Rondje om de kerk

Bezoek aan de kerk

45 minuten

  • Lesdoelen

    De leerlingen maken kennis met de kerk als landmark en een kerk in Bunschoten. Ze leren:

    • Dat kerktorens op elkaar lijken maar toch verschillend zijn
    • Observeren en vergelijken
  • Voorbereiding en benodigdheden
    • Bekijk je rooster (op de website van Kunst Centraal) om te zien wanneer je de kerk bezoekt en hoe laat en waar je verwacht wordt.
    • Regel indien nodig een paar hulpouders voor het kerkbezoek, en zorg dat ze weten wat er van hen wordt verwacht door hen de brief aan de begeleiders te geven.
    • Lees de uitnodigingsbrief hardop en bereid de leerlingen voor op het bezoek aan de kerk.
    Benodigdheden
    Smartphones om onderweg foto’s te kunnen maken.
  • Uitnodiging van Frederik

    Beste klas,

    Hartelijk bedankt voor jullie antwoord op mijn brief. Ik ben zo blij dat ik nu weet in welke plaats mijn voorvader Frederik geleefd heeft. Ik ben er onmiddellijk naartoe gegaan om te kijken wat ik verder over hem te weten kon komen. Ik ben gaan kijken op het plein en gaan vragen aan mensen op straat. Maar daar werd ik niets wijzer van. Uiteindelijk ben ik naar de historische kring gegaan. Dat zijn mensen die alles willen weten van de geschiedenis van jullie dorp. Ja, en die wisten me veel meer te vertellen over mijn voorvader Frederik.

    Weten jullie nog dat ik jullie een bladzijde stuurde uit een boekje? Dat was de enige bladzijde die ik had. Maar de mensen van de historische kring hadden de rest van het boekje. Daarin staat het hele verhaal van mijn voorvader. Een heel bijzonder verhaal. Ik kan dat niet zomaar in een brief zetten. Daarom vraag ik jullie om naar de kerk te komen. Want die kerk speelt een belangrijke rol in het verhaal van mijn voorvader. Ik beloof jullie dan dat ik het spannende verhaal van mijn voorvader daar zal vertellen.

    Nogmaals: ontzettend bedankt voor jullie hulp! 

    Frederik Kortenhorst
    f.kortenhorst@gmail.com

  • Over de Sint Catharinakerk
    St. Catharinakerk aan de Dorpsstraat te Bunschoten

    De Sint Catharinakerk

    Deze kerk is het oudste gebouw in Bunschoten-Spakenburg en is gebouwd tussen 1475 en 1500. Deze kerk verving een kerkje dat is verwoest in 1428. De kerk is gebouwd als kruiskerk, met een dwarsschip en een koor. Aan het eind van de 18e eeuw was de kerk in verval geraakt, maar er was geen geld om hem te herstellen. Daarom besloot men in 1780 om het koor (het oudste en meest vervallen gedeelte) en het dwarsschip te slopen. De stenen werden verkocht. Voor het geld dat daarmee verdiend werd, kon de kerk gerestaureerd worden. De kerkzaal is sindsdien een rechthoekige ruimte.

    Katholiek en protestant

    De kerk is gebouwd als katholieke kerk en is na de Reformatie protestants geworden. Dat gebeurde in Bunschoten pas rond 1600. Toen zijn alle heiligenbeelden, altaren en waarschijnlijk ook muurschilderingen uit de kerk verwijderd. Daarvoor in de plaats kwamen een preekstoel, doophek en herenbanken. In de kerk is ook een speciale waterschapsbank voor de hoge heren van het waterschap: de dijkgraaf en de heemraden.

    Toren en grafstenen

    De kerktoren is 38 meter hoog en is iets later gebouwd dan de kerk: in de 16e eeuw. De toren en de klokken zijn sinds 1812 eigendom van de gemeente Bunschoten. De toren was een belangrijke uitkijkpost in tijden van oorlog en gevaar. In de kerk bevinden zich nog grafstenen uit de periode 1621-1808. Later werd bepaald dat mensen niet meer in de kerk begraven mochten worden. Bij de kerk is toen een begraafplaats aangelegd. In 1963 is die geruimd en is er een parkeerplaats aangelegd.

    Dorpsstraat

    De kerk staat op het hoogste punt van de Dorpsstraat. Langs deze straat stonden vroeger aan beide kanten boerderijen. Ten noorden van de kerk lag lange tijd de haven: de Kolk. Die is gedempt in 1932. Daarna kon de Dorpsstraat rechtdoor getrokken worden richting Spakenburg.

    Sint Catharina

    De kerk is gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië. Zij kwam uit een voorname familie. Ze weigerde te trouwen met Maximinus Daia, de gouverneur van Egypte en Syrië, omdat ze zich helemaal aan Christus wilde wijden. Hij stuurde veertig heidense filosofen op haar af om haar te bekeren. In plaats daarvan bekeerde zij hén. Vervolgens werd ze eerst gemarteld op een rad met scherpe punten en daarna onthoofd. Volgens de legende gutste er melk uit haar doorgehakte nek, waardoor de stad bevrijd werd van de pest. St. Catharina wordt meestal afgebeeld als een jonge vrouw in een vorstelijk gewaad; haar voorwerpen als het rad, de palmtak, het zwaard en de ring van het mystieke huwelijk met Christus. Ze wordt aangeroepen door zogende vrouwen, schipbreukelingen en tegen migraine. De naamdag van St. Catharina is op 25 november. Volgens de legende is dat de dag waarop ze in het jaar 307 aan haar einde kwam.

Foto’s maken

Maak onderweg naar de kerk een serie foto’s:

  1. Maak de eerste foto bij de school. Fotografeer in de richting waar de kerk staat. Het is niet erg als je hem nog niet kunt zien.
  2. Maak een eindje verder weer een foto.
  3. Ga zo door tot je bij de kerk bent. De kerk staat dus in elk geval op de laatste foto! Maar misschien zie je hem al eerder…

Bij de kerk wacht Frederik je op. Binnen vertelt hij het verhaal over zijn voorvader.

Nagesprek

  1. Hoe vond je het om in de kerk te zijn?
  2. Was je hier al eens eerder geweest?
  3. Welke nieuwe dingen heb je gezien en gehoord?
  4. Wat vond je bijzonder in het verhaal?
  5. Onderweg heb je foto’s gemaakt. Wanneer kwam de kerk in beeld?
  6. Wat kwam je onderweg tegen waardoor je de kerk niet (goed) kon zien?