Oorlogsgeheimen

Informatie

  • Thema's

    De muziektheatervoorstelling Oorlogsgeheimen is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens en heeft als thema de Tweede Wereldoorlog.
    De voorstelling is in het bijzonder bedoeld voor kinderen uit de bovenbouw. Aan de orde komen:

    • Wat is oorlog?
    • Omgaan met oorlog
    • Omgaan met geheimen
    • Wat is het belang van vriendschap?
  • Opzet

    Het project bestaat uit drie onderdelen:

    1. Opdrachten ter voorbereiding op de voorstelling
    2. Het bekijken van een registratie van de voorstelling
    3. Verwerkingsopdrachten voor na de voorstelling

    Maak uit de opdrachten een eigen keuze, je hoeft ze niet allemaal te doen. Voer echter op z’n minst de eerste opdracht uit, van zowel de voorbereidings- als de verwerkingsopdrachten.

     

  • Waarom deze voorstelling?

    Het verhaal van Oorlogsgeheimen is het meer dan waard om in theaters of op scholen verteld te worden. Niet alleen omdat het over misschien wel de belangrijkste en meest beladen periode uit de Nederlandse en wereldgeschiedenis gaat, maar vooral omdat de problemen en emoties zo universeel en van alle tijden zijn.

Jullie bekijken op school een registratie van de voorstelling.

  • Inhoud van de voorstelling

    De voorstelling Oorlogsgeheimen is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens en heeft als thema de Tweede Wereldoorlog.

    Korte inhoud van de voorstelling

    In de voorstelling is het 1955. We zien Tuur in zijn eerste baan als leraar op een lagere school. Het is tien jaar na de Tweede Wereldoorlog. Tuur is net getrouwd en zijn vrouw is zwanger. Hij worstelt met zijn oorlogsverleden, terwijl hij zijn les over de Tweede Wereldoorlog aan het voorbereiden is. Hij kan de gebeurtenissen niet vergeten en heeft er geen vrede mee. Was het zijn schuld dat zijn vriendinnetje Maartje werd opgepakt?

    In gedachte herbeleeft Tuur de oorlog samen met Maartje: het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend, maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft.

    In de theaterbewerking van Oorlogsgeheimen haalt Tuur herinneringen op aan de oorlog, waardoor Maartje in zijn gedachten weer tot leven komt. In zijn hoofd spelen de gebeurtenissen zich opnieuw af, maar nu gaat hij de confrontatie aan met Maartje, die zich het avontuur soms anders herinnert dan Tuur. Dit geeft interessante theatrale spanningen, waardoor het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog een heldere plek krijgt. Het leven ging gewoon door, met op de achtergrond de oorlogsdreiging.