Energie!

Doordenkers gezocht

UITGELICHT

Een drijvende toren van zonnepanelen? Energie opwekkende prullenbakken? Of hondenschoenen met sensors erin! In het project ‘Doordenkers gezocht’ is geen idee te wild. Doel van het project is dat kinderen leren te denken als een kunstenaar.

Tekst: Marjolein Hovius

Toolkit

Het project begint in de klas met een toolkit met meetlinten, pincetten en ander materiaal dat je nodig hebt voor artistiek onderzoek. Online maken de leerlingen kennis met kunstenaar Pavèl van Houten. Hij leert de kinderen ‘doordenken’. Deze methode gebruikt Pavèl om oplossingen te bedenken voor ingewikkelde vraagstukken.

Klimaatprobleem

Centraal in het project staat een klimaatprobleem uit de eigen gemeente. De gemeente is betrokken bij het formuleren van dit probleem. Zo denken de kinderen in Stichtse Vecht na over manieren waarmee op een bepaalde plek in de gemeente duurzame energie kan worden opgewekt. Kan een plant of dier hier bijvoorbeeld energie opwekken voor de mens?

"Honden lopen veel, dus zij zouden erg veel energie op kunnen wekken. Als het werkt.”

Interview met een schaap

Om de vraag te onderzoeken gaan de leerlingen op locatiebezoek. Zij worden ingedeeld in groepjes. De karthografen brengen de plek in kaart. De fotografen leggen de plek vast. De verzamelaars gaan op zoek naar bijzondere spullen. De journalisten interviewen mensen, dingen of dieren. En de juryleden maken een top 3 maken voor de plek. Elk groepje ontwikkelt zo ideeën om het probleem op te lossen.

Blik verruimen

Uit alle ideeën kiezen zij samen het niet-werkende en het beste idee. Die werken ze uit in een tekening en tekst. De gemeente is blij met de input. Beleidsmedewerker Valesca van den Bergh van de gemeente Stichtse Vecht zegt: “Wij gebruiken de ideeën van de kinderen om onze eigen blik te verruimen en grenzen te verleggen. We moeten onze oren te luisteren leggen bij de jeugd, want het gaat om de wereld waar zij mee verder moeten”.

Energie

 

Of je nu een probleem oplost of iets moois maakt, je creativiteit gebruiken geeft een goed gevoel. Alsof er een lampje aangaat in je buik. Alsof je de wereld aan kunt. Maar hoe vind je als kind die kracht in jezelf? Hoe kom je bij je creativiteit? En hoe help je als leerkracht daarbij? Deze Prikkels borrelt en bruist van de ideeën, tips en kant en klare lessen. Daar krijg je energie van!

Lees magazine online