Creatief met Taal

Bronnen over Taal

Tips voor in de klas

Plint op school

De Plintposters sieren veel klaslokalen in Nederland en Vlaanderen. Hoor bij die helft en hang een poëzieposter van Plint op in de klas. Alle posters zijn los te koop, maar met een abonnement is het voordeliger en heb je steeds iets nieuws aan de muur.

Meer info: Plint

De nationale voorleeswedstrijd

Leerlingen maken een affiche van een personage dat volgens hen de Empathie Award verdient. De affiches worden opgehangen en leerlingen stemmen op het personage waarin ze zich het beste kunnen verplaatsen. De wedstrijd is bedoeld voor groep 7 en 8.

Meer info: De Nationale Voorleeswedstrijd

Leesplezier

 

Kunst Centraal maakte samen met Plein C een Prikkels over leesplezier. Met praktische lesideeën, leuke interviews met kinderen en achtergrondinformatie voor leerkrachten. Je kunt hem online bekijken of bestellen bij Kunst Centraal. Stuur een mailtje naar: receptie@kunstcentraal.nl en wij zorgen voor de rest.

Bekijk tijdschrift

Tips voor leescoördinatoren

 • www.lezen.nl

  De stichting lezen verzorgt een website met tips en informatie over leesbevorderingsactiviteiten. Zo lees je er bijvoorbeeld over ‘Kunst van Lezen’. Dit door OCW geïnitieerde leesbevorderingsprogramma bestaat sinds 2008 en loopt tot en met 2024.

  Meer info: Stichting Lezen.

 • www.leesplan.nl

  Praktische website voor leescoördinatoren met een model om het schoolleesplan in te voeren, een overzicht van leesprojecten die je in kunt zetten en praktische tips bij boeken.

  Meer info: Leesplan

Lezen

 

Dit tijdschrift is gericht op professionals die leesbevordering in de praktijk vorm en inhoud geven. Het biedt voor verschillende leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus de kennis en de praktijkvoorbeelden om leesbevordering en literatuureducatie aantrekkelijker en effectiever te maken. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar en abonneren is gratis.

Bekijk website
 • De taalcanon

  Een kijkje in de keuken van de taalwetenschap. Overzicht van 50 belangrijke taalonderwerpen, ingedeeld naar taal gebruiken, taal leren, taal beschrijven, taal maken en taal en betekenis. De aanvullende website is enigszins verouderd.

   

  Meer info: Taalcanon

 • Werkvormenboek leesbevordering - Tanja de Jonge

  90 inspirerende werkvormen voor creatieve lessen. Handig naslagwerk, waarin leesbevorderaars van leerlingen in de leeftijd 9-15 jaar moeiteloos handvatten vinden om leesbevorderende lessen of activiteiten in te richten.

  Bestellen: Tanja de Jonge

 • De leesmonitor

  Onderzoeken naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie.

  Meer info: leesmonitor

 • De doorgaande leeslijn: de leesontwikkeling van 9 - 20 jaar

  In deze geactualiseeerde versie van de doorgaande leeslijn wordt samengevat hoe de leesontwikkeling van 0-20 jaar verloopt. Wat is er nodig om deze ontwikkeling te stimuleren en hoe kunnen we samen werken aan een wereld waarin alle kinderen en jongeren kunnen uitgroeien tot gemotiveerde en vaardige lezers.

  Lees: onderzoeksrapport