Beweging

De Speelvloer

UITGELICHT

De Speelvloer is een artistiek laboratorium voor kinderen, dat ontwikkeld is in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit in de provincie Utrecht. In het laboratorium doen kinderen onderzoek op het gebied van theater, muziek en vormgeving. Ze stappen er in de schoenen van Het Filiaal theatermakers.

Tekst: Carlien van Geffen en Mirjam de Heer
Beeld: Remke Spijkers

Wow! Je hoort echt de ruimte!

Een idee

Als Het Filiaal een voorstelling maakt ligt er niet altijd een kant en klaar script. Soms is er alleen maar een idee. Daarmee gaan musici, acteurs, vormgevers en de regisseur op ontdekkingsreis in hun verbeelding. Net als een schilder doen ze af en toe een stapje terug en kijken naar wat er ontstaan is om er daarna snel weer in te duiken. Zo ontstaan voorstellingen als ‘Enkeltje Mars’.

Creatief proces

Het Filiaal is in de provincie Utrecht betrokken bij het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Jaarlijks ontwikkelen zij een workshopcyclus voor kinderen waarin het creatief proces centraal staat. In het schooljaar 2017-2018 stond deze workshop in het teken van het artistiek werkproces van het maken van een voorstelling. Kinderen onderzochten hoe je met muziek, beeldende kunst en theater de suggestie van de ruimte kunt oproepen.

De speelvloer

Op drie locaties in IJsselstein en Nieuwegein werd De Speelvloer opgebouwd. Daar deden ruim 550 leerlingen van de groepen 6 en 7 van basisscholen die deelnemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit uitvoerig onderzoek. Hoe klinkt de ruimte? Hoe ziet Mars eruit? Hoe beweeg je daar? In een ontploffing van spullen en instrumenten maakten de kinderen met kunstdocenten theater, zoals de theatermakers het in hun repetitiestudio doen.

Makers

Er werden vondsten gedaan en mislukkingen gevierd. Er was frustratie en verwondering. Er waren vloeistofexperimenten, overhead projectoren, cactussen en luchtslangen… om mee te bouwen. Zo konden de kinderen zich eventjes een maker voelen. En tenslotte zagen ze in het theater hoe de professionals het er vanaf hadden gebracht in ‘Enkeltje Mars’.

Meer weten? Kijk op www.hetfiliaal.nl. Over ‘De Speelvloer’ is een leuke documentaire gemaakt: https://www.youtube.com/watch?time_continue=148&v=nkyXOWvYVOY

Beweging

Kinderen houden van vernieuwing, van beweging, van leren door te doen. Het zijn de ‘grote mensen’ die aarzelen. In deze Prikkels lees je waarom aarzelen een slecht idee is en krijg je voorbeelden van scholen die hun aarzeling overwonnen en het anders zijn gaan doen.

Lees magazine online