Loslaten

3D Dierenparade

UITGELICHT

In het mooie park van Makeblijde in Houten hangen, staan en zitten zo’n twintig fantasiedieren. Ze lijken gemaakt van wit kant en hebben prikkelende namen als Fido, Oldisduzbuisiur en Latixo. Het mediakunstproject ‘Doodle3D LAB’ sluit af in stijl.

Tekst: Irene de Jong
Beeld: Kunst Centraal

Een nieuwe techniek

3D printen kan al met chocola, klei, beton, plastic of kraakbeen. Kinderen vinden het leuk om na te denken over de mogelijkheden van deze nieuwe techniek in de toekomst. Stel je eens voor dat je dan dieren kunt printen. Hoe zouden die er dan uit kunnen zien? Deze vraag levert prachtige ontwerpschetsen op.

Enthousiaste kunstenaars

Het project ‘Doodle 3D LAB’ werkt toe naar een bezoek van kunstenaar Hilde of Krista Peters aan de klas. Ze nemen twee 3D printers mee. De leerkracht hoeft zich dus geen zorgen te maken over de techniek. De leerlingen printen allemaal een onderdeel van hun ontwerp, een stukje huid, oog of een staart. Geïnspireerd door de tekeningen van de kinderen, maken de kunstenaars er in hun atelier voor iedere school een echt kunstwerk van.

Wordt vervolgd

Op de leerlingensite bij het project vinden kinderen allerlei voorbeelden en filmpjes. Doodle3D LAB werd geprogrammeerd in Houten. Daar bevindt zich in de bibliotheek een FABLab. Kinderen die de smaak te pakken hebben, kunnen in deze ‘maakplaats’ verder met 3D printen.

Pop up tentoonstelling

Het project werd afgesloten met een tentoonstelling in Makeblijde. Daar zagen de kinderen voor het eerst hun eigen 3D dier. En kregen ook ouders de kans de kunstwerken te bewonderen. De bezoekers konden het 3D printen ter plekke uitproberen. Het FABLab was er ook en stal de show met een pannenkoekenprinter. Na de tentoonstelling zijn alle kunstwerken naar de scholen gebracht als blijvende herinnering aan deze geweldige ervaring.

Doodle3D LAB wordt aangeboden in het kader van het Kunstmenu van Kunst Centraal. Lesmateriaal bekijken? Belangstelling? Mail info@kunstcentraal.nl
doodle3d-lab

Loslaten

Deze Prikkels gaat over loslaten. Over durven denken buiten de kaders, buiten de methodes, en soms ook buiten de eisen van de inspectie. We laten zien waarom dat belangrijk is, hoe het verrijkend kan zijn voor je onderwijs en wat het oplevert. Ook binnen de kaders kan jij een verschil maken. Dus verken de uithoeken, verlies je in de diepte en kijk op naar de hoogte!

Lees magazine online