verhaal uit de tijd van de Steden en Staten. Toen had niet ieder huishouden een weegschaal. Wilde je weten hoe zwaar iets was, dan ging je naar De Waag. Daar wogen ook handelaren de goederen die zij in de stad wilden verkopen. Was er bij jou in de buurt ook een Waag? Kijk het na op www.monumenten.nl/monumenten. De geschiedenis van meten en wegen vind je in het Weegschaalmuseum: www.weegschaalmuseum.nl.

2. Verrijk je geschiedenisles met erfgoed

Lokaal erfgoed brengt geschiedenislessen tot leven. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de pruikentijd worden werkelijkheid in de eigen leefwereld. Op www.entoen.nu vind je van elke streek een regionale (onderwijs)canon. De belangrijkste gebouwen en gebeurtenissen in je regio zijn per tijdsvenster geordend. Soms zit er kant en klaar educatief materiaal bij. Kijk op www.utrechtaltijd.nl voor plaatselijke verhalen. Zo maak je de geschiedenis op een makkelijke manier tastbaar.

3. Verdiep je topo-lessen met erfgoed

Het landschap om ons heen was niet altijd wat het is. Moeras werd bos, bos werd weide en sloot werd weg. Op oude kaarten kun je ontdekken dat sommige sloten en dorpen al eeuwenoud zijn. En dat de provinciale weg van nu dwars door een gebied loopt dat vroeger bestond uit water. Hoe zou het komen dat het landschap zo is veranderd? Wat heeft de natuur zelf gedaan en wat is door de mens veroorzaakt? Op uu.georeferencer.com vergelijk je oude en nieuwe kaarten van Nederland.

Mixen mag

Van het klappen van een ritme bij het opzeggen van de tafels tot een projectweek voor de hele school… Als je je verdiept in het thema ‘vakintegratie’ kom je er al vrij snel achter dat bijna elke leerkracht hier wel aan doet. De meerwaarde zit in de subtiele en bewuste afstemming van de verschillende vakken en leerdoelen.

Lees magazine online