Primair onderwijs
Kinderboekenfeest 2024
Lekker eigenwijs!
Kunst Centraal trapt traditioneel het schooljaar af met het Kinderboekenfeest. Want vanaf 2 oktober barst de landelijke Kinderboekenweek weer los! Leerkrachten van basisscholen dompelden zich op de Camminghaschool in Bunnik onder in het thema ‘Lekker eigenwijs’. Iedereen ging met frisse ideeën naar huis om de Kinderboekenweek op hun school tot een groot succes te maken.
Een sprankelende act, het kinderboekenweeklied, inspirerende workshops en een boekenpakket; dat waren de ingrediënten van twee succesvolle bijeenkomsten die drukbezocht werden. Scholen uit de hele provincie Utrecht waren in groten getale aanwezig.
Openingsact: ‘Wizzkid’
Hinke Breimer, projectleider bij Kunst Centraal, opent de bijeenkomsten, waarna theatermakers Cripta Scheepers en Juan Wells het podium pakken voor hun openingsact ‘Wizzkid’. In de act komt Sem, die dag en nacht zit te gamen, tijdens een droom terecht in een computerspel. Hij wordt uitgedaagd om het spel uit te spelen. Dat hij soms eigenwijs is en niet altijd de tips opvolgt die hij krijgt, pakt uiteindelijk goed uit. De positieve, eigenwijze ‘wizzkid’ weet uiteindelijk weer thuis te komen.
Kinderboekenweeklied
Muzikant Jeroen Schipper neemt het publiek al klappend en stampend mee in het ritme ‘Lekker eigenwijs’, het nieuwe Kinderboekenweeklied van 123Zing. Om vervolgens het vrolijke lied met de hele zaal te zingen. De sfeer zit er al snel goed in!
Creatieve workshops
Vervolgens splitst de groep op, iedere deelnemer volgt twee workshops met ideeën voor een creatieve verwerking van het thema in hun lessen:
- Leesplezier -> door Müzeyyen Çolak-Uysal van Bibliotheek Utrecht
- Muziek -> door muzikant Jeroen Schipper
- Filmeducatie -> door Lukas van der Starre en Jurjen Dijkstra van Filmhub Midden
- Theater -> door Cripta Scheepers en Juan Wells
Workshop Leesplezier
Müzeyyen Çolak-Uysal, mediaconsulent bij de Bibliotheek Utrecht, geeft tijdens haar workshop tips over hoe je kinderen aan het lezen krijgt en hoe ze hier plezier aan kunnen beleven. Dit zet ze kracht bij door quotes van schrijver Aidan Chambers: “Een kind dat niet leest, heeft het juiste boek nog niet gevonden” en “je weet pas wat je van een boek vindt, als je erover hebt gepraat.” Ze neemt boeken uit het boekenpakket door, vertelt dat het belangrijk is dat kinderen de tijd krijgen om te lezen (liefst 30 minuten per dag), dat rust tijdens het lezen op school essentieel is, dat de leerkracht een voorbeeldrol heeft en tijdens leesmomenten zelf ook een boek pakt, en dat een luisterboek een prima alternatief is voor kinderen die snel afgeleid zijn.
Workshop Muziek
De sfeer bij de muziekworkshops van Jeroen Schipper zit er goed in. Want het thema ‘Lekker eigenwijs’, of op ‘eigen wijze’, past bij uitstek goed bij muziek. Iedereen klapt enthousiast mee op een door Jeroen ingezet ritme. En dan mag iedereen lekker tegendraads een eigen klapritme bedenken. Nadoen is niet zo moeilijk, maar er je eigen draai aan geven, blijkt soms nog best lastig. Jeroen laat ook het liedje Welles Nietes horen. Een liedje over tegenstellingen dat hij al jaren geleden heeft geschreven, maar nu ineens heel erg toepasselijk is bij het thema van de Kinderboekenweek. Het laat zien dat het brein van nature heel muzikaal is. Dat muziek, tekst en de vorm je gelijk meenemen, waardoor je direct weet wat je moet zingen. Als afsluiter moeten de deelnemers allerlei bewegingen bedenken bij de tekst van het liedje ‘Eigenwijs geitje Gijs(je)’. Een workshop boordevol leuke tips om mee aan de slag te gaan in de klas.
Workshop Theater
Dat er tijdens de theaterworkshop van Cripta Scheepers en Juan Wells veel wordt gelachen is duidelijk; het is door de hele school te horen! De deelnemers improviseren enthousiast en worden uitgedaagd om een bijzonder karakter uit te beelden door drie lichamelijke kenmerken in te zetten. Ze geven geluiden aan elkaar door, die stapsgewijs iets groter worden, wat al voor hilariteit zorgt. Daarna is het tijd voor het instapspel. Twee leerkrachten starten met het improviseren van het spelen van de act ‘Wizzkid’, die ze net gezien hebben. Bij het horen van een handklap neemt een andere leerkracht een van beide rollen over. Hieruit blijkt dat je de act al improviserend tot leven kunt brengen, zonder de tekst uit je hoofd te moeten leren, en je kunt er zo ook een eigen draai aan geven. Ten slotte leert iedereen het dansje dat hoort bij de act.
Workshop Film
Lukas van der Starre en Jurjen Dijkstra van Filmhub Midden gaan lekker praktisch aan de slag: ze leren de deelnemers met iMovie of Capcut een strak gemonteerd filmpje te maken. Ze krijgen tips over het opnemen van verschillende shots, het gebruik van een voice-over, het toevoegen van een speciaal (visueel) effect en een muziekje. Hiermee krijgen ze alle tips en tricks om met de kinderen in de klas aan de slag te gaan met het maken van een ‘Boekenbabbel’. Een ‘Boekenbabbel’ is een filmpje dat kinderen zelf kunnen maken over een boek dat ze gelezen hebben. En dat ze extra leuk kunnen maken door bijvoorbeeld een stukje uit het boek na te spelen, een stukje voor te lezen, scènes uit de boekverfilming te laten zien of een leuk speciaal effect erin te zetten.
De leerkrachten vertrekken met een hoofd vol praktische tips voor de bevordering van leesplezier. Het was een succes, volgend jaar weer!
Er staan het komende jaar nog meer inspirerende en trainingen op het programma. Check onze agenda!