Energie!

Pakhuis vol verhalen

DOOR HUN OGEN

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat Het Peperhuis, het enige overgebleven VOC-pand uit de 16e eeuw. Het is een pakhuis vol verhalen, over rijkdom, armoede, slavernij en handelaars. Groep 8 van de St. Aloysiusschool uit Schagen laat zich het verleden in blazen tijdens een educatief programma over de VOC en ontdekt haar missie voor de toekomst!

Tekst: Nienke Trap
Foto’s: Marieke Duijsters

Kevin (11 jaar)

“Met mijn groepje deed ik een opdracht over het leven op zee. We dekten de tafel voor een matroos en de kapitein van een schip. Het vlees was vaak bedorven, dus ze aten wormen en maden. De kans was groot dat je daar dood aan ging.

Het pakhuis is eigenlijk een soort escaperoom, waar je allemaal nieuwe dingen ontdekt.

Je wordt een oude tijd in geblazen. Het leven was toen heel anders. Mijn ouders hebben in Sri Lanka gewoond. De VOC kwam ook in Galle, een plaats in Sri Lanka.

Sommige mensen daar leven in armoede, net als de slaven toen. Ik zou ze graag willen helpen. In de zomervakantie ga ik daar misschien naar toe. Dan ga ik mijn opa en oma ontmoeten en mijn oom en tante. Vroeger werden mensen tot slaaf gemaakt. Dat mag nooit meer gebeuren.”

Energie

 

Of je nu een probleem oplost of iets moois maakt, je creativiteit gebruiken geeft een goed gevoel. Alsof er een lampje aangaat in je buik. Alsof je de wereld aan kunt. Maar hoe vind je als kind die kracht in jezelf? Hoe kom je bij je creativiteit? En hoe help je als leerkracht daarbij? Deze Prikkels borrelt en bruist van de ideeën, tips en kant en klare lessen. Daar krijg je energie van!

Lees magazine online