Even niet

Even niet op school…maar thuis!

DOOR HUN OGEN

Zelf een cultuurles volgen via internet. Hoe bevalt dat kinderen? Wat is daar ‘anders’ aan? 6 kinderen deden een online les en vertellen over thuiscultuuronderwijs.

Tekst: Nienke Trap
Foto’s: ouders kinderen

Philine (12 jaar), Victoire (10 jaar) en Fauve (8 jaar)

Theaterles: www.instagram.com/buro_bis/ en www.ooadaklaslokaal.nl/kijk-terug/dans,-theater

Victoire: “Ik vond de theaterles heel leuk, die juf was heel enthousiast. Ze deed een rapper na. Ze ging net zo praten en gebaren erbij maken, het was heel grappig. Ik heb mijn vriendinnen nu al drie weken niet meer gezien. Die mis ik het meeste. En gym mis ik heel erg! Van al dat achter de computer zitten word je helemaal stijf. Nu kan ik ’s morgens wel lekker langer in bed blijven liggen, want thuis beginnen we om 9 uur met de les. Mijn moeder is onze juf en onze hond komt in ons klaslokaal. Dat ga ik straks missen als de school weer begint.”

Fauve: “Bij het OOADA klaslokaal zijn er allemaal verschillende lessen om uit te kiezen. Het dansen vond ik heel leuk om te doen. Van school mis ik mijn vriendinnen en handvaardigheid. Daar gingen we zelf knuffels maken. Ik mis ook de verrijkingsles van meester Fred. We gaan nu wel ’s morgens eerst naar het bos met onze hond. We doen dan met mama een soort sportchallenge doen. Dat vind ik heel leuk.“

Philline: ”Ik vond ook het OOADA klaslokaal en het danslokaal heel leuk. Ik vond het heel fijn dat je kon kiezen welke dansstijl je zelf leuk vindt. Wij hebben thuis ons eigen lokaal gemaakt in de garage. We doen online danslessen van onze eigen dansschool. We krijgen filmpjes waarmee we kunnen oefenen voor de eindvoorstelling. Ik mis elke dag wel duizend keer hoe mijn juf op school lesgeeft. Ik vind het wel heel gezellig dat ik nu de hele dag met mijn zusjes samen ben. Alles is veel relaxter, nu hebben we alle rust.”

Donovan (9 jaar)

Muziekles: www.leskwartier.nl/dashboard/kwartiertjes/groep-5-kwartiertjes/catcerto-kwartiertje/

“Dit is een hele verrassende les. Ik dacht dat het Duncan Lawrence was die piano speelde. Maar een kat! Dat had ik echt niet verwacht!
Als ik aan een liedje denk, dan vraag ik of ik dat op mijn moeders telefoon op mag zoeken. Mijn favoriete liedjes op dit moment zijn ‘Changes’ van DJ Mike Perry en ‘Bones’ van Galantis. De muziek die ik mooi vind is wel anders dan de muziek waar mijn vader en moeder naar luisteren.

Nu ik niet naar school kan door het Coronavirus heb ik veel meer zin om te tekenen dan als ik op school of tekenles ben. Soms begin ik met tekenen en dan zie ik in dat beginnetje iets, zoals een draak van Dragonmania Legends.

Handvaardigheid mis ik het meeste, want wij krijgen altijd hele coole en moeilijke opdrachten. Maar als je het gewoon doet en gelooft in jezelf dan wordt het uiteindelijk heel mooi, mooier dan je zelf had verwacht.”

Eefje (12 jaar) en Lieve (10 jaar)

Dansles: www.ooadaklaslokaal.nl/kijk-terug/dans,-theater&video=Dance-Challenge&vid=21

“Dit Corona dansje kende we nog niet. Voor ons was het best makkelijk, want we zitten op dansles. We zitten in dezelfde groep. Onze juf heeft ons wat filmpjes gestuurd, die we thuis kunnen oefenen. Als we tijd en zin hebben, dan gaan we dansen.”

Eefje: “Ik maak ook zelf Tiktokdansjes. We zijn er wel veel mee bezig. Wij doen ook veel hockey, we hebben buiten een parcours uitgezet. En elk weekend gaan we voetballen. Ik mis school wel, vooral kletsen met anderen. Maar het is wel heel chill dat ik nu zelf kan bepalen wanneer ik iets doe. Ik hoef het niet te doen op het moment dat de juf dat zegt. Ik zit nu wel veel meer op mijn telefoon. Ik doe spelletjes en chat met mijn vriendinnen.”

Lieve: “Ja ik ook, ik chat elke dag. We knutselen nu meer, we maken dingen, we gymmen en we wandelen. Soms weten we even niet wat we moeten doen. Dan ga ik naar mijn kamer om de Donald Duck te lezen, dat is altijd fijn om te doen. Als we weer naar school kunnen, mis ik dat we nu altijd naar buiten kunnen.”

Even niet…

Welke houvast biedt cultuur als alle zekerheden wegvallen? Als alles even niet is als normaal. Cultuur helpt om even los te komen van het dagelijkse ritme. Om gevoelens te uiten als je de woorden niet weet en om grip te krijgen in onzekere tijden.

Lees magazine online