(Re)actie

Het meisje met de ballon

3 VRAGEN OVER

Tekst: Bert Hagenaars
Beeld: Edwin Zwakman

In 2018 werd dit schilderij van Banksy verkocht voor 1 miljoen pond. Meteen na de verkoop zette Banksy van een afstandje een mechaniek in werking dat zijn kunstwerk bijna helemaal in stroken scheurde.

Wie?

In Engeland woont een ‘kunstenaar’ die Banksy heet. Of nee, dat is niet waar. Hij nóémt zichzelf zo, maar hoe hij echt heet, weten we niet. Dat is een heel goed bewaard geheim. In 2016 hebben wetenschappers geprobeerd zijn echte naam te achterhalen, en zij dachten dat het wel eens Robin Gunningham zou kunnen zijn, een straatartiest uit de Engelse stad Bristol. Maar niemand heeft dat nog kunnen bevestigen.

Banksy schildert niet zo vaak op doek, maar vooral graffiti op muren en bruggen. Inmiddels is Banksy wereldberoemd, en zijn werk is heel populair. Dat komt omdat het vaak heel sprekende beelden zijn, vaak ook met humor. Een voorbeeld: op de Waterloo Bridge in Londen heeft Banksy een meisje geschilderd die een hartjesballon loslaat. Die lijkt zo over de brug te waaien. Ernaast staat de tekst ‘Er is altijd hoop’.

Wat?

Graffiti, het beschilderen van muren in de open lucht, bestaat al heel lang. Heel vroeger maakten mensen tekeningen van dieren op de muren van grotten. De graffiti van tegenwoordig wordt met spuitbussen op muren gespoten, en soms zijn het ware kunstwerken! Dat noemen we streetart. Dus in plaats van kunst te maken die in een museum past, gaat Banksy de straat op. Het lijkt erop dat hij wil dat zijn kunst niet in galeries of huizen komt te hangen, maar dat het voor iedereen zichtbaar is.

Hij lijkt het ook niet leuk te vinden dat er vaak zoveel geld voor kunst wordt betaald. Want toen zijn afbeelding van ‘Meisje met ballon’ in 2018 net voor ongeveer 1 miljoen pond verkocht was, zette Banksy van een afstandje een mechaniek in werking dat zijn kunstwerk bijna helemaal in stroken scheurde. Maar drie jaar later verkocht de eigenaar het half vernietigde werk weer, voor 25 miljoen pond! Misschien was dat niet helemaal Banksy’s bedoeling…

Prikkels (Re)actie

Want wat jij doet of zegt heeft impact op anderen. Elke actie zorgt voor reacties. Hoe maak je je leerlingen bewust van dit proces? En hoe zet je cultuureducatie daarbij in?

Lees de hele Prikkels online