Fungus

4 lessen

Groep 5-6

Maak je eigen raamkunstwerk!

Een fungus is een kunstwerk en een spel in één bedacht door Studio Moniker. Iedereen kan een fungus maken overal en met van alles. Je hoeft er geen kunstenaar voor te zijn, maar je moet wel samenwerken. Je gebruikt voor het ontwerpen regels, waar iedereen in de groep zich aan houdt. Daardoor ontstaan patronen. Deze manier van ontwerpen noem je Conditional Design. Het systeem is simpel, het proces uitdagend en het resultaat altijd verrassend.

 • Over Studio Moniker

  Moniker is een interactief ontwerpbureau van Luna Maurer en Roel Wouters, gevestigd in Amsterdam. Bij Moniker verkennen ze eigenschappen van technologie, hoe mensen technologie gebruiken en hoe technologie het dagelijks leven van mensen beïnvloedt. Vaak wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de ontwikkeling van hun projecten en kunstwerken.

 • Gastdocenten Gonneke Prak, Nina Schouten

  Gonneke Prak

  Gonneke maakt kunstwerken van allerlei materialen. Materialen die anders in de prullenbak gegooid worden, maar ook met ‘kunstenaarsmaterialen’ zoals gips en klei. Ze werkt ook graag met Lego, soms ook gecombineerd met andere materialen.

  Door het jaar heen geeft ze creatieve workshops en kunstlessen of werkt ze samen met anderen aan kunstwerken. Gonneke: Mensen die vinden dat ze niet creatief zijn of het lastig vinden om te maken daag ik graag uit om mee te werken!

  Gonneke ontwikkelt workshopboxen om thuis creatief aan de slag te gaan en ze brengt ieder jaar de Durf te tekenen kalender uit. Hierin vind je iedere week een leuke tekenopdracht.

  Bekijk hier haar website.

  Nina Schouten

 • Praktische informatie
  • Les 2 en 4: Voor elk groepje van 4 leerlingen heb je per tekenopdracht 1-3 vellen A3 (of groter) papier nodig en een rode, blauwe, zwarte en groene stift.
  • Optionele opdracht in les 2: Hiervoor heb je een smartphone nodig.
  • Les 3 (gastles): Maak voorafgaand de ramen schoon en vrij en de vensterbanken zoveel mogelijk vrij.
 • Thema's in het project

  Dit project sluit aan bij het thema communicatie en heeft samenhang met de leergebieden rekenen, taal en burgerschap.

 • 21-eeuwsevaardigheden

  Samenwerken