Erfgoed doen!? Ja, gewoon doen, want op deze website staan tal van inspirerende lesvoorbeelden om op actieve wijze aan de slag te gaan met het erfgoed uit je eigen omgeving. Je kunt op onderzoek uitgaan of het erfgoed in de klas te halen.
Het verhaal achter een voorwerp, gebouw of landschap leert kinderen begrijpen waar we vandaan komen. Ze ontdekken waarom hun omgeving eruit ziet zoals het nu is. Maar vooral ook leren ze dat erfgoed gaat over maken, bewaren, betekenis geven en doorgeven. Erfgoed zegt daarmee ook iets over onszelf: over hoe wij omgaan met de sporen uit het verleden, hoe we die in het nu waarderen en daaraan betekenis geven, met een blik op de toekomst. En leerlingen zijn zelf ook erfgoedmakers, omdat zij ook betekenis mogen geven aan plekken, voorwerpen en tradities waar ze waarde aan hechten.
Erfgoededucatie zorgt voor een rijke leeromgeving en draagt bij naast kennis ook bij aan tal van vaardigheden en attituden. En het is vakverbindend. Denk aan taal, burgerschap, kunst en cultuur, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en techniek.