Pakhuis vol verhalen
DOOR HUN OGEN
In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat Het Peperhuis, het enige overgebleven VOC-pand uit de 16e eeuw. Het is een pakhuis vol verhalen, over rijkdom, armoede, slavernij en handelaars. Groep 8 van de St. Aloysiusschool uit Schagen laat zich het verleden in blazen tijdens een educatief programma over de VOC en ontdekt haar missie voor de toekomst!
Tekst: Nienke Trap
Foto’s: Marieke Duijsters
Kevin (11 jaar)
“Met mijn groepje deed ik een opdracht over het leven op zee. We dekten de tafel voor een matroos en de kapitein van een schip. Het vlees was vaak bedorven, dus ze aten wormen en maden. De kans was groot dat je daar dood aan ging. Het pakhuis is eigenlijk een soort escaperoom, waar je allemaal nieuwe dingen ontdekt.
Je wordt een oude tijd in geblazen. Het leven was toen heel anders. Mijn ouders hebben in Sri Lanka gewoond. De VOC kwam ook in Galle, een plaats in Sri Lanka. Sommige mensen daar leven in armoede, net als de slaven toen. Ik zou ze graag willen helpen. In de zomervakantie ga ik daar misschien naar toe. Dan ga ik mijn opa en oma ontmoeten en mijn oom en tante. Vroeger werden mensen tot slaaf gemaakt. Dat mag nooit meer gebeuren.”
Eline (11 jaar)
“Het gaat vandaag over wereldhandel. Juf had ons al verteld over de VOC. We hoorden verhalen over hoe de Nederlanders veel geld verdienden met handel in de 16e eeuw. Andere landen verdienden helemaal niets. We hebben hier vandaag een route gemaakt. Daar werden textiel en nootmuskaat en kaneel en andere specerijen langs vervoerd per schip. Vroeger sloten ze mensen op in het schip en als de mensen die reis overleefden, dan moesten ze werken als slaaf. Ik vond dat wel heftig. Waarom zou je dat doen, iedereen is toch hetzelfde?”
Liv (11 jaar)
“We bouwden een fort na en we moesten de Engelse schepen bombarderen met kogels. De Engelsen wilden ook kaneel halen in Batavia. Ook luisterden we naar een verhaal over een jongetje dat werd meegenomen door een blanke man. Hij werd weggehaald bij zijn moeder. Het is een heel gek idee dat ze dat gewoon deden. Ik vind dat echt niet kunnen! Het jongetje werd slaaf. Slaven moesten keihard werken. Ze aten alleen rijst en soms werden ze daar ziek van. Onderweg stopten de schepen om specerijen te verhandelen en mensen te verkopen op een slavenmarkt. Sommige Hollanders gingen al op elfjarige leeftijd meevaren en dan moesten ze vechten. Het was een heel zwaar leven.”
Energie
Of je nu een probleem oplost of iets moois maakt, je creativiteit gebruiken geeft een goed gevoel. Alsof er een lampje aangaat in je buik. Alsof je de wereld aan kunt. Maar hoe vind je als kind die kracht in jezelf? Hoe kom je bij je creativiteit? En hoe help je als leerkracht daarbij? Deze Prikkels borrelt en bruist van de ideeën, tips en kant en klare lessen. Daar krijg je energie van!
Lees magazine online