Groen

Over peuken en piepschuim

MISSIE GESLAAGD?

Cynthia van den Bosch staat als leerkracht in groep 4 van de Liduinaschool in Haarlem, een stadsschool met 250 kinderen in 11 groepen. Onlangs heeft de hele school meegedaan aan een recycleproject van NMCX Let’s Do It Kids.

Tekst: Tamara Oortwijn
Foto: Stephanie Driessen

Het idee

“Toen dit project op onze weg kwam was iedereen enthousiast. Het is zo’n ding: klimaat en recyclen. Het past goed binnen ons schoolbeleid: burgerschap, kinderen verantwoordelijkheid geven en bewust maken van de consequenties van hun daden.”

Het doel

“Elke klas kreeg een voorstelling, workshop of presentatie over afval. Groep 4 bekeek een filmpje dat liet zien hoe mooi de oceaan is en volgde een workshop recyclen. Alle groepen verzamelden met een prikstok afval in de wijk. We schrokken van de hoeveelheid plastic zakjes en sigarettenpeuken. Op één stoeptegel lagen wel vijf peuken!”

De cultuurpartner

“Dit is een kant en klaar project van NMCX Let’s Do It Kids. Wij hadden er weinig werk aan. We roosterden een dag vrij, zij deden de organisatie en begeleiding, brachten expertise en het juiste lesmateriaal mee. De kinderen vonden het bijzonder les te krijgen van een onderzoeker die op expeditie was op de Noordzee of van een kunstenares die een skateboard maakte van plastic doppen.”

En…

“Het project zette ons aan het denken: hoe kun je afval voorkomen en scheiden? Een jongetje bedacht een dopper mee te nemen in plaats van een plastic flesje water. Om hen te prikkelen hun eigen ideeën vorm te geven, liet ik hen een afvalmachine tekenen. We bespraken de tekeningen en gaven elkaar tips hoe je het ontworpen apparaat echt kunt maken. Dit project heeft echt iets betekend. Laatst stampten twee jongetjes een stukje piepschuim fijn. Ze schrokken toen ze beseften dat vogels het daardoor kunnen opeten. Hopelijk doen we het project volgend jaar weer en breiden we het uit. Dit thema verdient meer tijd.”

Groen

Het klimaat is hét actuele thema waar jongeren zich mee verbonden voelen. Waar ze zich zorgen over maken en waar ze het verschil willen maken. Het is een onderwerp dat hen uitdaagt te creëren: een nieuwe wereld te ontwerpen waarin we anders met de wereld om ons heen omgaan. Deze Prikkels helpt jou en je leerlingen de wereld een beetje groener te maken.

Lees magazine online