Kansen zat

Escher in beeld

UITGELICHT

De wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher woonde en werkte dertig jaar in Baarn. Tijd om zijn werk en leven bekend te maken bij groep 7-8 van de Baarnse basisscholen. In samenspraak met de Gemeente Baarn heeft Kunst Centraal het Escherproject ontwikkeld.

Tekst: Marjolein Hovius
Beeld: Neelke Jacobs

De kunst

Het project start met een bezoek aan museum Escher in het Paleis in Den Haag. Daar worden de kinderen rondgeleid en maken kennis met het integrerende werk van de graficus Escher, die in zijn werk veelvuldig gebruik maakt van zwart-wit contrasten.

De workshop

Geïnspireerd door de werken van Escher gaat kunstenares Rixt Hilverda met de leerlingen aan de slag. Zij snijden zwart-wit figuren uit linoleum om zo hun eigen ‘Escher’ te maken. Ze spelen met het contrast tussen donker en licht en ervaren op die manier de interactie tussen vorm en restvormen.

Ouders meldden hoe druk en met hoeveel plezier hun kinderen thuis nog aan het tekenen waren.

FrontaalKunst

De workshop vindt plaats in het atelier van FrontaalKunst, dat mensen met een verstandelijke beperking en/of een psychiatrische achtergrond een creatieve dagbesteding biedt. De kunstenaars werken daar met verschillende technieken aan eigen werk. Een van deze kunstenaars is Manuel Sanchez, die zich ook laat inspireren door het werk van Escher.

De tentoonstelling

De werken van Manuel en de leerlingen zijn tentoongesteld in een leegstaande winkel middenin de winkelstraat van Baarn. Zo konden de leerlingen en hun ouders de ‘Eschers’ bewonderen en maakten niet alleen de kinderen maar ook hun ouders kennis met een van Baarns beroemdste inwoners.

Kansen zat

 

Het probleem is niet dat kinderen verschillend zijn. Het probleem is dat sommige verschillen het verschil maken en dat niet hoeven te doen. In deze prikkels laten we zien dat er kansen zat kunnen zijn voor ieder kind. In deze Prikkels vind je inspirerende voorbeelden. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: voor elk kind de kansen scheppen die het nodig heeft om zich volledig tot ontplooien.

Lees magazine online