Creatief met Taal

Literatuur en Taal

In de klas

De schoolschrijvermaand

Met de maandprogramma’s van De Schoolschrijver komen lezen en schrijven tot leven. Zet de interactieve lessen met de leukste kinderboekenschrijvers in om van alle kinderen leesmonsters en mini-schrijvers te maken.Er zijn verschillende maandprogramma’s om uit te kiezen.

 

Dichtwedstrijd

Schrijf een gedicht over wat jij leuk, spannend, mooi of grappig vindt. Het mag rijmen, maar dat hoeft zeker niet. Je kunt dichten over jezelf, gebeurtenissen, dromen, verzinsels, mensen, dieren, gevoelens… Alles mag, als het gedicht maar door jou is verzonnen en geschreven.

Poëzieweek

 

Van 27 januari 2022 tot en met 2 februari is het de week van de poëzie. Een mooie gelegenheid om met de hele school aan de slag met poëzie. Op de website van de organisatoren vind je allerlei gratis lessuggesties en tips hoe je je school in die week om kunt toveren tot een poëzieparadijs.

Bekijk website

Literatuur & Leesplezier

Cubiss biedt in haar webshop allemaal kant en klare lespakketten aan voor scholen op het gebied van literatuur en leesplezier. Je kunt bijvoorbeeld leerlingen uit groep 3-5 stapsgewijs hun eigen prentenboek laten maken.

 • Voor: Groep 1-8
 • Meer info: Cubiss

Hee daar mijn twee voeten

Leesplan heeft op haar website leuke lessuggesties staan bij een heleboel kinderboeken, bijvoorbeeld bij het boek ‘Hee daar mijn twee voeten’ van Joke van Leeuwen. Naar aanleiding van het boek gaan de leerlingen schrijven, voeten schilderen, een collage maken en nog veel meer.

 • Voor: Groep 6-8
 • Kosten: gratis
 • Meer info: Leesplan

Kinderdichter

Als Kinderdichter schrijf je over alles wat je thuis, op school en in de stad of het dorp beleeft. Een Kinderdichter is 10–12 jaar en wordt voor één jaar benoemd door een deskundige jury. Je krijgt begeleiding van echte dichter van het Poëziepaleis. Wil jij de baan? Solliciteren maar!

Bekijk website

Boeken en methodes

Workshops voor leerkrachten

 • Cursus Creatief Schrijven in de klas

  De cursus Creatief schrijven in de klas is ontwikkeld door Stichting De Schoolschrijver en Mariet Lems (‘Weten waar de woorden zijn’), in opdracht van Stichting Lezen. De cursus leidt leerkrachten en leesconsulenten op tot specialist creatief schrijven primair onderwijs.

   

  • Tijd: 4 middagen van 2,5 uur
  • Meer info: Leesplan