Nieuws
februari 2
2024

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

Tien jaar Prikkels: tijd voor een feestje

‘Zeer vereerd’ was Julie d’Hondt, wethouder in de gemeente Bunnik. Ze nam maandag 22 januari het nieuwste exemplaar van Prikkels in ontvangst uit handen van hoofdredacteur Mirjam de Heer. Het magazine dat Kunst Centraal samen met Plein C uitgeeft bestaat tien jaar, en dat was natuurlijk reden voor een officieel viermoment.
Mirjam de Heer (l) en Julie d'Hondt (r)
Mirjam de Heer (l) en Julie d'Hondt (r) | Foto Kevin Kwee

Op het kantoor van Kunst Centraal in Bunnik zijn de medewerkers verzameld in de centrale ruimte om te zien hoe Julie d’Hondt het jubileumnummer krijgt overhandigd. Volgens Mirjam de Heer is het tienjarig bestaan van een blad als Prikkels reden voor feestje, omdat we creativiteit moeten stimuleren. Waarom? “Kijk maar naar de uitvinding van het wiel, duizenden jaren geleden. Het moment dat een creatief genie besloot twee ronde schijven aan een as te bevestigen, heeft de wereld veranderd. Aan die creativiteit wil Prikkels bijdragen, inmiddels al tien jaar lang.”

“Ik zal hem helemaal doorspitten”, belooft Julie d’Hondt. Bij Kunst Centraal is bekend dat zij cultuur en onderwijs een warm hart toedraagt, vandaar dat ze graag naar het gebouw van Kunst Centraal wilde komen, gevestigd in ‘haar’ gemeente. “Vanuit het centraal gelegen Bunnik verspreiden wij cultuur over de hele provincie”, zegt ze in haar dankwoord met een knipoog. “Ik zie de volgende tien jaar het werk van Kunst Centraal positief tegemoet.”

Medewerkers van Kunst Centraal tijdens de overhandiging van het jubileumnummer van Prikkels
Medewerkers van Kunst Centraal tijdens de overhandiging van het jubileumnummer van Prikkels. | Foto Kevin Kwee

In 2013 begon het Noord-Hollandse Plein C met een magazine Prikkels – ‘voor cultuur op school’. De Utrechtse zusterorganisatie Kunst Centraal sloot daar later bij aan. Het blad verschijnt drie keer per jaar, en er staat steeds één actueel thema centraal. Lesideeën, achtergronden, nieuws en praktijkverhalen wisselen elkaar af. Het blad wordt gratis verspreid onder basisscholen.

Het eerste nummer van januari 2024 is een speciaal jubileumnummer, waarin relevante artikelen van de afgelopen tien jaar zijn verzameld. Voor deze keer krijgen ook scholen in het voortgezet onderwijs een exemplaar.

Prikkels

Drie keer per jaar maken wij met Plein C het tijdschrift Prikkels. Daarmee helpen wij basisscholen om in alle drukte cultuureducatie op de agenda te houden. We kiezen steeds voor een actueel thema en koppelen daar informatieve, inspirerende artikelen én praktische tips en lessen aan.

Lees Prikkels