Landschap Erfgoed Utrect

Doordenkers gezocht

4 lessen

Groep 7-8

Ben jij een echte doordenker? Onderzoek als een kunstenaar een klimaatvraagstuk van jouw gemeente.

 • Projectdoelen
  • Leerlingen doen artistiek onderzoek op locatie.
  • Leerlingen bedenken wilde ideeën voor een klimaatprobleem van hun eigen gemeente.
 • Thema's en leergebieden

  Burgerschap, Mens & Maatschappij

 • 21e eeuwse vaardigheden

  Creatief denken, probleem oplossen

Nederland, en dus ook de provincie Utrecht, krijgt steeds vaker te maken met de gevolgen van klimaatveranderingen. Denk aan extremere weersomstandigheden, zoals wateroverlast of hittestress. Flinke plensbuien zetten kelders blank of zorgen voor akkers die te nat zijn. En langdurige droogte en hitte zorgen voor natuurbranden en inklinkend land.

Om klimaatproblemen op te lossen hebben we creatieve denkers nodig. Kunstenaar Pavèl van Houten helpt je om de doordenker in jezelf te ontdekken. Laat je inspireren door uitvinders, doe onderzoek op locatie en bedenk de meest wilde ideeën. In ieder kind schuilt een wereldvernieuwer.

 • Locatie: Beelaerts Historisch Groen (Loenen)

  Beelaerts Historisch Groen (Loenen)

  Beelaerts Historisch Groen is een bijzondere plek en expert op het gebied van groen erfgoed. Eigenaar Kees Beelaerts heeft na jarenlange ervaring in het groen en het bewonen van buitenplaats Vreedenhorst veel kennis te delen over het onderhouden van buitenplaatsen, landerijen en kastelen.

  Naast het leveren van advies over groen erfgoed geeft Beelaerts Historisch Groen ook les aan professionals en vrijwilligers in specialistisch snoeiwerk van bijvoorbeeld leifruit. Daarnaast kunnen vrijwilligers, hoveniers en tuinbazen worden begeleid op vaktechnisch niveau. De historische kennis wordt toegepast en overgedragen.

  Bekijk hier de website.

   

   

   

 • Locatie: Park Boom en Bosch (Breukelen)

  Park Boom en Bosch (Breukelen)

  Boom en Bosch is een locatie vol historie in Breukelen. In 1675 werd het huis gebouwd en wisselde in de loop der tijd vaak van eigenaar.  Momenteel is het huis de locatie van Stichting Park Podium Boom en Bosch. In 1928 besloot de Gemeenteraad op voorspraak van het bestuur van de muziekvereniging Breukelen tot de bouw van de muziektent. Tot aan de tweede wereldoorlog speelde de vereniging regelmatig en met veel succes in de muziektent. Daarna is het lang stil geweest en er is zelfs sprake van geweest het monument maar te slopen. Gelukkig is dat nooit gebeurd!

  In 1994 hebben een aantal enthousiaste inwoners van Breukelen het initiatief genomen om de muziektent weer in ere te herstellen. Het landgoed eromheen is prachtig aangelegd en is voor iedereen toegankelijk.

  Kijk hier voor meer info

 • Gastdocent: Marcel Bleekendaal

  Marcel Bleekendaal

  Marcel Blekendaal heeft in 2003 de polderwachter geïntroduceerd. Een boswachter zonder bos, maar met weilanden. De polderwachter maakt wandelingen in de polder, op klompen, met een polsstok. Als ‘beeldend kunstenaar’ werkt hij aan de verbeelding van de polder. Niet met objecten, niet met schilderijen, maar met mooie, spannende verhalen en af en toe een indrukwekkende gebeurtenis.

  Ook is hij bezig met wat hij noemt zijn waterverhaal, een verhaal over het veranderend landschap en stijging van het water.

  Lees meer over de polderwachter.

 • Ontwikkelpartner: kunstenaar Pavèl van Houten

  Pavèl van Houten

  Kinderen hebben een natuurlijke manier van onderzoek doen en kunnen, zoals we allemaal weten, de beste vragen stellen. Voor hen is de wereld nog een speelveld waar niet alles vastligt, ze zien mogelijkheden waar wij volwassenen dat soms niet meer kunnen.

  Zo heb ik dit ervaren in verschillende projecten waaraan zowel volwassenen als kinderen werkten; volwassenen handelen vanuit wat zij kennen (het zit zo en zo), kinderen handelen vanuit verwondering (wat zou dit kunnen zijn?). Daarom leidt in mijn projecten, zoals de Waardeloze Winkel, Het Schone Waterexperiment, of mijn bladerentelproject in Artis, de blik van het kind vaak tot interessantere handelingen of conclusies dan die van volwassenen. Je zou deze vergelijking door kunnen trekken naar het artistiek proces, waarbij de kunstenaar ook die open (kinderlijke) blik probeert te houden en door nieuwe methodes te ontwikkelen ook poogt tot nieuwe inzichten te komen.

  Bekijk hier de website van kunstenaar Pavèl van Houten.

 • Colofon

  Het lesmateriaal op deze website is eigendom van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht en partners. Het maakt onderdeel uit van het Kunst- en Cultuurmenu en mag gebruikt worden door alle deelnemende scholen. Het is partijen niet toegestaan dit lesmateriaal te kopiëren, verspreiden en/of te gebruiken voor andere doeleinden. Bij interesse in overname van het lesmateriaal kunt u contact opnemen met Kunst Centraal.

 • Fondsen

  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: