Stoppen met shoppen
SHOPPING
Tekst: Roos Hogervorst
We leven in een wereld van massaproductie, consumentisme en kapitalisme. Nederlandse kunstenaars reageren in hun werken met een kritische boodschap, of een slimme oplossing.
Plastic
Beeldend kunstenaar Carolien Adriaansche werkt voornamelijk met plastic afval. “Plastic is prachtig, ik maak er drijvende steden, wolken, kwallen en nieuwe diersoorten van. De vormenrijkdom, heldere kleuren en gevarieerde structuren van plastic zijn de inspiratie voor mijn kunst.”
Voedsel
De gefotografeerde stillevens van Rogier Alleblas vallen op door hun compositie en prachtig, Rembrandt-achtig licht. Pas als je beter kijkt, merk je dat er iets geks aan de hand is. Het moderne leven laat zich van zijn lelijkste kant zien.
Slippers
De een zijn afval is de ander zijn grondstof. Ocean Sole maakt kunst van de duizenden slippers die ieder jaar op het strand van Kenia aanspoelen. Het Nederlandse Nic & Mic verkoopt de kunst in Europa en is nauw betrokken bij het productieproces en het personeelsbeleid. “Ruim de wereld op, maak er wat moois van!”
Kleding
Het werk van Hendrickje Schimmel, beter bekend als Tenant of Culture, draait om het kledingstuk. Alles wat kapot is, zou je kunnen repareren, is het motto van de kunstenaar. Om stelling te nemen tegen de verspilling van de mode-industrie begint ze haar sculpturen met restmateriaal, vooral mode-afdankertjes.
Prikkels (Re)actie
Want wat jij doet of zegt heeft impact op anderen. Elke actie zorgt voor reacties. Hoe maak je je leerlingen bewust van dit proces? En hoe zet je cultuureducatie daarbij in?
Lees de hele Prikkels online