Nieuws
december 17
2021

Doordenkers gezocht!

Nederland, en dus ook de provincie Utrecht, krijgt steeds vaker te maken met de gevolgen van klimaatverandering. In dit project voor groep 7-8 gaan de leerlingen aan de slag met een klimaatvraagstuk uit de gemeente waar ze wonen. 

Klimaatprobleem uit de Stichtse Vecht

In de gemeente Stichtse Vecht gingen consulenten van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht in gesprek met Valesca van den Bergh, beleidsmedewerker monumenten, cultuurhistorie en duurzaamheid.

Valesca van den Bergh: “‘Doordenkers gezocht’ vind ik een mooi initiatief. Kinderen krijgen meer inzicht in de omvang van de opgave waar we voor staan en ze worden uitgedaagd om met creatieve ideeën te komen om duurzame energie op te wekken.”

Denken als een kunstenaar

Om deze en andere klimaatproblemen op te lossen zijn creatieve denkers nodig. In dit project helpt kunstenaar Pavèl van Houten de leerlingen om de doordenker in zichzelf te ontdekken. Ze laten zich inspireren door uitvinders, doen artistiek onderzoek op locatie en bedenken de meest wilde ideeën. Want veel dingen die wij nu gebruiken, zoals het internet en mobiele telefoons, zijn voortgekomen uit wilde ideeën.

Ideeën naar de gemeente

Alle ideeën van de kinderen uit de groepen 7 en 8 uit Stichtse Vecht – Maarssen worden verzameld en naar de gemeente gebracht. “De ideeën kunnen we gebruiken om onze eigen blik te verruimen en wellicht onze grenzen te verleggen. De jeugd heeft de toekomst. Hier moeten we onze oren bij te luisteren leggen, want het gaat om de wereld waar uitgesproken zij mee verder moeten”, aldus Valesca van den Bergh.

Meer info

Doordenkers gezocht is ontwikkeld in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht en Pavèl van Houten. Het project wordt mogelijk gemaakt door het KF Heinfonds. Doordenkers gezocht is onderdeel van het Cultuurprogramma en vindt dit schooljaar plaats in de gemeenten Bunnik en de Stichtse Vecht.

Meer info: Hinke Breimer, projectleider, hinke.breimer@kunstcentraal.nl

 

Bekijk het lesmateriaal van Doordenkers gezocht!
Lesmateriaal