Doordenkers gezocht

Onderzoek als een kunstenaar

 • Extra informatie voor de leerkracht

  Let op: de locaties voor Breukelen en Loenen verschillen.

  Ben je een school uit Breukelen? Kies dan voor de locatie in Breukelen.

  Ben je een school uit Loenen? Kies dan voor de locatie in Loenen.

 • Lesdoel
  • Leerlingen doen artistiek onderzoek op locatie.
 • Gastdocent: Marcel Bleekendaal

  Marcel Bleekendaal

  Marcel Blekendaal heeft in 2003 de polderwachter geïntroduceerd. Een boswachter zonder bos, maar met weilanden. De polderwachter maakt wandelingen in de polder, op klompen, met een polsstok. Als ‘beeldend kunstenaar’ werkt hij aan de verbeelding van de polder. Niet met objecten, niet met schilderijen, maar met mooie, spannende verhalen en af en toe een indrukwekkende gebeurtenis.

  Ook is hij bezig met wat hij noemt zijn waterverhaal, een verhaal over het veranderend landschap en stijging van het water.

  Lees meer over de polderwachter.

 • Locatie Loenen

  Gastdocent Marcel ontvangt jullie bij:

  Beelaerts Historisch Groen
  Bergseweg 18, 3633 AK Vreeland

   

  Beelaerts Historisch Groen (Loenen)

  Beelaerts Historisch Groen is een bijzondere plek en expert op het gebied van groen erfgoed. Eigenaar Kees Beelaerts heeft na jarenlange ervaring in het groen en het bewonen van buitenplaats Vreedenhorst veel kennis te delen over het onderhouden van buitenplaatsen, landerijen en kastelen.

  Naast het leveren van advies over groen erfgoed geeft Beelaerts Historisch Groen ook les aan professionals en vrijwilligers in specialistisch snoeiwerk van bijvoorbeeld leifruit. Daarnaast kunnen vrijwilligers, hoveniers en tuinbazen worden begeleid op vaktechnisch niveau. De historische kennis wordt toegepast en overgedragen.

  Bekijk hier de website.

   

 • Locatie Breukelen

  Gastdocent Marcel ontvangt jullie bij:

  Park Boom en Bosch
  Markt 1, 3621 AB Breukelen

  Park Boom en Bosch (Breukelen)

  Boom en Bosch is een locatie vol historie in Breukelen. In 1675 werd het huis gebouwd op het landgoed en wisselde in de loop der tijd vaak van eigenaar.  Momenteel is het huis de locatie van Stichting Park Podium Boom en Bosch. In 1928 besloot de Gemeenteraad op voorspraak van het bestuur van de muziekvereniging Breukelen tot de bouw van de muziektent. Tot aan de tweede wereldoorlog speelde de vereniging regelmatig en met veel succes in de muziektent. Daarna is het lang stil geweest en er is zelfs sprake van geweest het monument maar te slopen. Gelukkig is dat nooit gebeurd!

  In 1994 hebben een aantal enthousiaste inwoners van Breukelen het initiatief genomen om de muziektent weer in ere te herstellen. Het landgoed eromheen is prachtig aangelegd en is voor iedereen toegankelijk.

  Kijk hier voor meer info

 • Voorbereiding + benodigheden
  • Maak vooraf groepjes (zie voorbereiding in les 1)
  • Trek geschikte kleren aan. Dit is een buitenles.
  • Op het eind van de les krijg je van Marcel een envelop met werkbladen voor les 3 en 4.

Onderzoek als een kunstenaar

Deze les gaan jullie eropuit om onderzoek te doen op locatie.

Buitenles-docent Marcel zal jullie bij de locatie ontvangen. Hij heeft een toolkit bij zich voor het artistiek onderzoek.

Jullie gaan in groepjes aan de slag met kaarten maken, fotograferen, jureren, interviewen of verzamelen. Bedenk alvast wat jij zou willen doen. Al het verzamelde materiaal nemen jullie mee naar school. In les 3 gaan jullie met dit materiaal en hulp van Pavèl verder met het bedenken van wilde ideeën.