De Wijde Wereld

De wereld verkennen

DOOR HUN OGEN

De Koetsveldschool in Amsterdam is een van de scholen voor speciaal onderwijs waar kunstenaar Jaap Velserboer de leerlingen ruimte biedt om te ‘klooien’. De leerlingen maken niet iets met een voorbeeld voor hun neus, maar experimenteren, proberen en verkennen zo de wereld.

Tekst: Judith van der Wildt
Foto’s: Stephanie Driessen

Jeremiah (10 jaar)

“Onze knutselmeester Jaap neemt alles voor ons mee: takken, veren, ballonnen, plakband… noem maar op! Je mag gewoon alles pakken wat je wilt gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld geknutseld met bamboe. Dat lusten panda’s, dat leert meester Jaap ons ook. We moeten altijd zelf verzinnen wat we gaan maken. Dat vind ik helemaal niet moeilijk.

Ik vind het het leukst om dingen vast te maken, dat die dan ook echt goed blijven zitten. Ik heb een keer een boom gemaakt van papier en een ballon. Daar ben ik best wel trots op, want het is een speciale boom, een geheimen-boom. Die kan ik op mijn kamer ophangen aan de muur. Ik weet al waar hij moet komen. Aan die boom kan ik dan mijn geheimen vertellen. Dat helpt goed tegen het huilen. Nu vertel ik mijn geheimen altijd aan Beer, maar die kan ze niet zo goed bewaren misschien. De boom helpt ook om trots te zijn, trots op dat ik dat kan maken.

Mijn boom is wel een beetje kaal, maar dat gebeurt soms ook in het bos. Die ballon heb ik echt uit mijn eigen hoofd bedacht, want ballonnen horen helemaal niet aan bomen. Maar wel bij blij zijn! Ik word heel blij van knutselen!”

J-Yves (11 jaar)

“Ik heb een keer een robot gemaakt. Ik houd eigenlijk niet van robots, maar ik ging dat toch gewoon maken. We hebben namelijk een knutselmeester, meester Jaap, en daar maken we allemaal dingen mee.

Knutselen vind ik soms leuk en soms irritant. Toen we met schuim en tandenstokers die robot gingen maken was dat echt irritant. Ik wilde stevigere lijm hebben, zodat het ook echt goed zou blijven zitten.

Maar ik mocht wel schroeven, maar geen lijm gebruiken. Ik vind het ‘t leukst als ik net als mijn vader met echte goede lijm dingen mag maken, die je dan ook echt niet meer los krijgt. Je voelt je rijk als het echt zwaar voelt en dit schuim was zo licht.

Het leukste vond ik het om de poesjes te maken. Met allemaal stukjes stof, van die mooie, met allemaal kleurtjes. Alle stofjes zijn anders maar toch passen ze wel mooi samen. Eigenlijk ziet een poes er helemaal niet zo uit in het echt, maar toch ook wel. Iedereen ziet toch meteen dat dit een poes is? Die heb ik dus gemaakt!”

Amjad (11 jaar)

“Ik vind alles leuk van de knutselles. Ik houd gewoon erg van knutselen. Soms doe ik dat thuis met mijn vader. Dan gaan we een hutje maken bijvoorbeeld of iets schuren ofzo. Ik vind het vooral leuk om hele grote dingen te maken, én dieren! Soms zie ik iets op straat, bijvoorbeeld een steentje of takken en dan bedenk ik wat ik daarvan kan maken.

Ik heb een boom gemaakt. Kijk, er zit een ballon onderaan waar water in kan. Dan heeft hij altijd genoeg te drinken om te kunnen groeien. Meester Jaap had al deze takken en spullen bij zich en toen gingen we eerst takken knippen, met een gevaarlijke schaar. Daarna gingen we alle ballonnen en veertjes eraan maken. Andere kinderen hebben een beetje geholpen en meester Jaap en de juf soms ook. Ik ga mijn boom in mijn kamer naast het raam hangen, want ik ben er wel trots op.

Ik leer ook allemaal dingen van het knutselen. Om dingen vast te maken bijvoorbeeld, of om te vragen of iemand me even wil helpen. We helpen elkaar altijd. Ik wist al wel dat ik goed kon knutselen. Papa kan dat ook, die maakt bijvoorbeeld laminaat. En mama maakt brood en gaat soms met mij verven.”

De Wijde Wereld

Corona maakte onze wereld klein. Maar aan de horizon gloort een nieuwe tijd! Een tijd waarin we weer de Wijde Wereld in mogen. Er ontstaat meer ruimte, meer lucht en meer licht! De Prikkels redactie kan niet wachten… Proef vast met ons mee aan allerlei nieuwe ontdekkingen die er in die Wijde Wereld op ons liggen te wachten. Ga aan de slag in het Ontdeklab. Vind de kunstenaar in jezelf en in je leerlingen. Verken de nieuwe ruime die curriculum.nu het cultuuronderwijs kan bieden. Zet je klas weer in haar kracht met aardse energizers en inspirerende biokunstlessen. Of ontwerp de auto van de toekomst! Kijk vooruit, naar buiten, naar de kunst en naar de natuur en geniet!

Lees magazine online